CEO poslao mail osoblju da prerano odlaze kući i naučio bitnu poslovnu lekciju – povjerenje u zaposlenike!

Kad je CEO australske kompanije Airtasker poslao e-mail svojim zaposlenicima vezanim uz nepoštivanje jasno određenog radnog vremena, nije ni očekivao da će umjesto da podijeli lekciju o radnim obvezama, on dobiti lekciju od svojeg tima.

12-satni radni dan?

Tim Fung nedavno je za BBC CEO Secrets ispričao radno iskustvo koje je imao kao šef. Njegova tvrtka sa sjedištem u Sydneyju pruža platformu za ljude gdje oni mogu oglašavati poslove poput čišćenja i vrtlarstva. On i njegov poslovni partner često su radili čak do 21 i 22 sata, svake večeri. Primjećivao je da su njihovi zaposlenici često kući odlazili prije 18 sati, nerijetko već u 16:30 ili 17:30.

Odlučio je poslati email cjelokupnom timu u kojem je objasnio da su zaposlenici kompanije dužni u uredu biti od 9 do 18 sati, svaki radni dan.


Pročitajte više: Elon Musk poslao brutalno iskren mail zaposlenicima: “Da bude super jasno…”


Povjerenje u zaposlenike

Priznaje da reakcije nisu bile pozitivne. „Dobili smo neke jako oštre i brze odgovore od svog našeg osoblja.“ Ovaj je potez, točnije reakcije na njega, natjerao dvojicu osnivača da razmisle o tome što je važno, ali i kako bi tvrtka trebala vjerovati svojim ljudima. Uz to, potrebno je osnažiti ih da svoj posao obavljaju u fleksibilnom radnom okruženju.

U ovom, postpandemijskom vremenu, radna fleksibilnost i remote rad općenito nešto su na čemu zaposlenici čak inzistiraju. No, za ovakav tip rada, potrebno je povjerenje.

Zanimljivo, studija koju je nedavno objavio Harvard Business Review zaključuje da zaposlenici češće zabušavaju na poslu ako ih se pozorno promatra, nego kad ih se pusti na miru. Istraživanje je pokazalo da su povjerenje, komunikacija i poštenje sve što je radnicima potrebno da bi se osjećali moralno odgovornima da ne ‘vuku noge’ na poslu.


Pročitajte više: Snaga riječi: Kako negativno komentiranje radnika ili šefa može srozati reputaciju


Kako mjeriti efikasnost?

„Vjerujem da je pouka ove priče da ne mjerite ljude na bazi sati, već da ih mjerite prema utjecaju koji imaju na biznis“, zaključio je Fung.

Vodi li ova studija, kao i primjer CEO-a Funga, do zaključka da je pred nama novi oblik rada koji će prevladavati? Hoće li check-in kartice na ulazu u firmu i timesheet tablice postati stvar prošlosti? Kako će poslodavci mjeriti efikasnost radnika, te koji je najbolji način da obje strane bude zadovoljne, a zaposlenici ostanu motivirani za rad?

Foto: Canva/Tim Fung LinkedIn

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

dijete plače u avionu

Pa što ako dijete plače u avionu?

Majka i njezina četiri mjeseca stara beba letjele su avionom deset sati – od Seula u Južnoj Koreji prema San Franciscu...
- Advertisment -