Povlačenje Dalije Orešković je moralna pobjeda nad političkim igrama

Pravnica Dalija Orešković u javnosti je najpoznatija kao predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa na čijoj je poziciji bila posljednjih pet godina.

Jučer je izazvala veliko zanimanje medija nakon što je objavila kako povlači svoju kandidaturu za mjesto predsjednice spomenutog Povjerenstva.

Razlog povlačenja kandidature bilo je neizglasavanje nove predsjednice, iz čega je Orešković nedvojbeno zaključila kako njezina kandidatura u ovom trenutku nema potrebnu potporu.

Odlazak nije poraz, već moralna pobjeda

Tom je prilikom izjavila kako neovisne institucije moraju imati vlastitu karizmu i graditi vlastiti integritet, bez obzira na političke ciljeve.

Kazala je kako je ovaj natječaj pokazao nepoštivanje Povjerenstva i kako u ponavljanju natječaja vidi velik problem te da je odluka da ode s integritetom, baš kao što je s integritetom i obavljala svoju dužnost, bila dobro promišljena.

„Ovo nije razočarenje, nego moja moralna pobjeda jer sam uspjela dokazati da su pale sve maske“, kazala je Orešković u svom obraćanju javnosti tijekom gostovanja u emisiji na N1 televiziji.

Od 2013. na poziciji predsjednice Povjerenstva

Kao odvjetnica, Dalija Orešković bavila se kaznenim pravom i zaštitom ljudskih prava – zastupala je zlostavljane žene, manjine, prognanike i ratne žrtve, osobe s tjelesnim invaliditetom… Također, koautorica je knjige “Sukob interesa u teoriji i praksi UN-a, EU-a i RH”.

Do 2013. godine sa suprugom Franom Leticom radila je u zajedničkom odvjetničkom uredu. Te je godine izabrana na mjesto Predsjednice povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, koje je preuzela s punom odgovornošću.

Jedna od zadaća Povjerenstva bila je da provjerava srazmjer primanja hrvatskih dužnosnika s imovinom koju posjeduju i koju su stekli tijekom mandata.

Osim toga, Povjerenstvo je kažnjavalo one dužnosnike koji su  obavljali poslove koje nisu smjeli obavljati za vrijeme obnašanja dužnosničkih pozicija te je radilo na podizanju razine etičnosti u javnom djelovanju.

Ukratko, rad Povjerenstva temeljio se na smanjivanju prostora za koruptivne radnje dužnosnika.

Nema nedodirljivih

povlačenje dalije orešković

Tijekom proteklih pet godina, Dalija Orešković hrabro je pokazala da nedodirljivi političari, barem dok je ona predsjednica Povjerenstva, ne postoje.

Naime, dobro je poznato da je pokretala postupke protiv gradonačelnika, ministara, saborskih zastupnika, pa i same predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

Podsjetimo, protiv predsjednice Grabar Kitarović vodilo se više predmeta mogućeg sukoba interesa. Prvi postupak pokrenut je je nakon što je predsjednica za troškove svoje predsjedničke kampanje dobila 1,17 milijuna kuna iz proračuna te ih donirala u humanitarne svrhe kako bi izbjegla plaćanje poreza.

Jedan od postupaka se ticao putovanja predsjednice u SAD, a u još jednom se predmetu preispitivalo ostvaruje li predsjednica prava na doktorskom studiju po istim kriterijima kao i svi drugi studenti na Fakultetu političkih znanosti.

Pokušaji diskreditiranja rada institucije

Predsjednica je tada izjavila kako Orešković „vodi osobni rat protiv nje“, a upravo je zbog slučaja s Kolindom Grabar Kitarović, Dalija Orešković dospjela u sve domaće medije i krajem prošle godine postala jednom od najtraženijih osoba.

„Posljednja izjava predsjednice Republike nije stvar diskreditacije mene kao osobe, nego pokušaj diskreditacije jedne institucije – Povjerenstva, u režiji druge institucije – predsjednice Republike“, izjavila je tada Dalija Orešković.

Među onima koje je njezino Povjerenstvo beskompromisno kaznilo bili su zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, bivši splitski gradonačelnik Željko Kerum, bivša ministrica Andrea Zlatar Violić, bivša županica Marina Lovrić Merzel i drugi visoki dužnosnici.

Milan Bandić morao je platiti  30 000 kuna jer je u predizborno vrijeme izmijenio Pravilnik o plakatima i odmah objavio plakate koji su promovirali njegovu stranku. Deset tisuća kuna više od Bandića morao je platiti Željko Kerum jer na kraju mandata nije podnio izvještaj o imovinskom stanju. Andrea Zlatar Violić je kažnjena s 15 000 kuna nedugo nakon što je Dalija Orešković preuzela mjesto predsjednice Povjerenstva.

Povjerenstvo je tada utvrdilo kako Zlatar Violić nije na vrijeme odnosno stupanjem na dužnost u Vladi prenijela poslovne udjele koje je imala u tvrtci „Druga strana“. Osim toga, kažnjena je i zbog kršenja odredbe Zakona prema kojima dužnosnik ne može stupati u poslovne odnose s tvrtkama s kojima ima poslovne udjele.

Imuna na političke pritiske

Dalija Orešković jednom je prilikom izjavila kako želi da njezin mandat ostane zapamćen po vrijednim rezultatima i onome što je pridonijelo izgradnji nove institucije koja u javnosti uživa ugled i kredibilitet upravo zato što  svakom predmetu pristupa profesionalno i odgovorno. Zajedno sa svojim suradnicima, podigla je visoku ljestvicu svima onima koji će ih uskoro naslijediti.

Jučerašnjim dostojanstvenim povlačenjem Orešković je zadržala vlastiti integritet i odbacila mogućnost sudjelovanja u političkim igrama. Smatra da politika ne vidi važnost ove preventivne institucije u području borbe protiv korupcije i da je neizglasavanje predsjednice Povjerenstva, bez obzira radilo se o njoj ili Nataši Novaković, izraz nepoštivanja institucije na čijem je čelu bila od 2013. godine.

U posljednjoj izjavi za HRT, Orešković je kazala  kako je bila imuna na političke pritiske te novom sazivu povjerenstva poželjela da budu stručni, dosljedni, odgovorni i hrabri, svim okolnostima usprkos. Dodat ćemo, baš kao što je bio i saziv Povjerenstva kojim je ona upravljala.

Foto: Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više