Gloria Curavić u 5 godina u Šibeniku izgradila jednu od najinovativnijih praonica rublja u Hrvatskoj

Poduzetnica Gloria Curavić devet je godina živjela u Americi. Svaki godišnji odmor provodila je u Hrvatskoj i uvijek bi u šali govorila kako će jednom otvoriti praonicu rublja jer to nije nešto na što želi trošiti dragocjeno vrijeme, posebice za vrijeme odmora. Kada se vratila živjeti u Hrvatsku, to se zaista i dogodilo.

Gloria nam je ispričala kako su izgledali njezini poslovni počeci, zašto je okolina sumnjala u poslovni uspjeh projekta i koje su posebnosti usluga njezine iWash – uWash praonice rublja.

Godina dana pripreme poslovnog plana

Glorijin prvi poslovni korak bio je nešto što se nažalost ne događa tako često. Naime,prvo je godinu dana pisala detaljni poslovni plan, istraživala tržište i tražila izvore financiranja, a potom je 2013. godine otvorila prvu samoposlužnu praonicu rublja u Šibeniku.

„S obzirom na našu lokalnu (ne)kulturu ponašanja u odnošenju prema javnoj imovini, odmah sam zaposlila djelatnike za stalno i tako se posao razvijao sve više u uslužnom sektoru, a sve manje u samoposlužnom kako je originalno zamišljeno“, prisjeća se Gloria svojih poduzetničkih početaka.

Skeptična okolina i najcrnji scenariji poslovanja u Hrvatskoj

praonica rublja u šibeniku

Naravno, kada je najavila odlazak u poduzetništvo, mnogi su bili vrlo skeptični.

„Pokušavali su me odgovoriti od svega ističući samo najcrnje scenarije poslovanja u Hrvatskoj. Posebno zato što je ovakva vrsta posla isključivo uslužnog karaktera, na lokalnoj razini te u cijelosti ovisi o krajnjim potrošačima, koji su većinom privatne osobe. Ovim poslom mi mijenjamo navike ljudi, što je najteže od svega“, govori Gloria i kaže da je razumjela skepsu na koju je nailazila te dodaje:

„Ipak, sada s ponosom mogu reći da svake godine imamo sve više i više privatnih klijenata koji koriste naše usluge, bilo da se radi o sušenju, glačanju ili pranju i slaganju, a još kad im ponudimo dostavu na kućnu adresu, onda zaista uvide vrijednost usluge i veliku uštedu vremena i novca.“

Najam rublja kao posebnost usluga njezine tvrtke

Nakon druge, a posebno treće godine poslovanja, uvidjela je i neke nove segmente tržišta koji nisu bili pokriveni. Shodno tome, zajedno sa svojim timom je prilagodila poslovni plan te kreirala nove ciljeve kako bi zadovoljili veće sustave.

„Jedna od novina koju smo uveli od ove godine je i najam rublja. Osim što imam eksluzivni ugovor s dvije manje hotelske kuće za tu uslugu, u skorije vrijeme će biti dostupna i restoranima kojima su visokokvalitetan tekstil i dostupnost određene količine na zahtjev od velike važnosti. Naravno, usluga najma će biti na raspolaganju i manjim aparmantskim kućama“, objašnjava.

Ono što Glorijinom poslovanju itekako ide na ruku jest činjenica da se turizam u Šibeniku razvija velikom brzinom. Grad i cijela županija ulažu puno u razvoj i kvalitetne projekte za opće dobro, a samim time se i ponuda smještaja diže na višu razinu. iWash-uWash praonica rublja u toj priči ima ulogu servisiranja, a ponuda usluga razvija se zajedno s razvojem turizma i potrebama klijenata.

„Smatram da nam je kvaliteta usluge i brzina najjači adut i to je ono po čemu smo prepoznatljivi i što nas razlikuje od konkurencije, usudila bih se reći i izvan županije. To je nešto što uvijek treba ostati bezkompromisno“, naglašava naša sugovornica.

Balans posla i majčinstva samo jedan od brojnih izazova poduzetništva

praonica rublja u šibeniku

Kada spominje najveće izazove s kojima se susrela otkako je pokrenula privatni posao, Gloria navodi nekoliko najvažnijih. To su, za početak, održavanje postojećeg posla i kontinuiran rad na rastu poslovanja. Razlog su iznimno velika i dugoročna ulaganja od samog početka, a ona se odnose i na opremu i na radnike.

No, najteži dio u cijeloj priči je visoka sezonalnost posla jer se remeti timski radni ritam. „Jako je teško zadržati radnike kad im ne možete obećati posao tijekom cijele godine, a budimo realni, svi imamo obitelji i živote svih 365 dana u godini. To mi je uvijek iznova najveći izazov, ali i nešto što ja direktno ne mogu promjeniti pa smo, eto, naučili živjeti i s tim“, iskrena je Gloria.

Na osobnom planu, kaže da joj je najveći izazov jednako se predano i kvalitetno posvetiti obiteljskom i poslovnom svijetu, s obzirom da je majka troje male djece.

„Kao majci s troje djece taj izazov mogu istaknuti kao jedan zbog kojeg sam se našla u krizi i čak u jednom trenu pomislila: “Što je ovo meni trebalo?” Posao raste, traži sve više, ali rastu i djeca i ne čekaju, a vremena je sve manje. Međutim, kroz te teške trenutke neke druge stvari su se iskristalizirale i natjerale  me da napravim reorganizaciju svega, pa sam na kraju ipak uspjela uspostaviti nekakv balans i sada opet jednako uživam i u poslu i u vremenu provedenom s djecom! Također, naučila sam naći i vremena za sebe“, završila je Gloria razgovor u optimističnom tonu.

Foto: privatna arhiva Glorie Curavić

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Konferencija za poduzetnice Hvar

Poduzetnice, na Hvaru pričamo o važnim aspektima poslovanja i problemima turizma

Poduzetnice se svakodnevno susreću s morem briga. Žele li malo 'odmoriti' i uz društvo ambicioznih i uspješnih žena poput njih razgovarati...
- Advertisment -