Poslovni dress code u valu novih trendova – znate li što prolazi?

Koliko god želimo vjerovati da naš poslovni stil odijevanja ne bi trebao biti u jednakom fokusu kao i posao koji obavljamo, to u pravilu nije tako. Istina je da to kako smo odjeveni može povećati, ali i smanjiti naše šanse u poslovnim interakcijama. Nitko ne tvrdi da pomno osmišljeni izgled može nadmašiti talent i sposobnosti, ali poslovni dress code može biti presudan faktor, pa zašto ga ne okrenuti u svoju korist.

Psihologija poslovnog odijevanja tako je postala jedna posve zasebna tema po medijima širom svijeta. Nije pitanje da li ono sto oblačimo na posao utječe na našu mentalnu dobrobit nego kako. Jer zasigurno utječe. Kada naš izgled odgovara prilici u kojoj se nalazimo imamo više samopouzdanja i lakše se uklapamo. Zato se već godinama radi na mijenjanju svijesti oko toga kako poslovni dress code treba izgledati. I dok se pod njime više ne podrazumijeva klasično odijelo i visoke potpetice, pitamo se, što je onda danas prihvatljivo i poželjno.

 

Što kažu milenijalci

Nove generacije zaposlenika, posebice milenijalci pobrinule su se da se ovoj temi pristupa slobodnije i sa što manje pravila. Njihov način (poslovnog) razmišljanja predstavlja nam poznata autorica Ann Shoket, koja smatra da bismo svi trebali razmišljati više kao ova generacija. Naime, u ionako stresnom radnom okruženju, na ovaj način se pokušava maknuti fokus s poslovnog dress coda odnosno postaviti ta pravila na način koji je jednostavan i lako primjenjiv svima.

Iako smo se davno odmaknuli od samo crnih, bijelih i sivih kombinacija, stara izreka “dress for sucess” i dalje vrijedi. Tako nam Ann poručuje “Ako želite biti viđena kao pametna, autoritativna ili kreativna – ili što god je poželjno u poslu kojim se bavite, vaša odjeća bi trebala to pokazivati prije nego se uopće predstavite”.

No, poslovni dress code koji obećaje uspjeh ne uključuje više samo visoke potpetice i markirane torbe. Shoket navodi kako su upravo milenijalci postaviti nova pravila i to žene, kao predvodnice svoje generacije.  Umjesto slijepe utrke za ogromnom zaradom, one su nas podsjetile na nešto puno značajnije. Tako su visoke potpetice zamjenjene onima u kojima je lakše juriti sa sastanak na sastanak. Ni markirane fashion torbe nisu najbolji oslonac za dinamičan radni dan. Njih su zamijenile robusne torbe koje mogu nositi laptope i rokovnike. Milenijalke su nas upoznale sa novim definicijama uspjeha i moći, a autorica tvrdi kako bismo ih svi trebali slijediti. Objašnjenje za to daje u svom TED govoru:

 

Kako stvari okrenuti u svoju korist

U svijetu u kojem se prvi dojam o osobi stječe nakon samo 30 sekundi, trebali bismo napraviti sve što je u našoj moći da taj dojam bude onakav kakav mi želimo. U poslovnom svijetu to počinje izgledom.  Poslovni dress code osim izgleda treba obuhvaćati i pravilni stav. Ni najmoćnija modna kombinacija na svijetu neće imati svoj efekt ako u sebi ne mislimo da zaslužujemo to što želimo. Možemo reći da je dobitna kombinacija balans između toga kako izgledamo, kako mislimo i kako se ponašamo.

Ann na primjeru pokazuje kako visina potpetice više ne predstavlja simbol moći jer su priči dodani neki novi trendovi.  Naglasak čak ni nije na samoj odjeći već na cijelom poslovnom stilu života. Privatne urede s pogledom zamijenili su coworking prostori gdje su svi u međusobnoj komunikaciji.  Statusni simbol danas je onaj na ruci; Apple Watch predstavlja ultimativnu značajku slobode – onaj tko ga ima toliko je važan da mora biti dostupan svugdje.

Osim samog modnog izričaja, milenijalci nas podsjećaju na zaboravljene vrijednosti dajući im novo ruho. Danas je bitnije da odjeća odražava ono što želimo reći, više nego da imamo standardizirana pravila odijevanja. Poslovni svijet je oduvijek bio mjesto ambicioznih i sposobnih ljudi, a ova generacija nas uči kako vratiti tu strast i energiju te prabaciti fokus na bitne stvari. Da, simboli uspjeha danas su sasvim drugačiji, ali izvorna želja, volja i motivacija ostala je ista za sve generacije.

Foto: burst.shopify.com

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

hakerski napadi

Sve je više hakerskih napada i prijevara: 5 jednostavnih metoda za...

Najnovije žrtve hakerskih napada u Hrvatskoj su Zagrebački holding i HZZO, što je još jednom pod povećalo stavilo važnost sigurnosti na...
- Advertisment -