Poslovni put i djeca

Poslovna putovanja su noćna mora za mame. Doslovno. I uopće ne znam da li je to izvedljivo bez bake i djede koji žive ulicu dalje (i u formi su da to izdrže) ili supruga koji ima normalno radno vrijeme. A ako taj put traje recimo tjedan dana, meni treba još dva tjedna da se vratim u normalni ritam, da se hrpa prljavog veša konačno smanji, na primjer.

Česta poslovna putovanja utječu na djecu

Osim logistike, stručnjaci upozoravaju na utjecaj koji odsutnost roditelja ima na  djecu, osobito ako su putovanja česta.

Pripremite djecu na poslovni put

Nenajavljeni odlazak uništava povjerenje.  Svaka mama zna da nije dobro ni navratiti u vrtić pozdraviti se jer oni odmah misle da smo došle po njih, prije puta nikako.

Također se preporuča napraviti malu igru- označiti na kalendaru dane kad vas nema i za svaki dan dobije neku igračku koju lijepi na kalendar za školsku djecu. Predškolskoj djeci koja ne razumiju kalendar treba objasniti  koliko noći trebaju spavati ili koliko dana trebaju ići u vrtić dok se mama vrati.

Djeca često misle ako roditelja nema da su jednostavno nestali. Zato im je dobro ostaviti neku brošuru, sliku gdje ćete boraviti da imaju neku viziju gdje se nalazite. Oni se jadni također brinu oko najjednostavnijih stvari – na primjer, šta će mama jesti ako nije doma pa im treba objasniti da ima hrane i na drugim mjestima:-)).

Redovito se javljajte dok ste na poslovnom putu

Vjerojatno ste i vi doživjeli durenje nakon povratka s poslovnog puta bez nekog posebnog razloga, jednostavno ste krivi što vas nije bilo. Većinom i ne pričaju puno preko telefona, ali bitno je da čuju vaš glas.

Umjesto poziva na večer kad su preumorni, nije loše nazvati ih ujutro kad su odmorni a i vama ljepše počne dan. Skype je savršen, mogu vas vidjeti, i taj osjećaj udaljenosti se smanjuje.

Također se preporuča kreiranje nekog posebnog rituala ukoliko ste često na putu: da dijete svaki put kad ste na poslovnom putu ide na neko posebno mjesto (npr. zoološki vrt) ili nešto skroz jednostavno- da spava u vreći za spavanje u dnevnom boravku na primjer:-).

Iskoristite poslovni put!

Poslovni put jednom ili dvaput godišnje je sasvim ok. Malo se maknuti. Kad sam na rubu, prijetim da ću otići na par dana i da nitko neće znati gdje sam:-).

Na poslovnom putu imate samo posao! Ne morate nikoga nahraniti, staviti na spavanje, ostati će vam vremena za sebe. Idite na wellness, plivanje, pedikuru, manikuru, naspavajte se…I vi i djeca ćete biti sretni kad se vratite puni energije.

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

2 KOMENTARI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više