Maja Kartuš u 3 godine izgradila stabilni prevoditeljski biznis

Maja Kartuš je vlasnica je prevoditeljske tvrtke Diglossia. O vlastitom biznisu sanjala je još od fakultetskih dana. Diglossia d.o.o. uspješno posluje već nepune četiri godine.

Poslovni model mora biti dugoročan

„Diglossia je usmjerena na B2B poslovanje zbog dugoročnosti suradnji koja proizlazi iz takvog poslovnog modela i odnosa s klijentima. U prevoditeljskom poslu fizičkim osobama prijevodi trebaju jednom, i to najčešće prilikom odlaska iz zemlje zbog studija, posla i sl. Zato smatram da je sigurnija i dugoročnija opcija poslovati s tvrtkama kojima trebaju prijevodi.“

„Naši su klijenti su odvjetnički uredi, IT kompanije, marketinške agencije, produkcijske kuće, banke. Primarno se bavimo prevođenjem iz područja prava, bankarstva, IT-a, financija, turizma i marketinga, ali i lokalizacijom internetskih stranica i audio-vizualnog sadržaja. Jedan manji dio klijenata predstavljaju osobe koje dolaze ili odlaze iz Hrvatske kojima je potrebna pomoć sudskih tumača.”

Poduzetnik mora poduzimati

„Izazovi s kojima se susrećem u poduzetništvu ne razlikuju se od izazova s kojima se suočavaju drugi poduzetnici u Hrvatskoj. Preživjela sam svoje početničke greške i iz njih puno naučila. Primjerice, sad se pokušavam manje živcirati oko birokracije i vrlo pažljivo biram suradnike. No samo učenjem iz grešaka možemo napredovati, tako da sam zahvalna na svemu što se dogodilo u protekle tri i pol godine.

Svaki poslovni ciklus ima bolja i lošija razdoblja, uspjehe i neuspjehe. Kukanje ne donosi ništa, tako da se u teškim situacijama vodim za onom poznatom da poduzetnik poduzima, odnosno zasučem rukave i pokušam pronaći najbolje moguće rješenje”, navodi Maja.

Osim učenja na vlastitim greškama, Maja ističe kako su u ovoj branši vrlo kratki rokovi sastavni dio posla, no s klijentima prethodno nastoji iskomunicirati zadane rokove i dobro se organizirati kako do kriznih situacija uopće ne bi došlo. Često potrebno biti vrlo fleksibilan i snalažljiv.

Također, ono što Maja posebno naglašava je da se se svi potencijalni poduzetnici trebaju pripremiti za puno rada. Međutim, svaki poduzetnik radi isključivo za sebe i vlastiti boljitak te rast tvrtke pa zato njoj nije problem ako radi i po petnaest sati jer je na kraju dana zadovoljna, ne samo onim što je postigla već i onim što će postići u budućnosti.

Vrijeme za sebe je važno za uspješno poslovanje

prevoditeljski biznis

Od svojih poslovnih aduta uz kontinuirane edukacije i ulaganja u razvoj, poduzetnica Maja dodaje kako je za uspješno poslovanje potrebno da svaki poduzetnik povremeno odvoji vrijeme za sebe te da je kako navodi, prijeko potreban potpuni odmor daleko od društvenih mreža i interneta općenito i to po mogućnosti pod tropskim palmama s nekim dobrim štivom:

„Poduzetnicima je teško povući granicu između slobodnog vremena i posla, no na to sam bila spremna. Mislim da je za kvalitetan balans jednog i drugog potreban određen skup karakteristika ličnosti i prije svega, dobra organiziranost. Imate potpunu slobodu i samostalnost, a meni je to bio jedan od glavnih razloga zašto sam odlučila pokrenuti nešto svoje. S druge strane, imate jako puno odgovornosti te je prisutna visoka razina rizika. Smatram da niti jedan ziheraš ne može biti poduzetnik jer ne znaš što te za par dana ili mjeseci čeka“, objasnila je Maja.

Jedna od glavnih poruka budućim poduzetnicima bilo koje branše je da se što bolje pripreme na sve što ih čeka. Nemoguće je izbjeći sve prepreke koje na tom putu, no potrebno je ozbiljno pristupiti otvaranju, a kasnije i vođenju tvrtke, redovito odlaziti na seminare, edukacije i sl.

Pozitivne reakcije okoline oko pokretanja vlastitog biznisa dodatan su vjetar u leđa

prevoditeljski biznis

Mnoge poduzetnice prije nego krenu u otvaranje vlastite tvrtke pišu popis pozitivnih i negativnih učinaka koje takva odluka donosi. Između ostalog tu su propitkivanja oko ulaganja kapitala i odgovornost prema samoj sebi.

Za Maju je nakon dugogodišnjeg rada za druge otvaranje prevoditeljske tvrtke Diglossia bio logičan slijed događaja jer smatra da je vrlo odgovorna, samostalna i organizirana.

Konačnu odluku oko pokretanja tvrtke donijela je nakon približno šest mjeseci razmišljanja, a njena okolina i prijatelji su joj od prvog dana bili podrška:

„Na vijest o tome da ću otvoriti vlastitu prevoditeljsku tvrtku moja obitelj i prijatelji reagirali su jako pozitivno. Čak su određeni komentari bili usmjereni na to da sam predugo čekala na taj poslovni potez. Neizmjerno sam im zahvalna jer su mi bili vjetar u leđa od samog početka i zato uvijek kažem da je potrebno okružiti se pozitivnim i uspješnim ljudima jer su val motivacije. S otvaranjem Diglossije sve je nekako sjelo na svoje mjesto.”

Maja nastavlja razgovor: „Kad radiš za sebe u suštini nema radnog vremena, i prestane ti biti bitno koliko radiš, već je prioritet da posao bude obavljen na najbolji mogući način. Postane ti jasno da posao ne mora biti tlaka jer ti doista radiš i razvijaš posao koji voliš. Svaki uspjeh je tvoj uspjeh, ali i svaka greška je samo tvoja. Samo zasukani rukavi donose uspjeh, ali to ne dolazi preko noći.”

U ovih nekoliko godina vođenja tvrtke Maja je o sebi naučila više nego ikad, na to je najviše ponosna što se može osjetiti u njezinom glasu dok priča o svojoj Diglossiji.

Uspješna tvrtka plod je neprestanog rada i truda

„Kad razgovaram o poduzetništvu s nekim tko se želi okušati u vođenju biznisa, uvijek ga pokušam motivirati da doista krene u tom smjeru ako smatram da ima određena znanja i iskustvo, ali i karakteristike ličnosti potrebne da bi netko bio poduzetnik. Malim poduzetnicima koji su u startu uvijek pokušavam dati savjete da ne ponavljaju moje greške, ali u praksi svi mi volimo učiti iz prve ruke”, objašnjava Maja.

Diglossija uz Majin neprestani rad i trud sve je uspješnija prevoditeljska tvrtka kojoj povjerenje daju brojni klijenti:

„Ponosna sam na poslovni rast svoje tvrtke jer se stalna ulaganja u razvoj i usavršavanje uvijek isplate. Nedavno smo napravili novu internetsku stranicu, a osim toga otvorili smo novi ured na Trešnjevci.”

Svima koje se još dvoume oko pokretanja posla Maja poručuje da se pokušaju odvažiti na taj korak jer bolje je probati pa vidjeti ishod događaja, nego niti ne probati i zbog toga zauvijek žaliti:

„U svakom slučaju, to je odluka koja će vam svakako promijeniti život“, zaključuje Maja ovaj razgovor.

Autor: Andrea Tintor

Foto: prviatna arhiva Maje Kartuš

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Mazalin izvršna direktorica

Dok javno zdravstvo guše liste čekanja, u fokus dolaze privatne klinike

Centar za žensko zdravlje, pružatelj usluga vrhunske kvalitete s više od 10 priznanja NajDoktor, poliklinika u koju se pacijentice uvijek vraćaju...