Tražite li posao od kuće? Ove poslovne ponude bolje je izbjeći

Prije nego je zaživio rad doma 2020., posao od kuće se najčešće povezivao s oglasima za posao i freelance radom koji su obećavali “brzu i laku zaradu”. Iako postoje legitimne opcije za rad od doma koje vas neće koštati vremena i novaca, još uvijek se nude poslovi s kojima ne možete platiti račune, nisu legalni ili su prevara. Izdvajamo nekoliko poslova od kuće koje je bolje izbjeći.

Ispunjavanje anketa

Ispunjavanje online anketa jedan je od prvih poslova koji možete naći ako tražite posao od kuće. Sam posao je jednostavan, na mail vam pristižu ankete koje morate ispuniti u svrhu istraživanja tržišta i traju od minute do deset minuta, a dulje ankete se plaćaju bolje. Zarade koje se obećavaju često su do 3000 kuna. 

Međutim, svaka stranica koja nudi ankete ima određen prag koji morate dostići kako bi mogli tražiti da vam se isplati novac koji ste zaradili. Taj prag je nerijetko nedostižan zbog premalog broja anketa koje vam se šalju, a vrijede jako malo bodova koje morate skupiti te će vam trebati i do godinu dana za prvu isplatu od 100 do 200 kuna. Osim toga, ponekad ćete početi ispunjavati anketu i nećete je moći dovršiti jer niste ciljana skupina za određeno istraživanje. 


Pročitajte više: Tražite li posao od kuće? Donosimo nekoliko ideja što biste mogli raditi


Punjenje kuverti kod kuće

Sada već povezano s poznatom prevarom, punjenje kuverti kod kuće počinje SMS porukom o ponudi za posao kojim se može lako i brzo zaraditi mjesečna plaća. Kada pokažete interes, osoba je tajnovita i od vas traži uplatu od 300 kuna ili više. Ako uplatite novac, saznajete da to isto morate tražiti od druge osobe. Prevara punjenja kuverti kod kuće je poznata policiji i Društvu za zaštitu potrošača još od 90-ih. Imajte na umu da pravi posao nikad od vas neće tražiti prethodnu uplatu.

Gledanje reklama

Gledanjem reklama, bili bi plaćeni za ono što i inače radite, surfate na internetu. Slično anketama, gledanje reklama plaćeno je jako malo, čak i ako tvrtke obećavaju neke veće iznose. Zbog toga je teško postići ciljanu svotu koja je potrebna kako biste isplatili iznos na svoj račun.


Pročitajte više: Poslovne prijevare – kad je predobro da bi bilo istinito


Piramidalne sheme

Piramidalne sheme odnose se na prijevare koje uključuju dovođenje novih članova i ulaganje s obećanjima velikih zarada u budućnosti. Takve poslovne ponude su često usmjerene na žene te tvrtke često nude kozmetičke proizvode za prodaju te u oglasu naglašavaju da ćete biti “sam svoj šef”. Možete ih prepoznati prema specifičnom jeziku kojim se obraćaju na društvenim mrežama. Nepopularna psihologija je izdvojila fraze poput “Hej, može jedno pitanje?” i “Mogu li ti malo zasmetati?” kao prvi znak da je riječ o piramidalnoj shemi.

Ako posao od kuće traži vaš novac ili je posao predobar da bi bio istinit, velika je mogućnost da je riječ upravo o prevari.

Dobre ideje za posao od kuće

Naravno, postoji mnogo dobrih poslova koje možete raditi od kuće. Agent korisničke podrške uvijek je tražen, a u pitanju je odličan online posao od kuće. Putem emaila, chata i/ili telefona, komunicirate s korisnicima koji su često u drugim državama, a sve iz udobnosti vlastitog doma.

Među popularnijim poslovima od kuće svakako su poslovi grafičkog dizajnera, lektora i prevoditelja. Ove usluge su zapravo odlična ideja za dodatni posao od kuće. Pod svojim uvjetima, par sati na tjedan možete zaraditi dodatan novac.

Ako imate talenta za pisanje, uvijek se možete okušati u pisanju bloga – za sebe ili za tvrtke. Svakako provjerite ponudu poslova.

Foto: Canva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -