Kako preživjeti prvi dan škole svoga prvašića

Dan kada vaše dijete krene u prvi razred, zauvijek ćete pamtiti, posebno kada se radi o polasku vašeg prvog djeteta u školu. Uzbuđenje, nervoza, veselje, anksioznost i strah sasvim su normalni osjećaji koji vas zasigurno prepravljuju već ovih dana ako 5. rujna ove godine počinje novo poglavlje u vašim životima. Iako je dijete to koje će krenuti u potpuno novu avanturu, roditelji nisu ništa manje uzbuđeni, ali i preplašeni. Zato vam u nastavku donosimo savjete o tome kako preživjeti prvi dan nastave svog prvašića.

Školsku torbu i odjeću pripremite dan ranije

Da biste izbjegli dodatni jutarnj stres na ionako stresni dan, sve što je vašem đaku potrebno za polazak u školu pripremite dan ranije. Bilježnice, knjige i sav ostali pribor sigurno ste već nabavili, a sada sve pažljivo smjestite u torbu. Ne zaboravite naljepnicama obilježiti ime i prezime na knjigama i bilježnicama svog đaka, a nemojte smetnuti s uma ni školske papuče bez kojih dijete neće moći ući u učionicu. Brojne škole na svojim internetskim stranicama ovih dana objavljuju kada počinje nastava za koji razred te što sve treba ponijeti sa sobom tog prvog dana pa se svakako informirajte i o tome.

„Dan D“ započnite u veselom tonu

Kako bi vaše dijete bilo što opuštenije na sam dan polaska u prvi razred, započnite dan u što boljem raspoloženju, makar morali prikriti svoje prave osjećaje. Osigurajte mu zdrav i kvaltetan doručak,  a ako se neće hraniti u školskoj kuhinji, pripremite mu i užinu.

Porazgovarajte s njime o svemu lijepome što ga čeka u školi kao što je upoznavanje novih prijatelja, čitanje uzbudljivih knjiga, školski izleti, odlasci u kino i kazališta, učenje brojeva i slično. Izazove pred njime prikažite u isključivo pozitivnom svjetlu.

Svakako nastojte da ili vi ili suprug otpratite dijete u školu

Iako ste zaposlena majka, pokušajte se organizirati tako da ili vi ili suprug svakako otpratite dijete u školu, ako već ne možete oboje biti s njime.

Prošle godine medijsku je pažnju plijenio  Lidl Hrvatska koji je svim svojim zaposlenicima čija su djeca krenula u prvi razred tom prilikom dao slobodni dan. Vjerojatno je previše za očekivati da će vaš šef biti za tu ideju, no ako ikako možete pokušajte se dogovoriti s kolegama pa im naknadno uzvratiti uslugu.

Ako ste pak sama sebi šefica, tada nema razloga da propustite ovaj važni dan. Sastanaka i drugih obaveza će biti uvijek, no vaše će dijete samo jednom krenuti u prvi razred.

Dajte djetetu do znanja koliko ga volite

Čak i ako mu to govorite svakodnevno, posebno na ovaj dan dajte djetetu do znanja koliko ga volite. Ne morate to izreći riječima ako mislite da bi djetetu bilo neugodno pred drugom djecom. Zagrlite ga ili pak dogovorite neki tajni znak poput tapšanja, namigivanja ili nekog drugog pokreta. Tako će dijete znati koliko ga volite i da ga ostavljate u sigurnim rukama.

Učitelju ostavite svoj kontakt

Razrednik vašeg djeteta uvijek mora imati baš kontakt, bilo broj mobitela ili kućni, na koji vas može dobiti ako se što dogodi u školi. Predstavite se učitelju i dajte mu papirić ili vizitku sa svojim imenom i kontaktom. Iako se vjerojatno neće dogoditi ništa, bit ćete mirniji budete li znali da vas Škola može kontaktirati.

Približite se drugim roditeljima

Prvi dan nove nastavne godine nije nalik drugim danima, posebno u prvome razredu. Djeca su u školi obično kraće nego tijekom svih drugih dana, a održava se i zajednički sastanak sve djece i roditelja. To je prilika da bolje upoznate i učitelja, ali i druge roditelje. Neke možda već poznajete iz djetetovih vrtićkih ili predškolskih dana pa svakako započnite razgovor s njima, ali se predstavite i drugima. Vidjet ćete da niste jedini istodobno sretni i preplašeni, a to bi vam trebalo olakšati trenutno stanje.

Recite djetetu kada dolazite po njega

Nakon spomenutog zajedničkog sastanka, roditelje se upućuje doma, dok djeca ostaju još barem dva sata s novim učiteljem ili novom učiteljicom. Prije odlaska se svakako pozdravite sa svojim djetetom i recite mu kada ćete doći po njega. Ako ono počne plakati, pokušajte ga smiriti i reći da ćete se svakako vratiti, baš kao što ste dolazili po njega u vrtić ili kod bake. Dolazi li po njega tata ili baka ili pak neki drugi član obitelji, svakako mu to recite, a s time upoznajte i učitelja/icu.

Nemojte pokazati suze

Ovo je možda najteže od svega, no nemojte pokazati suze na odlasku. Ako osjećate da će vas emocije nadvladati, pokušajte se suzdržati barem do automobila ili kada jednostavno više ne budete u videokrugu djeteta. Vidi li ono vaše suze, pomislit će da nešto nije u redu s mjestom na kojem ga ostavljate.

Držite se svoje rutine tijekom perioda kada je dijete u školi

Tijekom vremena koje će dijete provesti u školi zaokupite se drugim stvarima. Odradite planirane sastanke ili dugo odgađane telefonske pozive. Pokušajte se ušuškati  u svoju rutinu. Ako se pak nikako ne možete koncentrirati i stalno mislite na dijete, radite manje zahtjevne stvari poput pospremanja uredskih papira, organizacije uredskog stola  i slično. Važno je da imate dojam da je to još jedan uobičajeni dan na poslu.

Vjerujte da će sve biti u redu

Prvi dan nastave brzo će proći, a dijete će iz škole doći kući prepuno dojmova. Detaljno razgovarajte s njime o tome kako mu je bilo u školi. Pitajte ga  što su sve radili s učiteljem/icom, koga je sve upoznalo u školi, s kime sjedi i slično. Također ga pitajte i postoji li nešto što mu se nije sviđalo.

Vdijet ćete da je dan vjerojatno prošao i iznad očekivanja. Recite djetetu koliko ste ponosni na njega što je postao prvašić i kako se veselite daljnjim zajedničkim aktivnostima poput pisanja zadaća, čitanja i učenja brojeva. Zajedno stvarajte uspomene koje ćete oboje zavijek čuvati.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

  1. Na svu sreću nemam nikakvih problema sa svojim malim što se tiće škole. Jako je sretan i jedva čeka da krene. Mislim da je djeci jako bitna školska oprema, torbe, pernice, tako da savjetujem svima da udovolje djeci ako su u mogućnosti da im kupe onu torbu koju žele. Ja sam svoju kupnju za školu obavila u Tommyu, imaju jako puno akcijskih proizvoda za školu ovaj tjedan, pa ako koga zanima katalog je na linku https://www.letkomat.hr/tommy/super-ponuda-od-cetvrtka-23-08-2018/

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -