9 savjeta za poslovni put sa šefom i kolegama

Putovanja su uvijek poseban doživljaj. Od planiranja samog puta, do ‘putne groznice’ i na kraju samog puta. No, poslovni put može biti veoma stresan. Pogotovo ako je to poslovni put sa šefom i kolegama.

Mnogi se pribojavaj situacije u kojoj moraju putovati nekamo sa šefom ili kolegama. Od banalnih nedoumica poput što sve ponijeti sa sobom, do toga trebamo li uz neformalno druženje nakon radnog dana dijeliti informacije iz privatnog života.

Kako bismo uklonili sve nedoumice i pomogli vam pripremiti se za poslovni put sa šefom i kolegama, pronašli smo za vas nekoliko veoma zanimljivih i korisnih savjeta.

Poslovni put sa šefom i kolegama – što je ok, a što nikako

Najgore što vam se može dogoditi kad ste na putu sa šefom i kolegama je da budete ne pripremljeni. Bilo da se radi o nedostatku bitnih informacija i dokumenata za sastanak ili put ili pak o neodgovarajućoj odjeći.

Budite pripremljeni

Prvo je pravilo – budite pripremljeni. Vodite računa o tome koliko će dugo trajati put. Ako idete na put koji će trajati 3 dana, zaista vam ne treba veliki kofer koji inače nosite sa sobom na godišnji odmor. Radije odaberite veću torbu u koju ćete staviti odjeću i kozmetiku. Tako ćete izbjeći potrebu za predavanjem prtljage i ujedno ukloniti mogućnost da vam se prtljaga putem izgubi. Zahtjeva li put poslovno odijelo, nemojte se bojati ponijeti vreću za odjela i unijeti ju u kabinu zrakoplova. Stjuardese će odijelo pospremiti zajedno s vašom prtljagom i moći ćete ga preuzeti na izlasku iz zrakoplova.

Putujete li dulje, konzultirajte se sa suputnicima o opsegu prtljage i situacijama u kojima ćete se naći. Zaista vam ne treba 10 pari cipela, ako ćete biti na sastancima cijeli dan, a uvečer na radnim sastancima s članovima svog tima. Isto tako, vodite računa da ponesete dovoljno čiste odjeće, kako vam se ne bi dogodilo da u panici tražite kemijsku čistionicu u blizini hotela.

putovanje na posao

Pokažite profesionalnost

Ovo se posebno odnosi na šefove koji idu na put s podređenima. Htjeli vi to priznati ili ne, podređeni će se u nedoumici ugledati na vas. Stoga je izuzetno bitno da tijekom cijelog puta budete profesionalni. Bez obzira što inače na put nosite “50 nijansi sive”, ovaj put tu knjigu ostavite kod kuće ili barem u prtljazi do dolaska u hotel. Tijekom puta radije posegnite za nekom stručnom literaturom ili novinama. A ako ste željni dokazivanja, uvijek možete ponovno prijeći dokumente koji su vam bitni za sastanak na koji putujete.

Nemojte zanemariti redovne obaveze

Samo zato što ste na poslovnom putu, ne znači da vaš posao u uredu stoji. Redovito provjeravajte e-mailove, vodite računa o rokovima drugih projekata na kojima radite i pripremite se za nadolazeće sastanke i poslove. Ako tijekom dana zbog sastanaka ili putovanja ne stignete provjeriti stanje u uredu, odvojite uvečer nešto vremena kako biste bili u toku. Tako ćete moći brže reagirati ako ste bilo što promijeni ili neplanirano iskrsne.

Znajte kamo idete

Možete izgledati i ponašati se profesionalno, ali ako zaboravite u kojem hotelu odsjedate ili kasnite na zrakoplov jer niste obratili pozornost na to na kojem terminalu je vaš let, to ne ostavlja dobar dojam na suputnike. Prije nego što krenete na put provjerite ime i adresu hotela u kojem odsjedate, treba li vam taksi ili ćete unajmiti automobil, kako se zove “rent-a-car” agencija od koje unajmljujete automobil. Ne morate točno znati kako doći do konačnog odredišta, ali ne bi si smjeli dopustiti da bezglavo lutate gradom u potrazi za ‘svojim’ hotelom.

jednodnevni poslovni put

Nemojte pretjerivati

“Što se dogodi u Vegasu, ostaje u Vegasu” ovdje zaista ne vrijedi. Poslovna putovanja namijenjena su poslovnim sastancima i, eventualno, druženju s poslovnim partnerima. Pri tome, vodite računa o svom ponašanju. Nemojte pretjerivati u alkoholu kako se ne biste osramotili pred kolegama, šefom ili partnerima. Ako ste i pozvani na neku zabavu, imajte na umu da niste tamo privatno već predstavljate svoju tvrtku i okruženi ste ljudima koji odlučuju o vašoj karijeri. Počastite se čašom ili dvije vina ili šampanjca, ali nemojte pretjerivati.

Poštujte granice

Ljudi imaju potrebu zbližiti se s drugim ljudima s kojima putuju. Zato će vam se nerijetko netko obratiti u zrakoplovu, pogotovo na duljem letu, i započeti razgovor s vama. Možda ćete imati potrebu zbližiti se s kolegama ili šefom na putovanju dijeljenjem informacija iz privatnog života. Nemojte! Nikad ne znate kako netko može upotrijebiti te informacije protiv vas. Uostalom, nitko ne želi slušati o bračnim problemima kolege iz ured ili zdravstvenim problemima djeteta. Radije se držite neutralnih tema ili tema vezanih uz posao.

Poštujte privatnost

Kad se nađete u nepoznatom gradu, prirodna je želja da se družite s ljudima s kojima ste i došli. No, mnogima je cjelodnevni boravak s istim ljudima jednostavno naporan i vole se distancirati od njih, barem nakratko. Ako niste sigurni kako bi na vašu potrebu za samoćom reagirali vaši kolege, pitajte ih. Recite da biste prošetali oko hotela ili da niste raspoloženi za piće u hotelskom baru. Dajte im do znanja da niste nedruštveni, već da trebate malo vremena za sebe. Isto tako, ako netko od kolega nije raspoložen za neformalnu zajedničku večeru, poštujte njegove ili njezine želje.

poslovna večera

Izbjegavajte ljubavne afere

Možda vam se čini zgodnim da napokon pokažete kolegi iz ured da vam se sviđa i za to ste odabrali poslovni put na kojem ste samo vas dvoje. To ne može završiti dobro. Ne samo da neke tvrtke imaju pravila protiv veza unutar tvrtke ili odjela, već i kratka afera na putu može kasnije prerasti u veoma nezgodnu situaciju kad se vratite u ‘redovan život’.

Vodite računa o izgledu

Osim što je bitno da znate koliko ćete biti na putu, važno je i dobro isplanirati odjeću koju ćete ponijeti kako biste s najmanjim brojem komada mogli dobiti najveći broj kombinacija za različite prilike. Odjela su uvijek dobar izbor za sastanke tijekom dana, no za poslovnu večeru bolji će izbor biti kakve tamne hlače ili suknja, košulja i cipele. Pazite da ne odaberete odjeću koja je prozirna, provokativna, premala ili neprimjerena situaciji u kojoj se nalazite. Primjerice, za večeru u hotelu možete odabrati i traperice, balerinke i košulju, ali vodi li vas poslovni partner na svečaniju večeru, haljina ili ljepša suknja nisu na odmet. Putujete li zrakoplovom, radije odaberite balerinke, a štikle ili visoke čizme ostavite u prtljazi. Naime, sigurnosne provjere lakše ćete proći u balerinkama jer štikle često aktiviraju detektore metala, a visoke čizme će vam prisjesti nakon 3 ili 4 skidanja i oblačenja.

Nije bitno idete li na poslovni put koji će trajati samo jedan ili čak 15 dana. Važno je da tijekom cijelog vremena održite profesionalan i kulturan izgled i odnos prema šefu i kolegama. Ono što inače radite kad putujete privatno, u ovom slučaju, ostavite po strani. Ipak na put idete kako biste obavili neki posao, ne kako biste se odmorili od njega.

Foto: 123.rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više