Prekomjerna težina, uzbuđenost i tjeskoba pokazatelji su bolesne štitnjače

Štitnjača utječe na tjelesnu težinu. Na nivo energije. Na kosu. Na imunitet. Na pamćenje. Na zdravlje Vašeg srca. Na brzinu revitalizacije od umora. Na brzinu oporavka od bolesti.

DUGA je to lista

Ako se izlučivanje hormona štitnjače poveća, povećava se i potreba za vitaminima, jer hormoni štitnjače povećavaju enzimsku aktivnost stanice, a enzimi za svoj rad trebaju vitamine. Hormoni štitnjače povećavaju bazalni (u mirovanju) metabolizam u svim stanicama i organima osim mozga, slezene, pluća i retine.

Hormoni štitnjače povećavaju apetit, pa bez obzira što se povećava metabolizam, ako nadvlada snaga apetita, dolazi do debljanja.

Interesantan je medicinski podatak da emocionalne reakcije također mogu utjecati na lučenje hormona štitnjače. Uzbuđenost i tjeskoba troši puno glukoze i kisika za negativne misli (što povećava bazalni metabolizam) i simpatički živčani sustav je iznimno uzbuđen i podražen, što sve djeluje tako da se sekrecija hormona akutno smanji.

Istraživanjima su pokazali da emocionalni učinci na sekreciju hormona nastaju posredstvom hipotalamusa, a ne hipofize. S obzirom da je hipotalamus povezan direktno sa jezgrama amigdale gdje su smješteni centri za emocije i miris, možemo zaključiti da emotivno i instinktivno stanje osobe direktno utječe na razinu hormona štitnjače te njihove učinke na cijeli organizam.

Kako stres utječe na hormone štitnjače

Dakle, negativna stanja poput anksioznosti, depresije, straha potencijalno mogu smanjivati lučenje hormona. Interesantno je žene krvne grupe A, koje su nježnije konstitucije često imaju hipotireozu. Jer, osobe ove krvne grupe su predodređeni za vegetarijanstvo, lakši ritam života, uredne navike, lagano vježbanje, boravak u prirodi.

No, kako je danas u velikim gradovima teško ispuniti ta očekivanja našeg organizma, javlja se stres. Taj stres može znatno utjecati na lučenje hormona štitnjače, koji se povlače u sebe kao i osoba, te polako nestaju.

Osoba više nema snage boriti se za sebe, hormoni se smanjuju, kako su hormoni smanjeni, još vise se gubi energija, gubi se volja da se nešto kaže, da  se nešto poduzme.

No, promjena stava i promjena navika, često i pomalo, može dovesti do velikih promjena.

Koje navike promijeniti, odakle započeti, naučite na retreatu: “Revitalizacija vrata, glave, štitnjače”.

Autor: Meri Bura

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Medicinska pedikura: I stopala trebaju pravilnu njegu

Ljeto je pred vratima i sve više nosimo laganu i otvorenu obuću i odjeću. S višim temperaturama treba uskočiti u ljetne...
- Advertisment -