Otkrijte 5 najčešćih pogrešaka koje radite na društvenim mrežama

Nekako je baš vama došlo u ruke da se bavite društvenim mrežama. Možda je tako jer to volite raditi i mislite da ste u tome dobri – «Svaka budala zna objaviti fotografiju i dodati rečenicu-dvije». Možda se time bavite igrom slučaja, jer ste recimo krenuli u poslovanje, a realno trenutno nemate financijskih mogućnosti nekome plaćati na mjesečnoj bazi još i ovo. Možda pak vam je jednostavno šef «pripisao» još jedan dodatni zadatak koji vam je pao kao da ste upravo upali u živi pijesak.

Bez obzira na to koji scenarij je najbliži vašem, jedno je sigurno. Društvene mreže danas ne služe više samo za dogovaranje dejtova, već su postale jedan od najvažnijih prodajnih kanala. A ima ih sve više i više! I sve su detaljnije!

Ako znate da vam je potrebno još znanja (i prakse) u izučavanju društvenih mreža, savjetujem vam da krenete od ove liste. Pripremila sam smjernice za 5 najčešćih pogrešaka koje rade mikro i mali poduzetnici prilikom održavanja profila svojih društvenih mreža.

Bavite se uglavnom prodajom

Ovo je vjerojatno najčešća i najzelenija pogreška koju je moguće napraviti na nekoj od društvenih mreža. A upravo tu dobar vodič možete biti same sebi. Razmislite o jednom svom tipičnom danu. Na putu do posla susrećete se s jumbo plakatima, oglasima na radiju, u tramvaju, možda i pokojim telefonskim pozivom prodajnog karaktera pa još i sa svim onim newsletterima koje čitate na poslu. Kada napokon dođete na društvenu mrežu, želite se odmoriti, zar ne? Želite napokon zaboraviti na sve probleme, možda pročitati kakve novosti,  kratko s frendicom komentirati najsvježiji trač ili odigrati kakvu nagradnu igru.

Baš zbog ovih razloga nemojte samo prodavati. Prema mišljenjima stručnjaka, poželjno je objaviti četiri edukativne ili šaljive objave, a onda jednu prodajnu.

Ne pazite na veličinu i rezoluciju fotografija

Priznale mi to sebi ili ne, priča i vizuali prodaju. A jedno bez drugog ne ide, trebaju jednostavno doći u paketu. Opet zamislite da želite iznajmiti apartman na moru. Nikada niste bile u tom gradu niti tom hotelu. Fotografije ovdje igraju veliku ulogu! Ako su mutne ili razvučene, ne samo da nećete dobiti dobar dojam o sobi, već ćete hotelsko osoblje vjerojatno smatrati amaterima. Jednako je i na Facebooku ili bilo kojoj društvenoj mreži! Pripazite na veličinu covera i profilne fotografije.

Pogrešno ciljate (targetirate) korisnike

I sada kad imate dobru priču i kvalitetan vizual, možete sve konačno lijepo objaviti. No, znate li kome ćete objavu targetirati? Većina tvrtki ima najmanje dvije tako zvane buyer persone, što bi značilo da je potrebno kreirati objave za najmanje dvije vrste korisnika. Često je taj broj veći. Poznajete li vaše korisnike uistinu? Znate li tko su vaše buyer persone? Znate li što uopće u praksi znači buyer persona? Ako je odgovor negativan ili niste sigurni, sada je vrijeme da razmislite ne bi li bilo pametnije sve pustiti u ruke stručnjaka.

Ne slušate svoje korisnike

Facebook, Instagram, Twitter (…) društvene mreže su prava mala ispovjedaonica. Činjenica je da mi ljudi volimo govoriti (i pisati) o sebi. A osobito se volimo «pojadati» kada nam se dogodi neko loše iskustvo. Zato vam savjetujem društvene mreže promatrati kao nepresušni bunar povratnih informacija i novih ideja. Promatrate li kontinuirano i pomno, jasno ćete doći do informacija što klijenti vole na vašem brendu, a što ne. Saznat ćete koji je njihov omiljeni proizvod, a koji ne bi kupili nikada.

Objavljujete jednak sadržaj na svim društvenim mrežama

Na današnjoj listi zadnja, ali ne i najmanje važna pogreška je ta da zbog manjka vremena objavljujete jednak sadržaj na svim društvenim mrežama. I tu treba paziti, jer kao prvo, vizuali su različitih dimenzija na različitim društvenim mrežama; a kao drugo, nemaju sve društvene mreže isti ton obraćanja svojim klijentima. Facebook je osim LinkedIna najozbiljnija društvena mreža, na kojoj se danas nalaze uglavnom «roditelji», dok su «djeca» prisutna više na Instagram profilu koji je daleko ležerniji, a oni najmlađi na društvenim mrežama pak na Snapchatu. Instagram i Snapchat daleko su ležernije mreže, a temelje se prije svega na iskustvima svojih korisnika.

I za kraj, još jedan mali savjet plus. Ne zaboravite kreirati mjesečni content calendar, kalendar sa sadržajem koji ćete objavljivati na društvenim mrežama. Kako se radi jedan takav kalendar, ali i odgovore na ostale najčešće pogreške koje rade mikro i mali poduzetnici možete saznati na edukaciji Kako se prezentirati na društvenim mrežama. Prijave traju još svega dva dana, a članice Women in Adria imaju popust od 10%!

Autor: Andreja Rambrot

Foto: Pisalica

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Jednostavnije, ne tražite savjet onih koji su stručniji za društvene mreže od vas.
    Nekoliko savjeta može zaista puno toga promijeniti! 🙂

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više