Postoji li sretan radoholičar?

Za vas je uobičajeno da na poslu provodite više vremena od predviđenog? Na godišnjem odmoru razmišljate o povratku na posao? Prva stvar nakon buđenja ujutro je pregledavanje e-mailova?

Ako ste na ova pitanja bez puno razmišljanja odgovorili potvrdno, razmislite malo o tome što posao čini za vas. Radoholičarstvo ne samo da negativno utječe na vaše zdravlje, već negativno utječe i na rezultate rada.

Radoholičari ne mogu biti istinski sretni

Radoholičare je teško definirati, no vjerujem kako ste imali priliku upoznati osobu koja je depresivna krajem tjedna jer ovisi o svom poslu. Takve osobe nemaju bogato ispunjen društveni život i svoje samoispunjenje doživljavaju samo uz rad. Na poslu, paralelno, pokušavaju provoditi više projekata odjednom, a u pripremi uvijek imaju i neke nove. Rad im je potreban za samopotvrđivanje i samo se uz takav tempo osjećaju sretno i ispunjeno.

Za takve osobe ne postoji život izvan posla, čak i kad se naizgled odmaraju, njihov mozak radi sto na sat i stalno razmišljaju o poslu. Za takve osobe, odmor postaje najteži posao na svijetu. Smatra se, kako se više od 50% ljudi s odmora vraća umorno. Takvim načinom života i pretjeranim radom nažalost ne činimo dobro ni samima sebi, niti okolini. Vjerovali ili ne, vaši najbliži, a djeca pogotovo, osjećaju vaš stres.

Radoholičari su najčešće skloni negiranju stvarnosti, negiraju svoje osjećaje i stalno pronalaze opravdanja za svoj prekomjerni rad. Radoholičari su uvjereni da postoji samo jedan pravi put i to je naravno njihov put, svako odstupanje za njih nije dobro, ne toleriraju tuđe mišljenje i drugačiji način rada. Radoholičari često situacije vide kao crne ili bijele.

Važno je osvijestiti kako radoholičarstvo čovjeku ne donosi sreću. Ako žrtvujemo sebe, svoju obitelj i unutarnje zadovoljstvo, kako bismo se posvetili radu, velika je vjerojatnost da nećemo biti sretni i potpuni. Prvenstveno zato što je iscrpljujuće pa vrlo brzo dolazi i do opadanja kvalitete rada.

Jesam li radoholičar?

Ako nakon svega pročitanog i dalje niste sigurni spadate li u kategoriju radoholičara jer često se smatra kako su to osobe koje samo više vole svoj posao te su zato postale i ovisne o njemu, navodimo nekoliko najvažnijih osobina:

  1. Radoholičari najčešće rade više stvari odjednom
  2. Radije rade sami nego u timu
  3. Često su u žurbi te imaju grižnju savjesti ako ne obave baš sve što su zamislili
  4. Opterećuju se sitnicama i lako ih je izbaciti iz takta
  5. Kad konačno i odu iz ureda, nose posao kući

Prepoznali ste se u gore navedenim tvrdnjama i pitate se što sad? Kako da si pomognem? Za početak, odlučite se da je promjena ono što vam je potrebno. Krenite polako s promjenama. Primjerice, ako ste na godišnjem odmoru i brine vas što se događa na poslu te smatrate kako se bez toga nećete moći nikako opustiti, odredite vrijeme za posao i pridržavajte ga se (recimo sat vremena ujutro gdje ćete provjeriti što se događa). Ostatak vremena, ako je moguće, držite mobitel isključen.

Također, pronađite novi hobi. Oduvijek ste htjeli naučiti talijanski jezik? Upišite neki od tečajeva, upoznat ćete nove ljude, steći neka nova znanja. Krenite vježbati u grupama, pomoći će vam da se zbližite s drugim ljudima i naučite funkcionirati timski.

Postanite svjesni svojih granica i potrudite se biti fleksibilniji jer na taj način ćete moći lakše prihvatiti uspjeh te postati i ostati sretni i zadovoljni.

Autorica: Ana Meštrović, savjetnica za odnose s javnošću u Smart grupi s dugogodišnjim iskustvom u vođenju edukacija na području komunikacijskih vještina i HR – management (soft skills).

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više