Prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula bi vam mogao narušiti zadovoljstvo vezom

Kontracepcijske pilule utječu na hormone u tijelu. Već postoje brojna istraživanja koja su pokazala pozitivne i negativne učinke po zdravlje žena koje uzimaju pilule. Jedno je istraživanje pak otkrilo da kontracepcijske pilule imaju širi utjecaj, i to onaj psihološki.

Naime, ženama koje prestanu uzimati kontracepcijske pilule, zbog hormonalnih promjena koje se događaju nakon prestanka, smanjuje se zadovoljstvo partnerom, točnije njegova privlačnost.

Prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula ima posljedice za vezu

Istraživanje je provedeno na 118 bračnih parova koje su istraživači pratili četiri godine. Žene su dobile upitnike u koje su zapisivale svoje zadovoljstvo vezom i da li uzimaju kontracepcijske pilule.

Analizom upitnika istraživači su otkrili da je kod žena, koje su upoznale svoje partnere dok su bile na kontracepciji, prestanak uzimanja kontracepcijskih pilula imalo dvojaki učinak.

S jedne strane, žene koje su bile u braku s manje privlačnim muškarcem, postale su nakon prestanka uzimanja pilula manje zadovoljne sa svojom vezom, odnosno smatrale su svog muškarca manje privlačnim. Privlačnost muškaraca je mjerena određenim objektivnim mjerilima, kao simetrija lica.

S druge strane, one žene koje su bile u braku s privlačnijim muškarcem, bile su nakon prestanka uzimanja kontracepcijske pilule zadovoljnije svojom vezom nego prije prestanka, odnosno smatrale su svog muškarca više privlačnim.

Ovo zadovoljstvo žena s vezom nakon prestanka uzimanja pilula se odnosi samo na žene koje su već bile na piluli kada su upoznale svoje partnere. Doduše, i one žene koje nisu uzimale kontracepciju kada su upoznale svoje partnere, nego su je počele uzimati tek kasnije, a onda prestale, također su osjetile neke promjene u svom zadovoljstvu vezom, ali ne u toliko drastičnoj mjeri.

Ovo istraživanje samo potvrđuje prijašnje provedena istraživanja o hormonalnim promjenama u ženskom tijelu koje uzrokuje kontracepcijska pilula, što može utjecati, među ostalim, na seksualno zadovoljstvo žena.

Još jednu stvar koju je ovo istraživanje otkrilo je da ona skupina žena koja nije prestala uzimati kontracepcijske pilule, već je samo promijenila vrstu pilule, odnosno prešle su s jedne na drugu, također je osjetila promjene i to u obliku manjeg seksualnog zadovoljstva bez obzira na „ljepotu“ njihovih partnera/supruga.

Bez obzira na veću ili manju privlačnost partnera, ovakve posljedice prestanka uzimanja kontracepcijskih pilula mogu imati puno šire posljedice.

„Bračno zadovoljstvo je povezano sa psihičkim i fizičkim zdravljem te može imati fizičke, psihičke i društvene posljedice za djecu. Činjenica da je hormonska kontracepcija povezana sa zadovoljstvom u braku samo sugerira da hormonski kontraceptivi mogu imati dalekosežne posljedice – pozitivne i negativne“, rekla je Michelle Russell, psihologinja s Državnog sveučilišta u Floridi, za The Guardian.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -