Kako se nakon godišnjeg odmora vratiti u poslovnu rutinu?

Na godišnjem odmoru proveli ste nekoliko tjedana i zaista se opustili i odmorili. Vratili ste se na posao, ali…nešto je drugačije. Primjećujete li da ste neobično neorganizirani i zaboravni, a to nije nalik na vas? Otkrivamo o čemu se radi.

Potrebno vrijeme prilagodbe

Da ste odmah tijekom prvog radnog dana bili apsolutno spremni i koncentrirani na posao, bilo bi upitno jeste li se na godišnjem odmoru zaista odmorili. Naime, prirodno je da je nakon odmora potrebno neko vrijeme kako bismo ponovno ušli u poslovni mod. A vratiti se ne možemo ako nikada nismo ni otišli.

„Kada ugasimo računalo i kasnije ga ponovno želimo upaliti, potrebno je neko vrijeme kako bi se sustav “podigao” i počeo biti funkcionalan“, slikovito objašnjava Ana-Marija Vidjak, trenerica u Što ako ipak centru za edukacije i coaching.

Slična stvar događa se i s našim poslovnim dijelom ličnosti. U trenutku odlaska na godišnji odmor još smo neko vrijeme napeti i razmišljamo o poslu. Potrebno nam je neko vrijeme prije nego što ćemo se prebaciti u privatni dio ličnosti i početi provoditi vrijeme u aktivnostima koje ga prate.

„Taj proces mogli bismo nazvati “gašenjem” računala, odnosno prijelazom s poslovnog na privatni mod. Neki ljudi se brzo preusmjere, dok drugima treba i 4-5 dana kako bi se uistinu opustili i počeli odmarati“, ističe coacherica Ana-Marija.

Poznato je da smo u tim periodima skloniji padu imuniteta, a tako i bolestima, upravo zato što se naš organizam opušta pa se neučinkovitije brani i od zaraze. Svima su nam dobro poznati kratki odmori koji se nerijetko provedu u virozi, zar ne?

Pravi odmor za osobu počinje upravo kada se ugasi poslovno računalo u glavi. Baš zbog tog procesa, većina istraživanja kaže da adekvatna mjera odmaranja iznosi minimalno 2, a idealno 3 tjedna.

Sve je u redu

Na godišnjem odmoru privatni dio ličnosti dobio je puno vremena i pažnje, dok se poslovni dio “ugasio”. Faza u kojoj ste sada ponovno je paljenje računala, odnosno poslovnog dijela ličnosti, a to traži određeno vrijeme.

povratak s godišnjeg odmora

Vrijeme je potrebno za kristalizaciju fokusa i ciljeva za novi radni period te prioriteta u skladu s njima, ali i za povratak radnom ritmu života, rasporedu koncentracije kroz 8 sati, kao i uopće poslovnim temama i rječniku.

„Sve je u redu. Činjenica da ste dekoncentrirani i zbunjeni samo govori u prilog tome da ste se ovoga puta dobro odmorili! Premda vas to možda u ovom času frustrira, vrlo brzo će se vaše računalo podići do potpune funkcionalnosti i stvoriti dobru radnu podlogu za vaš poslovni dio ličnosti te ga organizirano, koncentrirano i učinkovito nositi do sljedećeg godišnjeg odmora“, poručuje Ana-Marija.

Foto: Unsplash

Tekst pripremljen u suradnji sa Što ako ipak

POVEZANI ČLANCI

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Je li moguće razbuditi se ujutro bez kave? Naše članice znaju...

Nekima je od nas jednostavno nemoguće zamisliti razbuđivanje bez šalice kave. Ona nam je izvor prijeko potrebne energije za početak radnog...
- Advertisment -