Političarke opet u fokusu seksizma u medijima

Theresa May, nova britanska premijerka, još se jednom našla u središtu medijske pozornosti, no ne zbog svojih poslovnih uspjeha, nego gafova novinara koji ni u 21. stoljeću ne odustaju od seksizma u medijima.

Naime, na naslovnici britanskog  Daily Maila objavljena je fotografija na kojoj Theresa May i Nicola Stargeon, škotska prva ministrica, sjede prekriženih nogu, a fotografiju prati nimalo primjeren naslov “Never mind Brexit, who won Legs-It”, aludirajući pritom na njihove noge u štiklama.

Seksizam u medijima ne jenjava

Dok bismo nešto takvo očekivali od tiskovina i elektroničkih medija kojima je žutilo glavna preokupacija, čitateljstvo Daily Maila bilo je zgroženo jer je riječ o jednom od najuglednijih britanskih medija, koji je ujedno proglašen i najboljim tamošnjim medijem godine.

Ipak, to nikako nije prvi put da se britansku premijerku u medijima promatra kroz prizmu seksizama, odnosno predrasude na temelju roda ili spola. Jednako je bilo i prije nego što je izabrana na novu poziciju, pa i nebrojeno puta nakon toga. U britanskom Daily Staru prošlog je ljeta bila objavljena ilustracija koja pokazuje kako se May i njezina tadašnja suparnica Leadsom svađaju oko ženske torbice. Kada je napokon obznanjena vijest da je May nova premijerka, na naslovnici časopisa “The Sun” pojavila se pak ilustracija štikle tigrastog uzorka s naslovom “Štikla, dečki”, koja je slikovito trebala pokazati da je jedna žena pobijedila muškarce u utrci za prestižnu političku funkciju.

Zanimljivo je da se, primjerice, Davida Camerona nikada nije promatralo na takav način. Naslovnice koje su pratile njegovu pobjedu redovito su imale fotografije njega uzdignutih ruku, s osmijehom od uha do uha, uz neizostavnu suprugu u drugom planu. Nitko nije promatrao njegove noge, cipele ili odijelo.

Dakako, jednak tretman novinara kakav danas prati Theresu May pratio je i Margaret Thatcher davne 1979. kada su se u medijima redovito javljali naslovi poput “Dajmo curi šansu”, “Maggie je uspjela” i slično, no ni s jednim muškim političarem nije bilo takvog pristupa, ni onda pa ni danas, nakon više od 40 godina.

Čitateljstvo zgroženo

U trenutku kada je fotografija naslovnice objavljena na društvenim mrežama, preplavile su je komentari čitatelja, novinara pa i uglednika koji nisu mogli vjerovati da je Daily Mail napravio nešto takvo i to još pustio u javnost.

Kako je objavljena fotografija na Instagramu bila crno-bijele boje, neki su u prvi tren  pomislili da se radi o članku objavljenom i prije nekoliko desetljeća, sve dok nisu vidjeli glavne akterice i spominjanje Brexita u naslovu. Zaista, ovakav naslov možda bismo i očekivali prije više od 50 godina, no ne i danas kada su navodno žene jednakopravne muškarcima. Navodno.

Brojni su oni koji smatraju da se ovim naslovom šalje vrlo loša poruka svim djevojčicama i ženama, a ta je da je očito ženski izgled uvijek u prvom planu, bez obzira na obrazovanje i uspješnu karijeru.

Posebno mi je upao u oči komentar djevojke koja kaže da je upravo ovakav pristup medija razlog zbog kojeg je sudjelovala na siječanjskom Maršu u Washingtonu i zbog kojeg ne planira odustati od feminizma i borbe za bolju budućnost svih žena.

Neki su se čak i našalili i ilustrirali kako bi izgledalo da se sutradan na naslovnici nađu noge muških političara.

Dakako, ništa na kugli zemaljskoj ne bi moglo proći i bez neandertalskih komentara pojedinaca, pa se mogu naći i komentari koji kažu da su May i Stargeon same krive jer su se odjenule na određeni način. Jasno je da muškarcu nikada ne bi prigovorili nešto takvo. Srećom, takvi su komentari u manjini.

Ni zakonska regulativa ne pomaže

Da bi se svemu tome stalo na kraj, Europska komisija za područje rodne jednakosti još je 2014. godine raspravljala o gorućim ženskim pitanjima današnjice, a jedno od njih bilo je upravo prikaz žena u medijima.

Zaključeno je da stereotipni i seksistički prikazi utječu na žene kao građane i narušavaju njihova osnovna ljudska prava. Kao moguće rješenje navela se bliska suradnja vlade i medija i nagrađivanje onih medija koji će razbijati stereotipne prikaze žena te stavljati svoj fokus na profesionalne vrijednosti i stručnost žena. No, čini se da se to ne događa.

Dug put feminizma pred nama

Šokantno je što u 21. stoljeću uopće moramo pisati ovakve članke koji nas podsjećaju da smo još jako daleko od rodne ravnopravnosti. Nema nikakve sumnje da se ni o jednom muškom političaru ne bi ni približno pisalo na ovakav način.

Specijalizirani mediji, baš poput našeg portala, koji osnažuju žene i pružaju im podršku na njihovom poslovnom i privatnom putu, te ih nikada ne procjenjuju na temelju njihovog izgleda i usmjerenosti na muškog partnera, svakako su put u dobrom smjeru, no još ih je uvijek premalo u svijetu, a o Hrvatskoj da ni ne govorimo.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više