Kako unaprijediti iskustvo poslovnog putovanja?

Poslovni zahtjevi danas sve češće uključuju i povećanu mobilnost. Moderne tvrtke koje žele osigurati kvalitetno iskustvo putovanja za svoje zaposlenike trebale bi uložiti više truda od kupovine karte i rezervacije smještaja. Na taj način brinu se za svoje ljude koji, zbog osjećaja pripadnosti i zadovoljstva, još više doprinose tvrtki i ulažu dodatan korak prema ostvarivanju boljih poslovnih rezultata.

Brojni putni izazovi

Poslovna putovanja trebala bi biti sredstvo rada, a ne izvor stresa. Ako ste ikada poslovno putovali, upoznati ste sa situacijama poput propuštenog leta, spavanja na terminalu ili izgubljene prtljage. Istraživanja pokazuju da trećina putnika osjeća veći stres kada mora poslovno putovati u odnosu na privatna putovanja.

poslovno putovanje

Poslovni putnici lošije se hrane, manje vježbaju, skloniji su konzumiranju alkohola i osjećaju dobro poznate posljedice vremenske razlike. Sve to doprinosi lošijem stanju pojedinca koje može dovesti čak i do bolesti ili sve prisutnijeg burnouta.

Tvrtke trebaju imati svoj stav

Travel policy jedinstven je dokument za svaku organizaciju koji odgovara na jednostavna pitanja o stavu tvrtke prema poslovnom putovanju.

Kreiranjem i uvođenjem travel policy-ja već u prvoj godini štedi se 20 posto na segmentu putovanja, a svakom godinom postotak se povećava za još 7 posto. Travel policy treba se mijenjati i nadopunjavati što je češće moguće, a pogotovo ukoliko se izmjenjuje veći broj zaposlenih unutar strukture jer se time mijenjaju i njihove potrebe.

Kako izraditi travel policy?

Postoje različite vrste travel policy-ja. Generalan označava općeniti stav tvrtke, a specifičan definira uvjete za svakog putnika i određenu situaciju zasebno.

Travel policy uključuje niz detalja koji jasno izražavaju potrebe putnika. To može uključivati odabir preferirane avio kompanije, prehrambene potrebe i specifičnosti, želje za pozicijom u prijevoznom sredstvu, poželjne destinacije za presjedanje, kao i one koje se žele izbjeći, poziciju hotela i odabir sobe te cjenovni rang i slično.

poslovno putovanje

Kada se travel policy izradi, potrebno ga je predati agenciji s kojom se surađuje. Na taj se način ukida nepotreban višak komunikacije. Naime, dokazano je kako je samo za jednu potvrdu potrebno izmijeniti sedam e-mailova i šest telefonskih poziva. Travel policy tako direktno štedi vrijeme svih strana, što u konačnici rezultira većom produktivnošću.

Primjenom travel policy-ja i osiguravanjem dodatnih edukacija o zdravim putnim navikama za svoje zaposlenike, tvrtke direktno utječu na njihovo fizičko, mentalno i emotivno zdravlje. Rezultat takvih odluka bolje su poslovne brojke, ali i veće zadovoljstvo ljudi.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

networking doručak o prodaji_

Uz savjete ovih stručnjaka nećete imati probleme u prodaji

Prodaja je ključni element u opstanku svake tvrtke. Ipak, često zadaje muke. Organizacija efikasnog prodajnog procesa malim se poduzetnicima čini kao...