Poreč – grad jakog poduzetništva i prikrivenih poduzetnica

Poreč spada među deset hrvatskih gradova s najviše poduzetnika, a po ostvarenoj je neto dobiti na visokom četvrtom mjestu. S druge pak strane udio žena u poduzetništvu čini oko 20 posto što je ispod nacionalnog prosjeka. Podatak je to koji ne otkriva stvarno stanje, istaknuto je na konferenciji za poduzetnice Prkosne i ponosne koju je u Poreču organizirala mreža poduzetnica i poslovnih žena Women in Adria.

„Svjesni smo da velik broj žena u Poreču zapravo radi kao da su poduzetnice, ali nisu registrirane kao vlasnice trgovačkih društava. Formalno su to muški članovi njihovih obitelji. Dakle, u Poreču imamo radišne i sposobne poduzetnice iz sjene. I naše izuzetno uspješne porečke poduzetnice su pomalo samozatajne. Grad Poreč-Parenzo, uz provođenje niza mjera i aktivnosti kojima ženama osiguravamo osnovne preduvjete za bavljenje poduzetništvom, potičemo ih na isticanje i umrežavanje s ciljem stjecanja novih znanja, poznanstava i poslovnih iskustava“, kazao je Loris Peršurić, gradonačelnik Grada Poreča-Parenzo.

Poreč

Kako Poreč napreduje?

Dodao je kako se Porečanke potiču na poduzetništvo te pojasnio da su među osnovnim preduvjetima za bavljenje žena poduzetništvom organizirana skrb za djecu i starije članove obitelji. Gradonačelnik je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u Poreču raste broj obrta u ženskom vlasništvu. Trenutačno je u gradu čak 35 posto obrta u ženskom vlasništvu. U Poreču raste i broj novorođene djece. Godine 2018. rođeno je 10 posto više djece nego u godini ranije. U ovom desetljeću stanovništvo Poreča povećalo se za gotovo 20 posto.

„Žensko poduzetništvo stvara nova radna mjesta i nove sektore te donosi inovativnost, kreativnost i raznolikost. U planu je izrada Programa poticanja razvoja ženskog poduzetništva koji bi uključio ciljane mjere. Neke od tih mjera odnosile bi se na financijske potpore usmjerene na konkretne potrebe tvrtki žena poduzetnica. Istarska županija potiče razvoj poduzetništva dodjelom nepovratnih financijskih potpora, subvencijom kamata na poduzetničke kredite i potporama za samozapošljavanje“, rekla je Sandra Ćakić Kuhar, zamjenica župana Istarske županije.

Uz konkretne mjere, u prvom redu vezane uz financiranje, Županija žensko poduzetništvo potiče i suradnjom s institucijama i udrugama koje tom poduzetništvu pružaju potporu.

Ivana Matić, osnivačica mreže Women in Adria, istaknula je kako ženska snaga najjače dolazi do izražaja u najtežim vremenima. Zato je okupljene poduzetnice i žene koje razmišljaju o poduzetništvu, pozvala da slijede put Milene Mičić, direktorice Aquariuma Pula.

Poreč
Ivana Matić

Ta znanstvenica koja je sada u najužem izboru za najbolju hrvatsku poduzetnicu, otkrila je u Poreču da njezin put nije samo med i mlijeko. Ženama je savjetovala da se hrabro uhvate u koštac sa svim izazovima koje nosi žensko poduzetništvo.

Među najzanimljivijim predavanjima na konferenciji bilo je ono Kristine Ercegović, osnivačice Business Cafea, serijske poduzetnice i autorice knjiga o poduzetništvu. Ona je govorila o tome kako izgraditi posao, a pritom ne izgorjeti.

Zahvaljujući Gradu Poreču-Parenzo sve su sudionice konferencije dobile knjigu Od zaposlenice do poduzetnice.

Konferenciju su poduprli i Hrvatska banka za obnovu i razvitak, A1, Unicredit Leasing te Avon.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

JD Vance seksizam

Sorry, Vance, ali biti žena bez djece nije grijeh

Čovjek koji je na korak do toga da postane jedan od najmoćnijih ljudi na svijetu, Trumpov potpredsjednički kandidat JD Vance, smatra...
- Advertisment -