Kako se što bezbolnije vratiti na posao nakon godišnjeg odmora

Bez obzira na to sanjate li o opuštanju na plaži s palmama, provođenju vremena s obitelji ili istraživanju drugih gradova i zemalja, tjedni koji prethode godišnjem odmoru puni su uzbuđenja. No, koliko god željeli da vam odmor traje zauvijek, vrijeme je za povratak u stvarnost – na posao.

Vraćanje s godišnjeg odmora nije baš zabavno. U jednom se trenutku opuštate u sjajnom plavom moru bez brige na svijetu, a već ste u sljedećem u uredu, osjećajući se kao da vam je potreban još jedan odmor – i to brzo.

Ali vaš povratak na posao ne mora biti potpuna noćna mora. Dobra je vijest da, uz malo planiranja, možete spriječiti gomilanje posla dok ste na odmoru.

Sastavite popis trenutnih projekata prije nego odete na godišnji odmor

Napišite popis svega na čemu trenuto radite. Odredite koji su poslovi prioritetni i ne mogu čekati na vaš povratak. Zadržavanje projekata za sebe može biti izvrsno za sigurnost osobnog posla, ali biti jedina osoba koja može obaviti određene zadatke vaš će odmor učiniti nemogućim.

Povezano: Kako je Arianna Huffington riješila problem nagomilanih e-mailova nakon povratka s godišnjeg odmora

Umjesto da ostavite zadatke da se gomilaju, razmislite o tome koji se sve poslovi mogu obaviti bez vas i pokušajte pronađite suradnike koji bi ih bili voljni voditi. Zamolite nadređene da preuzmu one zadatke koji ne mogu čekati, a koje ne možete prenijeti na druge. Povratak na posao bit će puno lakši ako vaš posao ne stagnira dok vas nema.

Uključite automatski odgovor na mailove

I pod time mislimo na onaj koji obavještava ljude da niste na poslu. Na taj ćete način spriječiti čitanje bijesnih mailova klijenata koji misle da ih ignorirate. Jasno navedite koliko dugo nećete biti u uredu i kontakt osobe kojima se mogu obratiti za pomoć (ako ne mogu čekati vaš povratak).

Pokušajte ne razmišljati o poslu dok ste na odmoru

Znate što vam neće pomoći da se opustite? Briga o tome što se događa u uredu i konstantno provjeravanje e-maila. Učinite sebi uslugu i istinski se “isključite” dok vas nema.

Ako vaše radno mjesto ipak zahtjeva da ste dostupni, pobrinite se da je vrijeme kada vas klijenti ili suradnici mogu dobiti jasno definirano i komunicirano. Na taj način nećete morati multitaskati dok ste na plaži, dok planirate bungee jumping ili dok radite bilo što drugo na vašoj bucket listi.

Vratite se s godišnjeg odmora malo ranije

Iako želite da godišnji odmor traje što je duže moguće, ako možete, pokušajte se vratiti kući dva dana prije povratka na posao. Dakle, ako krećete raditi u ponedjeljak, vratite se u subotu navečer.

Možda vam se ovaj savjet čini bezveze jer ćete zadnji dan odmora provesti kod kuće, ali on vam strateški pruža prostor da se vratite u “normalu” s minimalnim pritiskom. Iskoristite ovaj dan za kupovinu namirnica, raspakiranje odjeće ili jednostavno za male stvari koje vas opuštaju – kao što je paljenje mirisne svijeće, naručivanje vašeg najdražeg jela ili bilo koji drugi ritual koji može poboljšati vašu psihološku ravnotežu.

Naspavajte se

Obavezno se prije povratka na posao dobro odmorite. Ako imate problema sa spavanjem, popijte neki umirujući čaj kako biste se opustili. Možda će vam trebati neko vrijeme da se vratite u rutinu, ali to je normalno i dogodit će se, uz malo vremena i strpljenja.

Povezano: Kako se nakon godišnjeg odmora vratiti u poslovnu rutinu?

Organizirajte svoj radni stol

Čak i ako ste očistili svoj radni stol prije odlaska na godišnji, vjerovatno je da ga nećete naći u istom stanju. Uzmite vremena da sortirate zbrkane izvještaje, neotvorenu poštu ili post-itove, i odvojite važne dokumente od onih koji više nisu relevantni. Ovo će vam pomoći da se osjećate organiziranije i spremnije za zadatke koji su pred vama.

Uzmite pauze

Naš mozak nije u mogućnosti dugotrajno zadržavati pažnju na jednom zadatku. Misli će vam s vremenom početi lutati i možete se početi osjećati manje produktivno. Ponekad je i od dvije do pet minuta dovoljno da se “resetirate” i vratite fokus na zadatak.

Provedite ove kratke (ali slatke) pauze vježbajući duboko disanje, slušajući vašu najdražu pjesmu ili jednostavno šetajući oko svoje zgrade.

Umjesto da se osjećate loše zbog povratka na posao, osvrnite na najljepša sjećanja s vašeg odmora. Pokušajte održati “stanje zena” koje ste postigli dok ste bili na odmoru i zapamtite – sretne su misli ključ sretnog života.

Foto: Unsplash

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -