Povratak na posao i noćna buđenja

Noćna buđenja je puno lakše podnijeti dok porodiljni dopust još traje. Međutim, povratak na posao nakon porodiljnog donosi sa sobom dodatni stres pa vam neispavanost može dodatno otežati dane.

Želja da dijete dobro spava nije odraz sebičnosti. Naprotiv, naspavano dijete se dobro osjeća, veselo je, razigrano, samostalno… Svaka mama zna razliku između dana nakon neprospavane noći kada jedva odrađuje minimum nužnih dnevnih zadataka, naspram odmornog dana punog inicijativa, kreativnosti, snage na poslu i kod kuće … Kako je tek tim našim malim bićima kada nisu naspavani. Dodatno, jaku nenaspavanost i iscrpljenost lako je zamijeniti s grčevima ili hiperaktivnošću djeteta.

Vratili ste se na posao, a dijete vas i dalje budi po noći?

Dakle, naučimo svoje dijete spavati, za početak, zbog njih samih.

Zašto se budi…

Kad spavamo svi imamo faze lakog sna. Nekad ćemo se potpuno probuditi, nekad u „polusnu” samo okrenuti na drugu stranu i nastaviti spavati. Dijete koje ne zna samo zaspati svaki put (dva, tri… deset puta) po noći i po danu će tražiti pomoć. Da bi moglo samo preći preko faze lakog sna, dijete treba znati samo zaspati. Tu smo mi roditelji da im pomognemo u tome da nauče sami zaspati, ali ne da radimo to umjesto njih.

Ponekad se radi o privremenom buđenju zbog neke situacije, straha, događaja  ili bolesti. Teško je generalizirati savjet … ali naravno vrijedi da im trebamo biti potpora, a ipak se držati uobičajenih pravila kako bi se uklanjanjem uzroka način spavanja vratio na staro.

Nekoliko početnih savjeta za dobar san

Naučite koliko je pojedinom uzrastu potrebno sna. Npr. dijete koje ima oko 12 mjeseci treba oko 11 do 12 sati noćnog stan i ukupno 2 do 3 sata dnevnog sna (u jednom ili u dva dnevna spavanja).

Uvedite red – kad se spava, gdje se spava, kako se ide spavati … rutina, predvidljivost …ponavljanjem postupaka prije spavanja možemo im reći “da, sad je vrijeme za spavanje, sad je noć” kako bi to riječima objasnili trogodišnjaku (ne brinite, za iznimke od rasporeda i rutine, bit će prilika, pogotovo kad i vi i dijete budete naspavani i spremni za avanture, izlete, putovanja…). Budite uporni kao što bi bili uporni kad ga učite da se ne smije bacati igračke kroz prozor, trgati slikovnice, prčkati po utičnici i sl.

Stavite dijete na spavanje na vrijeme (navečer i preko dana). Kasno dolazimo s posla, dragocjena nam je svaka minuta sa djetetom, malo po malo odgađamo odlazak na spavanje. .. i onda prekoračimo tzv. prozor za odlazak na spavanje. Dijete se premori i puno teže zaspi. Od silne želje da provedeno više kvalitetnog vremena s djecom, kasnovečernja druženja se nerijetko pretvore u nervozu i plač. A moguće da preostalo vrijeme do odlaska u vrtić mu neće dati dovoljno noćnog sna. Većina nas neće kasniti s ručkom ili večerom, ali sa spavanjem se često ulovimo u „zamku“ ma još samo ovo, bolje neka se izmori… i odlazak na spavanje „kasni“.

Stavite dijete na spavanje, na vrijeme, BUDNO, na mjesto gdje se očekuje da će i ostati spavati.

Dajte mu priliku da samo zaspi (i usred noći) odnosno uklonite naviku ovisnosti o uspavljivačima poput nošenja, kolica, automobila, dude… Uspavljivači poput pjesmice su dobrodošli za umiriti i kao znak da je vrijeme za spavanje, ali ne želimo da se dijete probudi čim prestane neki odu spavljivača (kolica stanu, pjesma završi, duda ispadne i sl.), već da se probudi kad je zaista naspavano.

Nemojte se  bojati  dječjeg protesta zbog uvođenja promjena u njegov život. Ne, nećemo dijete napustiti i čekati da „ostanebez zraka“ i sl. ali da, vjerojatno će bar malo protestirati.

Čvrsto odlučite da ćete poboljšati djetetov san i postavite to kao prioritet spram ostalih aktivnosti neko vrijeme.

Priznajte da ste  kao i za ostale dijelove djetetovog odgoja vi kao roditelji odgovorni za djetetovo (ne)spavanje

I na kraju …  Ne, učenje spavanju neće smanjiti niti ugroziti dojenje … čak štoviše, spriječit će pokušaje “prestajem dojiti jer ova buđenja više ne mogu podnijeti” ili “ne može zaspati jer je gladan”.

Melita Guzsvany je mama koja se nekad budila desetak puta po noći i satima neuspješno uspavljivala dijete. Dok nije krenula „naučiti zanat“. Danas njena djeca dobro spavaju, ona je odmorna i pomaže i drugim roditeljima…Knjige, Internet i savjeti prijatelja puno su pomogli, ali zahtijevali su mnogo vremena te prilagodbu tih savjeta djetetu i obitelji. Prepoznala je potrebu za osobnim savjetovanjem za svako dijete i svaku obitelj posebno te pokrenula inicijativu SretanSan s različitim paketima usluga savjetovanja. Melita Guzsvany, SretanSan, 099 6552019, [email protected]  Facebook Sretan San.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -