Poslovni imidž – jesmo li uopće svjesne koliko je važan?

Posvećujete li puno vremena pripremi onoga što ćete reći kada držite neko predavanje ili vodite sastanak? Vjerojatno da. Posvećujete li isto toliko vremena onome što ćete za tu prigodu odjenuti? Budite iskrene… Istraživanja su pokazala da je izgled žene na drugom mjestu kada o njoj stvaramo dojam, dok je kod muškaraca tek na sedmom.

Poslovni imidž je važna komponenta uspjeha

Poslovni imidž iznimno je važan, no često ne znamo kako ga izgraditi. Upravo je o tome bilo riječi na još jednom Networking Breakfastu u organizaciji Women in Adria, održanom danas u zagrebačkom hotelu Westin.

Jerneja Agić, savjetnica za osobni i poslovni imidž, okupljenim je ženama održala predavanje o važnosti našeg izgleda u korporativnom svijetu te dala smjernice kako se odijevati u skladu s poslom koji obavljamo, dojmom koji želimo ostaviti te svojom osobnošću.

S obzirom da su rukovodeća mjesta prije bila rezervirana za muškarce, preuzimanjem tih pozicija žene su preuzele i njihov stil odijevanja, što je pogrešno. Žene smiju biti ženstvene i nježne u odijevanju, a da ujedno budu snažne i autoritativne. Stoga samo naprijed s bojama, uzorcima, haljinama i modnim dodacima.

Prvi dojam o nekome uglavnom stječemo na temelju fizičkog izgleda i potrebno je oko 7 sekundi da do toga dođe, a kada su žene u pitanju to je još i izraženije. Problem je u tome što veliki broj žena ima namjeru odijevati se prikladno za posao koji obavlja, ali jednostavno ne zna kako.

Boje govore najsnažnije

Jerneja je prvi naglasak stavila na boje, s obzirom da su one najuočljivije i utječu na naše emocije. Tek nakon toga na nekome zapažamo oblik te govor tijela. Bojama je lako upravljati i pomoću njih izvući maksimum iz svoje odjevne kombinacije.

Crvena boja vrlo je česta u korporativnom svijetu i odaje status lidera. Idealna je za privlačenje pažnje, odavanje snage i dobro ju je koristiti kada, primjerice, morate predstaviti neki važan projekt.

Plava i zelena vrlo su komunikativne i autoritativne boje, naročito u tamnim nijansama, dok svjetle nijanse predstavljaju svojevrsnu mirnu eleganciju i nježnost.

Tople boje poput žute ili narančaste idealne su kao osvježenje koje asocira na mladost, napredak, razvoj i ambiciju, no ukoliko su žarkih nijansi dobro je nositi ih u manjim količinama, odnosno da ne prevladavaju u odjevnoj kombinaciji.

Smeđa boja idealna je za poslove savjetovanja jer sugerira iskrenost i otvorenost za komunikaciju, no nije poželjno nositi ju na poslovne evente poslije 17 h jer se tada povezuje s nečistoćom i starošću.

Ljubičasta je boja samopouzdanja i veličine, a u kombinaciji s crnom ili tamnosivom bojom ostavlja izuzetno snažan dojam, naročito ako ste na poziciji visokog menadžmenta ili prisustvujete nekoj svečanoj prigodi.

Boje poput bijele, crne i sive svatko bi trebao imati u ormaru no, iako su široko primijenjive, treba s njima biti oprezan. Crnu uvijek treba kombinirati s nekom kontrastnom bojom kako vas ne bi „ugušila“, siva je neutralna pa je idealna za pregovaračke poslove jer sugovornik ne može procijeniti vaše osjećaje, dok bijela boja odaje inteligenciju i koncentriranost, no izbjegavajte bijele cipele jer se vežu uz vjenčanja.

Bež boja je zato, tvrdi Jerneja, idealna jer paše uz sve boje tako da se s njome uvijek možete „izvući“ kada treba naći modne dodatke za haljine jarkih boja primjerice.

poslovni_imidž_1

 Stilovi koji grade vaš poslovni imidž

Ovisno o tome kojim poslom se bavite i na kojoj ste poziciji, odjevat ćete se u “casual” ili “business” varijanti. Visoko pozicionirane žene ili žene iz „strožih“ profesija najveći će dojam ostaviti u “business” varijantama (elegantne haljine, odijela, hlače na crtu, „pencil“ suknja do malo iznad koljena koljena, štikle…), ali maksimum efekta izvući će dobrom kombinacijom snažnih boja i efektnog nakita.

Ležernije profesije podnose tzv. “casual” stil, koji opet ne mora biti ništa manje snažan, ali može si dozvoliti ravne cipele, raznovrsnije uzorke te primjerice kožnu jaknu umjesto sakoa. Ono što je u svakom slučaju najvažnije, savjetuje Jerneja, jest birati odjeću koja će istaknuti vašu osobnost, u kojoj ćete se osjećati ugodno i koja će biti u skladu s djelatnošću iz koje dolazite.

 15 zlatnih pravila poslovnog odijevanja

 1. Poštujte pravila poslovnog odijevanja!
 2. Ističite ženstvenost, a ne seksipil!
 3. Obratite pažnju na duljinu haljine/suknje, a idealna je oko 5 cm iznad koljena!
 4. Ne pretjerujte s dekolteom, neka ne ide ispod razine važeg pazuha!
 5. Nosite klasiku, a ne cvjetni uzorak, osim ako je iznimno decentan!
 6. Što ste stariji više investirajte u odjeću, imajte manje odjevnih komada, ali kvalitetnih!
 7. Nosite najlonke kroz sva godišnja doba, neka budu tanke i bez uzoraka!
 8. Izbjegavajte platforme i debele potplate, kao i pete iznad 7 cm!
 9. Uvijek nosite naušnice!
 10. Skrbite za svoju frizuru – oprana i bez izrasta!
 11. Higijenu i njegovanost stavite na prvo mjesto, to je najvažnije kod njege noktiju i make-upa koji treba biti dnevni!
 12. Koristite malo modnih dodataka za maksimalni efekt!
 13. Nosite li ručni sat, neka ne bude digitalni već s brojčanikom!
 14. Umjesto bijelih cipela radije obucite bež!
 15. Nosite odjeću koja pristaje vašem obliku tijela i koloristici (boja očiju, puti i kose)!

Zahvaljujemo sponzorima što su omogućili još jedan Networking Breakfast i darovali naše dame zanimljivim poklonima: Privredna banka Zagreb, PBZ Card, Alva kozmetika, Nuxe kozmetika i Spring dodaci prehrani, Trilab frizerski saloni, Högl cipele i Le Petite Marseillais.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

6 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -