Što morate znati ako pokrećete proizvodnju?

Pokretanje proizvodnje je uzbudljivo i pomalo strašno, ali svatko može uspješno započeti posao ako ima pravo znanje i spreman je na naporan rad. Čak i najmanji detalji bitni su prilikom planiranja neprobojne strategije. Svoje savjete nam je dala i direktorica Naftaline Matea Pirić koja iz prve ruke zna što je potrebno ako se odlučujete za pokretanje proizvodnje.


Pročitajte više: Gloria Galić Volarić i Dijana Prpić o pokretanju proizvodnje i borbi s konkurencijom!


Snalaženje u detaljima i nedostacima posebno je izazovno zbog prirode proizvodnje – visoki troškovi i visoka očekivanja. Zato smo izdvojili sedam važnih stvari koje biste trebali uzeti u obzir prilikom pokretanja proizvodnje.

Uzmite u obzir troškove pokretanja!

Očekujte da će početni troškovi vašeg poslovanja biti visoki. Izračunajte troškove svojih resursa, radne snage, strojeva, materijala, a bila bi dobra ideja razgovarati s financijskim savjetnikom i industrijskim stručnjacima kako biste bili sigurni da su vaši troškovi točni, odgovorni i realni.

“Kod pokretanja proizvodnje potrebno je posebno obratiti pažnju na tehnologiju koja se implementira kako bi vaš proizvod bio u najmanju ruku u korak s vremenom i konkurencijom te kako bi proces proizvodnje bio troškovno efikasan. Zatim, pažnju treba obratiti na instalirani proizvodni kapacitet jer ne želite imati prekapacitirani ili potkapacitirani pogon”, istaknula je Matea.


Pročitajte više: Nataša Cikač zna kako smanjiti ulazne troškove sirovina i upravljati zalihama!


Nabavite certifikate i licence

Proučite koje su vam licence potrebne za legalno pokretanje posla. Postoje određeni zakoni kojih biste trebali biti svjesni te koje trebate razumjeti i poštovati. Obavezno ispunite sve zakonske uvjete prije početka poslovanja. Sigurnost vaših kupaca i radne snage dolazi prije svega!

Kvalitetni zaposlenici

Kvalitetni zaposlenici najvažniji su za uspjeh. Što su vaši zaposlenici vještiji i iskusniji, to su veće šanse za stvaranje kvalitetne strategije. Svakako unajmite radnike koji su pouzdani, marljivi i posvećeni pomaganju da vaša vizija zaživi.

“Pažnju treba obratiti na dostupnost znanja i kompetencija na tržištu rada za upravljanje vašom proizvodnjom jer čak i tehnološki vrhunska proizvodnja kojom se ne upravlja aktivno od strane za to osposobljenih stručnih kadrova, ne daje optimalan output”, ističe Matea.

Pronađite svoju nišu

Kako biste se odvojili od konkurencije, morate pronaći jedinstvenu nišu kojoj ćete nuditi svoje proizvode. Napravite istraživanje tržišta i pronađite zahtjev tržišta kojeg možete ispuniti. Ispunite prazninu na tržištu, i to će vam osigurati da vaše poslovanje ostvaruje dobit i pruža proizvode koje nema nijedna druga tvrtka.

“Smatram da je preduvjet za pokretanje proizvodnje dobro razumijevanje tržišta koje se predmetnim proizvodom želi adresirati. Pokretanje proizvodnje je uglavnom kapitalno intenzivno i zahtijeva značajan angažman financijskih sredstava zbog čega je bitno ne upasti u klopku u kojoj je proizvodni pogon sam po sebi svrha i razlog za investiciju, već je isti samo posljedica dobro osmišljene ideje ili proizvoda za kojim postoji potražnja”, rekla je Matea.


Pročitajte više: Proizvodnja kozmetike: Kako uspjeti na hrvatskom tržištu i zašto je kopiranje najveći grijeh?


Umrežite se

Naravno, najbolje je dobiti insajderske informacije od onih koji su već u industriji u koju se i vi želite otisnuti. Izgradite kvalitetne B2B sinergijske odnose s partnerima koji su stabilni i korisni za vas oboje. Ako se za vas zna u lokalnoj industriji, vaša tvrtke može brzo rasti kao pouzdana i etablirana marka.

Kontrola kvalitete

Provođenje kontrole kvalitete ključno je u proizvodnji. Vaši proizvodi MORAJU biti najviše kvalitete kako bi vaši kupci i klijenti bili 100% zadovoljni svime što pružate. Također osigurajte da se svi problemi i problemi odmah otklone.

Pronađite pravu lokaciju

Mjesto je presudno u proizvodnoj industriji iz dva glavna razloga. Prvo, morate biti u neposrednoj blizini partnera koji vam pružaju sirovine. Drugo, vaše ciljno tržište trebalo bi biti dovoljno blizu za vas da putujete. Također je važno da pronađete najprikladnije prostore koji odgovaraju vašim potrebama, bilo da se radi o tvornici, radionici ili skladištu.

Foto: Privatna arhiva, Unsplash/Remy Gieling

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

neplaćeni kućanski rad

Kakva percepcija… Muškarci misle da rade znatno više kućanskih poslova nego...

U Australiji je provedeno zanimljivo istraživanje koje ukazuje na to da ženama na tjednoj bazi u prosjeku ode 22,3 sata na...
- Advertisment -