Postoji li i u stvarnosti savršen dom koji se prikazuje u reklamama?

Reklame u kojima se prikazuju sretne i zadovoljne obitelji kako konzumiraju neki proizvod nisu slučajnost, a kako piše portal Djeca medija, našu potrebu za proizvodom zbog suvremene reklame najbolje će opisati kratak citat Alaina Souchona: „Nameću nam želje što nas pustoše“.

No, manipulacije koju donose reklame potrošači su rijetko svjesni.

Reklama Kinder Pingui prikazuje veselu obitelj u savršenom domu

Novinar i kolumnist Jutarnjeg lista Tomislav Novak, koji u svojim kolumnama pod nazivom „Kronike sluđenog oca“ razrađuje obiteljske teme, dotaknuo se reklame koja se emitira na hrvatskoj televiziji, a vezana je uz Kinder Pingui čokoladu.

Reklama čiji je slogan „Otkrijte pingvina u sebi“ prikazuje mamu koja se s djecom vraća kući i pritom se gegaju kako bi nasmijali susjede.

Novak piše kako reklama nije nimalo realna jer uz djecu ne možete imati tako besprijekorno čistu kuću i biti tako veseli  i nasmiješeni na kraju radnog dana. Isto tako, ne možete doći kući i odmah otići u vrt i odmarati se u ležaljci.

Kuće u kojima žive djeca ne mogu izgledati tako, smatra Novak i govori kako te kuće više izgledaju kao scena iz „Apokalipse danas“, osobito nakon dječjeg igranja.

Iznio je i svoj prijedlog kako bi trebala izgledati realna reklama s djecom u kojoj se ne bi manipuliralo potrošačima. Jutro bi počelo panikom zbog kašnjenja. Nakon toga slijedi odlazak u vrtić. Vraćanje po zaboravljene stvari koje su ostale u stanu. Vraćanje u vrtić. Gužve na cestama. Posao. Vraćanje s posla. Odlazak u dućan. Kuhanje i čišćenje. Slobodno vrijeme počinje kad djeca zaspe i to je vrijeme za gledanje televizije, ako se nađe daljinski upravljavač… Ali obično se pred televizijom zbog iscrpljenosti i zaspi.

No, teško da bi takva reklama prodala čokoladu, zaključio je Novak.

Slažete li se s njim? Smetaju li vam takve reklame o sretnim obiteljima u savršenom domu?

https://www.youtube.com/watch?v=qHi0Vy_09aE

Foto: YouTube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vaučeri za digitalizaciju

Vaučeri za digitalizaciju – poduzetnici, unaprijedite digitalno poslovanje

Vaučeri za digitalizaciju nastali su u projektu Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. –...