5 razloga zašto je poznavanje engleskog jezika ključno za uspjeh u poslovnom svijetu

U posljednjih nekoliko desetljeća engleski jezik postao je svojevrsna lingua franca. On je jedini globalni jezik današnjice pred čijom popularnošću ostali svjetski jezici gube bitku. Sama činjenica da 1.5 milijarda svjetskog stanovništva govori engleski jezik stavlja ga u položaj međunarodno najvažnijeg i dominantnog jezika.

Nužnost, a ne prednost

S obzirom na svoj status, engleski jezik nameće se kao važno sredstvo poslovne komunikacije. Preduvjet je poslovnog uspjeha i suradnje među poslovnim subjektima. Sviđalo se to nama ili ne, tečno znanje engleskoga jezika danas više nije prednost, već nužnost. Usavršavanje vještina govora i pisanja na engleskom jeziku otvara nam brojna vrata u poslovnom svijetu i potiče naš osobni rast i razvoj. Ovo je 5 prednosti dobrog poznavanja i upotrebe engleskog jezika u poslovnom svijetu.

1. Novi poslovni izazovi

Opće je poznato da je tečno znanje engleskoga jezika postala jedna od najvažnijih strategija preživljavanja u današnjem kompetitivnom poslovnom svijetu. Bez obzira na naše podrijetlo, stupanj obrazovanja i materinski jezik, poslodavci od nas očekuju zavidni stupanj poznavanja engleskog jezika. Dobre komunikacijske vještine mogu nam omogućiti napredovanje na korporativnoj ljestvici, a tvrtki donijeti niz uspješno sklopljenih međunarodnih poslova.

2. Putovanja

”Svijet je knjiga, a oni koji ne putuju, pročitaju samo jednu stranicu”, rekao je Sv. Augustin. U današnje vrijeme rastuće globalizacije i povoljnih avionskih letova, odlazak u strane i egzotične zemlje nikad nije bio jednostavniji. Naravno, dobro razumijevanje engleskog jezika olakšava nam cijeli proces  – od odabira željene destinacije, kupnje internetskih karata do snalaženja u stranoj zemlji. Stoga, ako ste ikada sanjali o radu u međunarodnoj tvrtki ili jednostavno putovanju u poslovne svrhe, onda znate da vas engleski jezik može odvesti jako daleko, možda i na odredišta o kojima ste dosad samo maštali.

3. Suradnja i timski rad

Bez obzira u kakvoj tvrtki radili, od vas će se uvijek očekivati spremnost na suradnju s kolegama i sudjelovanje u timskim zadacima. Najuspješnije tvrke, posebno one čije se poslovanje temelji na međunarodnim odnosima, njeguju visoko profesionalan odnos s kolegama i stranim klijentima. U ovakvom radnom okruženju poznavanje poslovnog engleskog je neophodno i pomaže nam u razvijanju kvalitetnijih odnosa i dijeljenju ideja s kolegama iz različitih poslovnih sfera.

poslovni engleski

4. Razvijanje interpersonalnih vještina

Način na koji komuniciramo izravno je povezan s našim interpersonalnim vještinama i razinom empatije. Dobro je poznato da naš jezični stil mnogo toga otkriva o našem identitetu, vjerojatno i više nego što smo toga svjesni. Zato je kontinuirano usavršavanje naših jezičnih sposobnosti nužno kako bismo se prikladno izrazili i predstavili u što pozitivnijem svjetlu pred kolegama i klijentima u poslovnom okruženju.

5. Jačanje samopouzdanja i osobni rast

Vodeći psiholozi i brojni stručnjaci za osobni rast i razvoj predlažu učenje stranog jezika kao jedan od  alata za jačanje samopouzdanja. Učenjem jezika upoznajemo nove kulture i načine razmišljanja. Drugim riječima, radimo na sebi. Uloženi trud i entuzijazam koji nas tjera na upijanje novih znanja bit će prepoznati i u poslovnom svijetu.

U modernom globaliziranom svijetu engleski se jezik nametnuo kao primarni jezik komunikacije u svim područjima života. Predstavlja vašu jednosmjernu kartu za uspjeh u poslovnom svijetu i jezični imperativ za bolju i uspješniju budućnost.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više