Kako se nakon godišnjeg odmora vratiti u poslovnu rutinu?

Na godišnjem odmoru proveli ste nekoliko tjedana i zaista se opustili i odmorili. Vratili ste se na posao, ali…nešto je drugačije. Primjećujete li da ste neobično neorganizirani i zaboravni, a to nije nalik na vas? Otkrivamo o čemu se radi.

Potrebno vrijeme prilagodbe

Da ste odmah tijekom prvog radnog dana bili apsolutno spremni i koncentrirani na posao, bilo bi upitno jeste li se na godišnjem odmoru zaista odmorili. Naime, prirodno je da je nakon odmora potrebno neko vrijeme kako bismo ponovno ušli u poslovni mod. A vratiti se ne možemo ako nikada nismo ni otišli.

„Kada ugasimo računalo i kasnije ga ponovno želimo upaliti, potrebno je neko vrijeme kako bi se sustav “podigao” i počeo biti funkcionalan“, slikovito objašnjava Ana-Marija Vidjak, trenerica u Što ako ipak centru za edukacije i coaching.

Slična stvar događa se i s našim poslovnim dijelom ličnosti. U trenutku odlaska na godišnji odmor još smo neko vrijeme napeti i razmišljamo o poslu. Potrebno nam je neko vrijeme prije nego što ćemo se prebaciti u privatni dio ličnosti i početi provoditi vrijeme u aktivnostima koje ga prate.

„Taj proces mogli bismo nazvati “gašenjem” računala, odnosno prijelazom s poslovnog na privatni mod. Neki ljudi se brzo preusmjere, dok drugima treba i 4-5 dana kako bi se uistinu opustili i počeli odmarati“, ističe coacherica Ana-Marija.

Poznato je da smo u tim periodima skloniji padu imuniteta, a tako i bolestima, upravo zato što se naš organizam opušta pa se neučinkovitije brani i od zaraze. Svima su nam dobro poznati kratki odmori koji se nerijetko provedu u virozi, zar ne?

Pravi odmor za osobu počinje upravo kada se ugasi poslovno računalo u glavi. Baš zbog tog procesa, većina istraživanja kaže da adekvatna mjera odmaranja iznosi minimalno 2, a idealno 3 tjedna.

Sve je u redu

Na godišnjem odmoru privatni dio ličnosti dobio je puno vremena i pažnje, dok se poslovni dio “ugasio”. Faza u kojoj ste sada ponovno je paljenje računala, odnosno poslovnog dijela ličnosti, a to traži određeno vrijeme.

povratak s godišnjeg odmora

Vrijeme je potrebno za kristalizaciju fokusa i ciljeva za novi radni period te prioriteta u skladu s njima, ali i za povratak radnom ritmu života, rasporedu koncentracije kroz 8 sati, kao i uopće poslovnim temama i rječniku.

„Sve je u redu. Činjenica da ste dekoncentrirani i zbunjeni samo govori u prilog tome da ste se ovoga puta dobro odmorili! Premda vas to možda u ovom času frustrira, vrlo brzo će se vaše računalo podići do potpune funkcionalnosti i stvoriti dobru radnu podlogu za vaš poslovni dio ličnosti te ga organizirano, koncentrirano i učinkovito nositi do sljedećeg godišnjeg odmora“, poručuje Ana-Marija.

Foto: Unsplash

Tekst pripremljen u suradnji sa Što ako ipak

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -