Kako izbjeći financijske korekcije u postupcima javne nabave u sklopu provedbe EU projekata?

Ako čitate ovaj članak, pretpostavka je da ste trenutno u fazi provedbe projekta koji je sufinanciran bespovratnim sredstvima EU i za kojeg ste potpisali ugovor o financiranju. Provedba EU projekata zahtjevan je proces u kojem je važno dati odgovor, između ostaloga, i na sljedeća pitanja:

  • Koje je razdoblje provedbe projekta?
  • U kojem razdoblju trošak mora nastati i biti plaćen da bi bio prihvatljiv za financiranje u skladu s Ugovorom o financiranju?
  • Kako učinkovito provesti nabavu, bez financijskih korekcija kao posljedice?

Provedba EU projekata komplicira se financijskim korekcijama

Financijske korekcije su nepoželjni dio provedbe projekta jer za korisnika sredstava predstavlja neželjeni povrat dodijeljenih sredstava odnosno umanjuje vrijednost dobivene potpore. Financijske korekcije mogu se odrediti u rasponu od 5% do 100% rashoda iz ugovora o financiranju. Svaka financijska korekcija obvezuje korisnika financijskih sredstava da vlastitim sredstvima financira dio za kojeg je utvrđeno da neće biti financiran iz dodijeljenih bespovratnih sredstava.

Povezano: Što morate znati o javnoj nabavi ako aplicirate za EU projekte?

Kako bi se provedba EU projekata uspješno provela i osigurala realizaciju aktivnosti projekta kako je i planirano, bez dodatnih neplaniranih troškova, u nastavku donosimo nekoliko značajnih stavki na koje bi trebalo paziti.

Umjetna podjela predmeta nabave

Kako bi izbjegli određeni postupak nabave, poduzetnici znaju umjetno podijeliti predmet nabave na način da iznos nabave usklade s pragovima za određeni postupak. Prema pravilima o provedbi postupaka nabava za neobveznike Zakona o javnoj nabavi poduzetnik je u obvezi, za nabavu roba radova i usluga ukupne procijenjene vrijednosti veće od 150.000,00 kuna objaviti poziv na dostavu ponuda na stranici www.strukturnifondovi.hr. Umjetna podjela predmeta nabave vidljiva je u situaciji kada poduzetnik nabavlja na primjer strojeve za proizvodnju jednog proizvoda. Ispravno bi bilo da se u sklopu jedne nabave nabavljaju pojedini strojevi, a nabava može biti podijeljena na grupe. Nije prihvatljivo da se nabava posebno provodi za svaki stroj.

provedba EU projekata

Diskriminirajuće tehničke specifikacije

Ako je iz navedenih tehničkih specifikacija jasno da iste upućuju na točno određeni proizvod, odnosno da su navedene tehničke specifikacije prespecifične, smatra se da u tom slučaju ponuditelji nemaju jednak pristup nabavi, što ugrožava tržišno natjecanje.

Uvjeti i sposobnosti koji nisu razmjerni predmetu nabave

Korisnici bespovratnih sredstava u uvjetima sposobnosti često znaju odrediti restriktivne kriterije koji se odnose na uvjete sposobnosti. Treba imati na umu da kod uvjeta sposobnosti naručitelj treba odrediti minimalne uvjete sposobnosti gospodarskih subjekata. U uvjetima ekonomske i financijske sposobnosti za nabavu procijenjene vrijednosti 500.000,00 kuna, naručitelj bi prilikom određivanja minimalnog prometa za ponuditelje trebao u obzir razmjernost, što znači da ne bi smio odrediti iznos prometa koji je višestruko veći od procijenjene vrijednosti nabave.

Povezano: Ne propustite ove EU natječaje do kraja godine

Nepoštivanje načela transparentnosti

Primjer nepoštivanja načela transparentnosti može biti u situacijama u kojima naručitelji usmeno komuniciraju s potencijalnim ponuditeljima, a da to naknadno nisu dokumentirali i javno objavili pitanja i odgovore koji će biti dostupni svim potencijalnim ponuditeljima.

Poštivanje uputa za provedbu postupaka nabave (Zakon o javnoj nabavi; Upute za provođenje postupka nabave za neobveznike Zakona o javnoj nabavi) ključ je i za uspješnu provedbu projekata.

Autor: Jelena Barić, Savjetnik u Zobnica d.o.o.

Foto: Burst

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -