Pretvorite hobi u biznis

Hobi podrazumijeva da se bavimo onim što volimo, što nas ispunjava, što kada radimo izgubimo pojam o vremenu i čini nas sretnima.

Pretvarajući hobi u biznis dobivamo jack pot

Toliko uživamo u tome i radimo bez ikakve naknade ili plaće. Posao podrazumijeva da nešto odrađujemo zato što moramo, zarađujemo novac za plaćanje računa i za život, ne ispunjava nas u potpunosti, ali smo koliko toliko zadovoljnji što uopće imamo posao. Rad obično definiramo kao tešku djelatnost koja uključuje napor i uglavnom ne pruža ugodu. Sinonimi za rad su i riječi poput: dužnost, zadatak, naprezanje, rintanje, tegljenje, šljakanje, iscrpljivanje, rutina i sl. Ne nadahnjuje nimalo, zar ne? Pa što je to što vas nadahnjuje?

Pretvarajući hobi u biznis dobivamo jack pot jer radimo ono što najviše volimo, a još pri tom zarađujemo novac. Ako volite to što radite onda ćete raditi još intenzivnije, radit ćete sa strašću i entuzijazmom, poboljšavat ćete svoje vještine i sposobnosti iz dana u dan i usput ćete još i uživati u životu. Kada radite ono što volite to znači i da to područje poznajete jako dobro, postajete specijalist, stručnjak, a to je ključno za uspjeh. U svojim hobijima možete pronaći svoj životni poziv. On se sastoji od vaših vrijednosti, misije i svrhe. Otkrijte gdje leži vaše srce i kako iskoristiti svoj životni poziv da biste takvi kakvi jeste ostvarili svoje snove. Pa kako se ono što volite pretvara u biznis?

Koje su vaše vrijednosti?

Prvi korak je otkriti tko ste zapravo vi. Kad maknete sve titule, zanimanje, ono što radite, tko ste vi u dubini duše? Koje su vaše potrebe i vrijednosti? Je li vam potrebna sigurnost, podrška, prihvaćanje, ljubav? Je li vam važna sloboda, uspjeh, obitelj, zdravlje? Kada bi sve vaše zelje i potrebe bile zadovoljenje i kada biste mogli biti samo ono što jeste, u skladu s kojim vrijednostima biste željeli živjeti? Što je to što vam je najvažnije? Ako sve više vremena provodite na poslu da biste zaradili više, a jedna od vaših najvećih vrijednosti je obitelj i dom iz kojeg ćete biti sve više i više odsutni, imat ćete sukob vrijednosti. To nužno za sobom vodi u nezadovoljstvo, frustraciju, stres.

Zbog toga je jako važno da osvijestite svoje vrijednosti. Uzmite olovku i papir i napišite sve što je vama važno. Napravite popis dvadesetak, tridesetak vrijednosti, napišite sve što vam padne napamet. Nemojte procjenjivati, samo zapišite. Ako mislite da se svi slažemo oko toga što je doista važno u životu, moram vam reci da to nije tako. Sa svim svojim klijentima prvo radim na njihovim vrijednostima i još se nije dogodilo da se nađu dvije osobe sa istim vrijednostima. Uvijek se iznova zapanjim koliko smo različiti. Nevjerovatno je što nam je sve važno. Popis vrijednosti otkriva naše najdublje potrebe i često otkrivamo neke stvari kojih do tada uopće nismo bili svjesni.

Nakon što ste napravili popis, izaberite sedam najvažnijih vrijednosti i poredajte ih po hijerarhiji važnosti. Pogledajte ponovo listu vrijednosti, koncentrirajte se na one koje ste označili kao važne i upitajte se: „Moj život nema smisla bez ________“. Je li vrijednost koju ste umetnuli uvjerljiva? Učinite to sa svakim od odabranih pojmova sve dok ne dobijete sedam vrijednosti koje su vam važnije od ostalih.  Na prvo mjesto stavite onu koja je značajnija od svih ostalih.

Uz popis vrijednosti napravite i popis stvari koje volite raditi, hobiji kojima se bavite i aktivnosti u kojima uživate. Kad ste popisali sve ono što volite raditi, sada uz svaku tu stvar napišite nekoliko načina kako kroz to možete zaraditi novac. To može biti nešto što je izvedivo u okviru onoga čime se sada bavite, nešto što je vezano uz sadašnji posao ili mogu biti ideje potpuno drugačije od bilo čega što ste ikada prije radili. Pustite mašti na volju, budite kreativni i zabavljajte se. Ne brinite se ako su ideje potpuno besmislene ili ako izgledaju neostvarive.

Što volite raditi?

Na primjer, možda uživate u plesu, vožnji biciklom, bavite se yogom, volite kampirati i boraviti u prirodi. Kada to radite zaboravljate na sve svoje brige, opuštate se i uživate u tim aktivnostima. Zapitajte se kako kroz te aktivnosti možete zaraditi novac? Kako biste to mogli pretvoriti u biznis? Primjerice, ako volite plesati – možete podučavati druge plesu, možete davati individualnu poduku, možete se zaposliti kao trener plesa u nekom plesnom centru dok ne steknete iskustvo i znanje koje vam je potrebno da otvorite vlastiti plesni centar, možete zaposliti druge trenere plesa da rade za vas i podučavaju druge, možete se specijalizirati samo za jednu vrstu plesa i u tome postati majstor.

Uzmimo primjer vožnje bicikla. Možete organizirati ture kroz prirodu, možete se povezati s već postojećim klubovima, agencijama koje se time već bave i dogovoriti poslovnu suradnju, možete iznajmljivati i prodavati rabljne bicikle, možete otvoriti servis za popravak i servisiranje bicikla, možete iznajmljivati dodatnu opremu….dalje maštajte sami.

Načina je bezbroj, nemojte se ograničavati, nego si dozvolite da budete neskromni. Tko zna gdje vas jedna ideja može odvesti. Uostalom, i sama sam svjedok koliko je ljudi od takve jedne bezazlene ideje napravilo uspješan i profitabilan biznis. Zašto ne biste i vi?

INGA LALIĆ – business coach, konsultantica i trenerica. Ima desetogodišnje iskustvo u poslovnom savjetovanju i edukaciji poduzetnika, coachingu, vođenju i izgradnji prodajnih timova. Osobno je radila s tisuću klijenata. Osmislila je i razvila „Poduzetničku piramidu“ program za poduzetnike na temelju vlastitog poduzetničkog iskustva i točno zna s kojim se sve situacijama poduzetnici svakodnevno susreću. Vlasnica je tvrtke RE-FORMA d.o.o. www.re-forma.eu specijaliziranog centra za razvoj poduzetnika i svih onih koji bi voljeli postati poduzetnici. Uživa u svom poslu i u radu s ljudima. Pristupačna je, otvorena i usmjerena na potrebe i želje svojih klijenta s kojima gradi prijateljski odnos zasnovan na međusobnom poštovanju. Njen životni moto je “mogu sve što poželim”. Taj stav prenosi i na svoje klijente. Pokazuje im kako nemoguće postaje moguće samo ako imaju cilj i vjeruju u njega.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

konferencija žene u znanosti medicini i farma biznisu

Dolazi konferencija “Žene u znanosti, medicini i farma biznisu” – Stare...

Iako u Hrvatskoj žene čine 49 posto zaposlenih u znanosti njihov udio na vodećim pozicijama je još uvijek zanemariv​. Farmaceutskoj industriji kronično nedostaje...
- Advertisment -