Poznate žene filmske industrije pokrenule hvalevrijednu inicijativu

seksualno uznemiravanje

Time Is Up je inicijativa poznatih i uspješnih žena svjetske filmske industrije koje ovime žele upozoriti na problem seksualnog uznemiravanja žena na njihovim radnim mjestima i svaki oblik nejednakosti.  Inicijativu su početkom tjedna predstavile neke od najpoznatijih žena Hollywooda. Podržale su ga Reese Witherspoon, America Ferrera, Shonda Rhymes, Eva Longoria i mnoge druge.

Revolucionarne ambicije

Time Is Up ima jednu revolucionarnu ambiciju – pomoći svim ženama, a ne samo privilegiranoj manjini. Zapravo, posebno će pomagati ženama koje si ne mogu priuštiti novac za pravne bitke, piše Fortune.

Glumice, producentice, scenaristice, redateljice, agentice i druge žene filmske industrije pokrenule su ovu inicijativu, koju od sličnih inicijativa razlikuje i to što ima 13 milijuna dolara na raspolaganju za pravnu pomoć ženama koje su zlostavljane, a u isto vrijeme nemaju novaca boriti se protiv zlostavljača.

Borba protiv uznemiravanja i nejednakosti žena na njihovom radnom mjestu

Ova inicijativa pokrenuta je nakon brojnih optužbi na račun brojnih moćnih muškaraca u Hollywoodu, među kojima su najučestalije i najglasnije bile one protiv poznatog producenta Harveyja Weinsteina.

Projektom se želi upozoriti i boriti protiv bilo kakvog oblika uznemiravanja žena na njihovom radnom mjestu, ali i protiv nejednakosti koja se najčešće manifestira u iznosima plaća između žena i muških kolega ili mogućnosti odlaska na porodiljni dopust.

Jedan od takvih primjera bio je i Netflix, koji je 2015. svojim zaposlenicima dopustio odlazak na porodiljni dopust u trajanju do godine dana, ali samo onima koji su primali punu plaću. Osobama koje su bile honorarno zaposlene na nižim pozicijama ta mogućnost bila je oduzeta.

Kasnije je Netflix izmijenio odluku o tome tko sve može otići na porodiljni dopust i omogućio ga i honorarno zaposlenima. Po uzoru na Netflix, to su učinili i Hilton, Amazon, Yahoo, Microsoft, Adobe, Facebook, Spotify, Ikea i drugi.

Foto: Flickr – Richard Sandoval

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

direktorica aura

Osnivačica Aure: “Ukus menadžmenta nije bitan, pratite trendove”

Beograđanka Mila Litvinjenko direktorica je Aure – brenda dekorativne kozmetike koji zbog visoke kvalitete i pristupačne cijene osvaja ljubiteljice šminke u...
- Advertisment -