Epidemija je promijenila poslovni bonton, evo što više ne smijete raditi!

Došli ste na poslovni sastanak s klijentom i prvo što ćete napraviti je rukovati se? Nažalost, više ne. Poslovni bonton posljednjih mjeseci naglo se promijenio zbog koronavirusa, a zabrana rukovanja samo je jedno od pravila novog ponašanja na poslovnim sastancima.

Povezano:

Što donosi novi poslovni bonton?

Zabrana rukovanja

Kao što smo već naveli, rukovanje je zabranjeni oblik pozdravljanja uslijed epidemije koronavirusa. Nekada zamišljen kao najbolji način predstavljanja, stisak ruke je postao omražen jer može prenijeti smrtonosan virus. Čak i dodirivanje laktom znači uspostavljanje kontakta s drugom osobom i možda neće biti primjereno u formalnijim događajima poput poslovnih sastanaka. “Tko bi pomislio da stisak ruke može biti opasan?” rekla je stručnjakinja za poslovni bonton Gal Lisa Grotts. Kako biste ipak mogli pozdravli sugovornika, možete kimnuti glavom uz “Dobar dan”.

Sastanci uživo

Sastanci uživo prije koronavirusa bili su važni za poslovne odnose kao i za suradnje. Sada možete bez problema njima reći ne – zbog svoje vlastite sigurnosti i sigurnosti svih ostalih. U stvari, “reći ne može biti najvažnija stvar koju radite”, rekla je Marilena Petrache, korporativna trenerica. Njezin savjet je da otkažete sve svoje poslovne angažmane uživo i umjesto toga predložite videopoziv ili konferencijski poziv. Ove će vam alternative pružiti mogućnost za razmjenu ideja, ali nikoga neće izložiti riziku od zaraze virusom. Osim toga, vaše otkazivanje maknut će pritisak ljudima koji su možda htjeli otkazati sastanak zbog istog razloga.

Dijeljenje hrane

Konferencije, sastanci i poslovni ručkovi odsad će imati drugačiji oblik, a posebna pozornost morat će se dati serviranju hrane. Prema nekim stručnjacima prošla su vremena švedskog stola i korištenja istog pribora za posluživanje hrane, primjerice ista hvataljka za meso ili salatu su stvar prošlosti. Jedite samo sa svog tanjura, koristite samo pribor za kojeg ste sigurni da ga jedino vi koristite i ne dopuštajte dijeljenje bilo koje vrste.

Možete otkazati poslovni sastanak zbog epidemije

“Standardni poslovnog bontona kažu da ako ste prihvatili poziv, morate ići”, objašnjava Melanie Musson, lifestyle novinarka. U doba koronavirusa događaje možete preskočiti bez grižnje savjesti. Trenutno se radi socijalne distance otkazuju mnoga veća okupljanja u cijeloj zemlji. Ako će se dotični događaj ipak održati, a vi ste već obećali da ćete prisustvovati, pošaljite domaćinu poruku što je prije moguće. Jasno objasnite da žalite što ćete preskočili događaj, ali da mislite da će dugoročno biti sigurnije za vas i njih.

U slučaju događaja poput vjenčanja, svakako pošaljite poklon – i odmah javite da nećete doći.

Razmjena posjetnica

Kao i rukovanje, razmjena posjetnica standard je u poslovnom svijetu. Poslovni bonton traži da razmijenite ili ponudite karticu nakon pozdrava ili na kraju sastanka. Samuel Johns, HR specijalist u Resume Genius, promijenio je ovo pravilo tijekom ovih nesigurnih vremena. “Kako nije jasno koliko dugo COVID-19 preživljava na različitim površinama, uključujući papir i kartice, sada više nije potrebno razmjenjivati posjetnice prilikom susreta s novim klijentom ili poslovnim partnerom”, objašnjava. “Umjesto toga, jednostavno pošaljite podatke e-mailom ili prenesite svoje kontaktne podatke putem AirDropa ili Bluetooth-a.”

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

životna harmonija

Diana Plazonić iz potpuno drugog gledišta: Nikada nismo živjeli u sigurnijim...

Danas postoji konsenzus kako "živimo u stresnim vremenima". Taj stres percipiramo svi - djeca, učitelji, zaposlenici i poslodavci. Međutim, kada pogledamo...
- Advertisment -