Poslovna inteligencija prva tvrtka nositelj Mamforce standarda iz sektora malih i srednjih tvrtki

Svečano su predstavljeni prvi nositelji osnovnog MAMFORCE© STANDARDA koji se dodjeljuju u sklopu EU financiranog projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje privatnog i poslovnog života“ – Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Poslovna inteligencija.

Priznanja su svečano uručile nositeljica projekta pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić i Dijana Kobas Dešković,  autorica metode procjene MAMFORCE©.

Prvi nosioci MAMFORCE STANDARDA iz javnog sektora te malih i srednjih tvrtki

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova tom prigodom je izjavila: „Izuzetno nam je drago što su i Agencija za znanost i visoko obrazovanje i Poslovna inteligencija prepoznale vrijednost projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena: usklađivanje profesionalnog i obiteljskog života“ i ciljeva koje projekt promiče. Vjerujemo da je prolazak kroz neovisnu procjenu uvjeta rada i praksi bio svakako i izazov, zbog čega je još bitnije naglasiti vrijednost MAMFORCE standarda koji neka kompanija odnosno institucija ima, kako za trenutne i buduće zaposlenike/ce, tako i za društvo u cjelini. Institucija Pravobraniteljice za ravnopravnost spolova u svom se radu gotovo svakodnevno susreće s praksama trgovačkih društava koje u svojim sustavima ne primjenjuju načela rodne ravnopravnosti. Takve negativne prakse treba sustavno mijenjati, a one pozitivne jasno naglašavati i pozdravljati.“

nosioci MAMFORCE STANDARDA

Voditeljica projekta mr.sc. Dijana Kobas Dešković predstavila je metodologiju rada audita i  istaknula da se u sklopu ovog projekta procjenjuju uvjeti rada koji omogućavaju uskađenje privatnog i poslovnog života te osiguravaju rodno ravnopravne mogućnosti napretka u javnim institucijama, državnim tijelima i tvrtkama u većinskom državnom vlasništvu, te malim i srednjim poduzećima. Procjenjuju se radne prakse, osjetljivost za obiteljske potrebe, mogućnost korištenja fleksibilnih radnih aranžmana zbog privatnih potreba, upravljanje talentima, komunikacija, vodstvo i jednakost plaća.

„Posebno smo usmjereni  na razvoj mjera koje će poticati očeve na korištenje roditeljskog dopusta kako bi i tate imale priliku više doprinijeti razvoju djece što ima znanstveno dokazane benefite, a ujedno se ravnopravnije dijele obiteljske partnerske obveze“, istaknula je Dijana.

nosioci MAMFORCE STANDARDA

Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO) je prva institucija iz javnog sektora koja se uključila u ovaj projekt. Većina zaposlenih su žene (78%) pa je sukladno tome i na rukovodećim pozicijama više žena. AZVO redovno provodi praćenje zadovoljstva i potreba zaposlenih uz poštivanje privatnog vremena zaposlenih. Kao jedna od temeljnih vrijednosti ističe se kultura međusobne kolegijalne podrške.

„Ponosni smo što je Agencija za znanost i visoko obrazovanje prva institucija iz javnog sektora koja je primila MAMFORCE STANDARD. On potvrđuje sve ono što smo do sada učinili da se naši zaposlenici u svome radnom okruženju osjećaju ugodno i dobro. Isto tako, daje nam i dodatnu odgovornost za daljnja unapređenja. Nadamo se da će naše sudjelovanje u ovom projektu potaknuti i druge institucije iz javnog sektora da se uključe i da aktivno rade na ostvarivanju rodnih i obiteljskih politika“, istaknula je prof. dr. sc. Jasmina Havranek, ravnateljica Agencije za znanost i visoko obrazovanje.

nosioci_MAMFORCE_STANDARDA3

Iako posluje unutar ICT industrije koja je obilježena dominantno muškom populacijom, Poslovna inteligencija zapošljava nešto veći broj žena (52% žena i 48% muškaraca), a u tročlanoj upravi su dvije žene.  Zahvaljujući poslovnoj politici u kojoj je najvažniji kriterij postignuće i zalaganje, te primjeni neutralnih selekcijskih postupaka tvrtka je uspjela privući dovoljan broj ženskih talenata. Međuljudski odnosi i međusobna podrška su među visoko ocijenjenim vrijednostima, a posebno su ponosni na razvijene programe za djecu zaposlenika.

„Poslovna inteligencija je tvrtka koja od svojih početaka vodi računa o rodnoj ravnopravnosti. Jedina smo IT tvrtka u regiji u kojoj je zaposleno više od 50% žena i to kroz cijelu hijerarhiju i kroz sve upravljačke razine. Kroz MAMFORCE audit stvaramo kvalitetnu platformu za daljnja unaprijeđenja u području rodne ravnopravnosti s naglaskom na balans poslovnog i privatnog života, transparentnost razvoja karijera i onih koji su roditelji i onih koji to nisu te nam je namjera omogućiti fleksibilne radne aranžmane, ovisno o životnom ciklusu naših kolegica i kolega“, izjavila je Anita Cvetić Oreščanin, članica uprave Poslovne inteligencije.

nosioci MAMFORCE STANDARDA

Obje organizacije veliku pozornost usmjeravaju na edukaciju zaposlenih. Zaposlenicima su osigurani sistematski zdravstveni pregledi i program profesionalnog usavršavanja. Uz to, mogu koristiti plaćeni dopust za akademske, obiteljske i privatne potrebe te neplaćeni dopust i djelomične fleksibilne radne aranžmane sukladno zakonskim mogućnostima.

Procjena i dodjela MAMFORCE© STANDARDA provode se u sklopu projekta „Prema stvarnoj ravnopravnosti muškaraca i žena – usklađivanje privatnog i poslovnog života“ čiji je nositelj Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, a projektni partneri su HNK Split, udruga RIJEČI/PRAVE/PREDSTAVE i Spona. Ukupna vrijednost projekta je 437.172,29 EUR, od čega Europska unija sudjeluje sa 350.000 EUR.

nosioci MAMFORCE STANDARDA

Projekt podržavaju Ministarstvo znanosti i obrazovanja i Ministarstvo poduzetništva i obrta.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više