Poduzetnički inkubatori – preporučili hrvatski poduzetnici

Posljednji podaci Centra za politiku razvoja malih i srednjih poduzeća i poduzetništva pokazuju da je u Hrvatskoj 2012. godine bilo aktivno 95 597 malih poduzeća. Taj broj se od 2001. godine povećao za 41 384. S druge strane, 2012. godine je u Hrvatskoj prijavljeno 1 309 srednjih poduzeća i 348 velikih, dok su brojke 11 godina prije iznosile 2 203 i 571. Mala poduzeća u 2012. godini zapošljavala su ukupno 406 834 ljudi, dok su srednja i velika zajedno zapošljavala 423 040 ljudi. Uzevši u obzir ove omjere i tendenciju rasta malih poduzeća, mogli bismo reći da je Hrvatska definitivno zemlja malog poduzetništva.

Poduzetnički inkubatori za bezbolan početak poslovanja

Premda su ovu zemlju prije pokretale velike industrije, danas su glavna pogonska snaga upravo mali poduzetnici. Iako je za pokretanje biznisa često najpresudniji kapital, mi smo mišljenja da su znanje, iskustvo i pomoć zapravo najpotrebniji, a u tome nismo jedini.

U Hrvatskoj je na djelu veliki broj državnih institucija, ureda i agencija koje savjetima ili potporama pomažu postavljanje malih biznisa na noge, kao i poduzetničkih inkubatora koji puno intenzivnije rade s malim poduzetnicima i pomažu im u razvoju ideja. Hrvatske županije svake godine daju potpore po sektorima poslovanja, Hrvatski zavod za zapošljavanje nudi mjere za samozapošljavanje koje se sastoje od plaćanja određenog dijela doprinosa kroz period od godine dana, dok Ministarstvo poduzetništva i obrta surađuje ili ima pod svojom ingerencijom niz poduzetničkih inkubatora, regionalnih razvojnih agencija, tehnoloških parkova, poduzetničkih centara te institucija poduzetničkog obrazovanja.  Uz to, pokretač je Poduzetničkog impulsa, mjera potpora poduzetništvu koje provodi zajedno s HAMAG INVEST-om. Prijave su započele 31. ožujka, a krajni rok za prijavu je 31. listopad ove godine, osim za pojedine mjere ili do iskorištenosti predviđenih sredstava.

Kad poduzetnici pomažu poduzetnicima

Osim države, sve je više zajednica i projekata koje pokreću sami poduzetnici, a koje imaju za cilj pomoći novim idejama da se probiju na tržište.

Impact HUB tek je jedna od brojnih zajednica ove vrste u svijetu. Smješten u Zagrebu, Impact HUB predstavlja mjesto koje okuplja poduzetnike i inovatore s namjerom kreiranja pozitivnih društvenih promjena. Svi koji se uključe ovdje mogu pronaći radni prostor, istomišljenike i suradnike, pristupiti raznim edukativnim predavanjima i radionicama, a u procesu je i priprema poduzetničkog inkubatora u sklopu kojega će poduzetnicima na raspolaganju biti mentori s iskustvom, radionice i treninzi te alati za praćenje napretka i uspješnosti njihovog biznisa.

O Zagrebačkom inkubatoru poduzetništva (ZIP) već smo imali prilike pisati. Riječ je o inkubatoru za startupe koji su osnovali poslovni anđeli Saša Cvetojević, Damir Sabol i Mihovil Barančić te suosnivač Perpetuum Mobilea Ivo Špigel, a mentore predvode neka od najzvučnijih imena hrvatskog biznisa: Hrvoje Prpić, Marko Kovač, Tajana Barančić, Saša Jurković, Tomislav Car, Ivana Šoljan i drugi. ZIP polaznicima nudi poslovni prostor odnosno coworking zovu, mentoriranje domaćih stručnjaka iz raznih područja, svu potrebnu tehnološku opremu te povezivanje s inozemnim stručnjacima. Ukratko – svo znanje, savjete i alate koji su im potrebni za pokretanje biznisa.

Coworking Croatia je program namijenjen prvenstveno samostalnim djelatnicima i poduzetnicima, a pruža im dijeljeni radni prostor i potrebnu opremu kako bi mogli raditi, razmjenjivati ideje, povezivati se i educirati. Iako nije riječ o klasičnom inkubatoru, ovakav način rada utječe na jednu od najvažnijih stavki poduzetništva, a to je networking. Trebate li uredski prostor za male novce ili jednostavno promjenu radnog okruženja, a pritom se želite družiti s ljudima od kojih možete naučiti nešto novo ili možda dogovoriti nove projekte, coworking zona idealno je rješenje za vaš biznis.

Hrvatskim se novim i budućim poduzetnicima nude i specijalizirani inkubatori poput Blank Filmskog inkubatora namijenjenog filmskoj produkciji i multimedijalnim projektima te Tehnološkog Parka Zagreb za područje visokih tehnologija, lokalnih inkubatora poput STARTUP Inkubatora Rijeka, a tu su i poslovni anđeli udruge CRANE, odnosno privatni investitori koji svoje novce, mentorstvo i nade polažu upravo u inovativne tvrtke u ranom stadiju razvoja.

Ok teorija, ali što je s praksom?

Ovo je tek nekolicina adresa na koje možete doći sa svojom poslovnom idejom jer mogućnosti za male poduzetnike u Hrvatskoj zaista ima mnogo, no problem nisu mogućnosti već njihovo provođenje u djelo. Problemi s kojima se poduzetnici najčešće susreću su prekomplicirana i preopsežna birokracija, visoki nameti, nedovoljno poticaja za zapošljavanja i razvoj poslovanja, često mijenjanje propisa i zakona te nedovoljna zaštita njihovih interesa općenito. Poduzetnici s kojima smo imali prilike razgovarati kažu da birokratiziranost i nelogičnost države otežavaju čak i najjednostavnije procese u poslovanju te da je Hrvatska „brza na kaznama, ali ne i na edukaciji poduzetnika i pomoći da prilagode poslovanje svim potrebnim uvjetima“.

Dakle, ukoliko i budete dijelom nekog poduzetničkog inkubatora ili dobijete potpore od države, daljnje poslovanje je ono s čim ćete se morati suočiti, no to ne znači da si ne možete olakšati prve korake. Iskusni poduzetnici kao najvažnije stvari kod pokretanja posla ističu dobru ideju, kvalitetnu pripremu i istraživanje tržišta, dobar poslovni plan te jak networking. Mi dodajemo – učite na tuđim greškama i budite korak ispred u samom startu. Obično se kod razvoja djece kaže „prve tri su najvažnije“, a to kažu i naši sugovornici kad je u pitanju pokretanje biznisa. Većina njih u samim je začecima, najčešće iz neznanja, učinila više od jedne greške koje su ih koštale novca, vremena, živaca i propuštenih prilika. Najveća korist poduzetničkih inkubatora i coworking zajednica upravo je sam početak poslovanja učiniti što bezbolnijim i kvalitetnijim, postaviti uspješne temelje za daljnji razvoj te poduzetnicima dati što više znanja i vještina da dalje upravljaju svojim poslom.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

UGP konferencija

UGP konferencija i ove godine okuplja stručnjake, vizionare i entuzijaste

Mjesto gdje se susreću inovacije, strateško razmišljanje, slave dosadašnji uspjesi i postavljaju temelji za budućnost hrvatskog poduzetništva. Sve ovo objedinila je...