Iznos poticaja za samozapošljavanje ove godine ponovno raste – kakva su iskustva i preporuke naših članica?

Poticaji za samozapošljavanje koje u Hrvatskoj koriste mnogi početnici, već treću godinu zaredom rastu. Prvi iznos od 35.000 kuna prošle godine porastao je na 55.000 kuna, a ove godine nastavlja se taj trend, iako samo pod određenim uvjetima. O čemu se radi?

Oprema koja novac znači

Mjera za samozapošljavanje ove godine ponovno je ojačana i sada može iznositi do 70.000 kuna, ali samo u situacijama kada nezaposlena osoba koja pokreće posao pola novca ulaže u nabavu opreme koja ulazi u osnovna sredstva rada. U tom slučaju ostatak iznosa, odnosno 35.000 kuna, ide u ostale dopuštene troškove. Isti iznos od 70.000 kuna mogu koristiti i oni koji subvenciju za pokretanje posla kombiniraju sa stručnim osposobljavanjem.

Do 70.000 kuna također se može dobiti za registraciju poslovnih subjekata iz djelatnosti rudarstva, prerađivačke industrije, gospodarenja otpadom i sanacije okoliša, građevinarstva i u određenom slučaju prijevoza putnika.

Općenito, poticaji sada mogu narasti i do 275.000 kuna, ovisno o nekoliko kriterija poput broja uključenih strana ili industrije. Tako za otvaranje obrta ili slobodne profesije (do dvije osobe) subvencije iznose do 110.000 kuna, a za udruživanje u trgovačka društva (do 4 osobe) 220.000 kuna. Najviši iznos od 275.000 osiguran je za one koji se udružuju u zadruge (do 5 osoba).

Ne treba se zaboraviti da državni poticaji ne uključuju PDV, što znači da razliku pokriva poduzetnik svojim novcem.

Lakši poduzetnički start

Brojne naše članice započele su svoje biznise uz poticaje za samozapošljavanje pa smo neke od njih upitali za iskustva. Menadžerica u kulturi Laura Plantak istaknula je kako koraci koje od poduzetnika zahtijeva HZZ pomažu u osmišljavanju dobre poslovne strategije.

„Sama priprema poslovnog plana, koji je uvjet za prijavu na mjeru poticaja, pomaže budućem poduzetniku pri slaganju svoje zamisli na papir i izradi plana prve godine poslovanja. Većina poduzetnika ne uzima dovoljno vremena za ovaj proces koji je ključan. Također, poslovnog plana koji pripremite treba se držati, ali i konstantno ga nadograđivati jer se sve mijenja s prvim danom poslovanja kada se pretpostavke koje ste imali pri osnivanju ne ostvaruju u praksi.“

povećanje iznosa poticaja za samozapošljavanje

Iznos koji poduzetnici dobivaju olakšava prvu fazu poslovanja, koja je često ključna za budućnost mladog projekta.

„Kad gledam unazad, pokretanje posla bez poticaja trajalo bi puno duže. Trebalo bi mi više vremena da prikupim svu opremu koju sam zahvaljujući ovoj mjeri imala već u prvom kvartalu poslovanja, a potrebna je za daljnji rad i razvoj poslovanja. Zadovoljna sam i komunikacijom s HZZ-om i cijelim procesom. Svakako bih poduzetnicima preporučila prijavu na ovu mjeru, a sad s dodatnim povećanjem iznosa imaju još više mogućnosti za ostvarenje svojih planova“, poručuje Laura.

Ograničavajuće okolnosti

S druge strane, mlada poduzetnica Veronika Vuković s majkom je pokrenula obrt koji se bavi izradom odjeće za spavanje, a u ovoj mjeri pronalazi i poneke propuste.

„Iz mog iskustva nedostatak je ograničenost stvari koje se mogu financirati ovim iznosom. Budući da smo ja i majka zajedno pokrenule obrt, mogle smo uzeti dvostruke poticaje i to nam je bilo i previše za svu opremu za rad te strojeve. Nama osobno bio je potreban neki poticaj od kojeg bismo mogle kupiti i potrošni materijal, a to ovi poticaji ne uključuju. Mislim da bi to trebalo i drugim poduzetnicima, pa bi možda bilo dobro odrediti određeni postotak koji bi se mogao iskoristiti za potrošni materijal“, predlaže.

Bez obzira na navedene nedostatke, kao i Laura, u ovoj mjeri vidi odličan početan vjetar u leđa.

„Poticaji predstavljaju odličan početni kapital za svakoga tko se odluči na pokretanje posla, a to se posebice odnosi na prošlu i ovu godinu jer je iznos značajan. Gotovo svi glavni troškovi njima se mogu pokriti, pa poduzetnici ne moraju toliko brinuti prvih godinu dana, a ni sam postupak nije prekompliciran.“

Novi zakon o doprinosima zaustavlja poduzetništvo

Da se poduzetnici često susreću s određenim problemima kod prijave za poticaje otkrila nam je naša Martina Ćosić iz Gre-Co knjigovodstva.

„Pozdravljam podizanje iznosa jer će uvelike pomoći novopečenim poduzetnicima koji radi svoje djelatnosti imaju potrebu za većim iznosima, primjerice za nabavku skuplje opreme. Ipak, poduzetnicima koji traže poticaje za samozapošljavanje, problem čak ne predstavlja sam iznos nego nefleksibilnost organizacije. Djelatnici u HZZ-u često ne razumiju potrebe za specifične djelatnosti te se često poduzetnici nađu u situaciji da ne uspiju uskladiti troškovnik sa svojim poslovnim potrebama i uvjetima za dobivanje i pravdanje poticaja za samozapošljavanje.“

Povezano: 9 stvari na koje trebate paziti ako uzimate poticaje od HZZ-a

Osvrnula se i na novi zakon o doprinosima koji, baš kao i na brojne druge poduzetnike, negativno utječe na njen posao.

„U Hrvatskoj prevladava mikropoduzetništvo, što znači da je u tim poduzećima zaposleno do 10 radnika te im je ukupni godišnji promet ili ukupna godišnja bilanca do 2 milijuna eura. U stvarnosti, to je najčešće jedan samozaposleni poduzetnik koji često u godinu dana ne ostvari promet koji je po novom zakonu potreban da bi platio sve obveze i isplatio si pripadajuću plaću. Novim zakonom najviše će stradati mladi poduzetnici kojima nije dovoljna godina dana da razviju poslovanje i majke poduzetnice koje istovremeno balansiraju između vođenja poduzeća i obitelji. Radim ovaj posao 15 godina i po prvi puta ću ove godine raditi 2 likvidacije poduzeća, koje su izravna posljedica ovog zakona“, poručuje.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija za žene u sportu

Dolazi naša prva Konferencija za žene u sportu – Upoznajte govornice

Sport je još jedna industrija u kojoj dominiraju muškarci, a o temi potplaćenosti sportašica mnogo se priča. Sportašice i ženska sportska...
- Advertisment -