Trikovi kojima možete povećati svoju vidljivost i samopouzdanje u svijetu biznisa

Samopouzdanje je važan čimbenik naših života koji nam pomaže da ispunimo svoje potencijale kako na poslovnom, tako i na privatnom planu. Međutim, koliko je god ono presudno za uspjeh, toliko ga je teško i imati. Čak i osobe koje su ekstroverti često ne vjeruju u same sebe i svoje sposobnosti, a to ih koči u napredovanju u karijeri.

Nemate samopouzdanja? Nećete napredovati.

Na ovu zanimljivu temu osvrnula se Mel Robins, jedna od najuspješnijih motivacijskih govornica današnjice, za Success Magazine. Iznijela je podatak o tome kako je Sveučilište Harvard napravilo istraživanje u kojem je intervjuiran velik broj muškaraca na rukovodećim pozicijama u državnim i privatnim tvrtkama.

Svima je postavljeno isto  pitanje o tome zašto su promaknuće dali muškom kolegi, a ne ženi. Najčešći odgovor bio je da su primijetili da je ženama nedostajalo samopouzdanja i vjere u sebe da mogu voditi neki posao, unatoč njihovim kvalifikacijama i preporukama.

Vrednuje se samo vidljiv rad

Nedostatak samopouzdanja usko je vezan uz to kako pristupamo poslu. Svaki posao sastoji se od onog nevidljivog dijela u koji ulaze istraživanja, pripreme, bilježenje tijekom sastanaka, konzultacija s kolegama iz iste branše i slično, te onog vidljivog dijela u koji ulaze konkretne akcije i rezultati.

Nažalost, vrednuju se samo oni vidljivi i upravo tu često žene upadaju u zamku. Zato Mel Robins predlaže nekoliko učinkovitih trikova kojim žene mogu povećati svoju vidljivost u poslovnom svijetu, a time i svoje samopouzdanje.

Snimite sastanke

Mnogima je nezamislivo pojaviti se na sastanku bez rokovnika i kemijske olovke i ne zapisivati sve što se događa na sastanku. Međutim, kada se koncentrirate samo na hvatanje bilješki, propuštate priliku aktivno sudjelovati na sastanku s ostalim kolegama. Iako možda mislite da radite odličan posao i vrijedno sve bilježite, time zapravo postajete nevidljivi.

Umjesto toga pokušajte koristiti snimače na svojim pametnim telefonima, a postoje i brojne aplikacije koje audio-snimku mogu naknadno transkribirati. Tako ćete imati snimljeno sve što je bilo rečeno na sastanku, no ujedno ćete moći i aktivnije sudjelovati u iznošenju ideja i svim raspravama.

Koristite „Pravilo pet sekundi“

Mel Robins smatra da baš nikada ne biste smjeli napustiti sastanak, a da na njemu niste govorili. Važno je da vas se čuje i da budete zamijećeni. No, čak kada ste toga i sami svjesni, ponekad je teško prisiliti se govoriti na sastanku, posebno pred velikom skupinom ljudi, bilo da ste introvert ili ekstrovert.

Kada se i sama našla u teškoj životnoj situaciji i kada je znala da mora biti proaktivna, no nikako se nije mogla natjerati na to, osmislila je tzv. „Pravilo pet sekundi“. Prema tom pravilu, kada vam padne na pamet neka ideja ili znate da morate nešto napraviti, no osjećate da ne možete, morate reagirati unutar pet sekundi. U suprotnom će mozak poslati poruku tijelu da je to teško izvedivo i postoji mogućnost da to nikada nećete napraviti.

Zato kada vam idući put padne na pamet dobra ideja usred sastanka, pristojno podignite ruku unutar pet sukundi i recite ono što vam je na umu. Isto se pravilo može upotrijebiti i u drugim životnim situacijama. Primjerice, razmišljate li upravo sada o pokretanju novog projekta, o pisanju vlastite knjige ili nečemu trećem, odmah krenite istraživati.

Često izgovarajte  riječ „strateški“

Komunikacija s kolegama te nadređenima i podređenima vrlo je važna za napredak u karijeri. Ne samo da je potrebno održavati korektne odnose u poslovnoj zajednici, nego svojim načinom komuniciranja odašiljemo i važnu poruku o sebi, što još uvijek ne shvaća dovoljno velik broj poslovnih ljudi.

Mel Robins iznijela je zanimljivu informaciju o tome kako je došla do podataka o istraživanju koje je pokazalo da su veće šanse za daljnje napredovanje imale ne samo one žene koje  su aktivno sudjelovale na sastancima i imale korektne odnose s kolegama, nego i one koje su u svojoj komunikaciji često koristile riječ „strateški“. Bilo da je bila riječ o vrednovanju kolege ili iznošenju novih ideja, stručnjaci smatraju da vam uvrštavanje te riječi u vlastiti rječnik može biti od velike pomoći.

Dakako, riječ je o psihološkom triku kojim ćete povećati svoju „vidljivost“  i usmjeriti pozornost na svoj govor, no čini se da zaista djeluje.

U e-mailu budite jasni

Još jedna pogreška koja je zajednička onima koji sporo napreduju jest da u slanju poslovnih e-mailova nisu jasni i konkretni. Drugim riječima, ne idu odmah in medias res, nego okolišaju, nadugo objašnjavaju te se čak i ispričavaju što uopće šalju mail, no te se navike treba riješiti.

Svaki poslovni e-mail treba biti jasan, lišen emocija i dugačkog objašnjavanja. Zato nakon pozdravne riječi odmah prijeđite na konkretno pitanje, ideju ili ono što već namjeravate iznijeti u mailu. Pokušajte biti što jasniji i u malo riječi iznijeti sve ono bitno. Na kraju umetnite pozdrav i potpis i to je to. Kratko, jasno i pregledno.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -