„Priče za laku noć za buntovne djevojčice“ o 100 izvanrednih žena

Čitanje priča djeci ima veliki utjecaj na razvoj njihove mašte i kreativnosti, a omogućava i razumijevanje različitih, dobrih i loših osobina u jednoj osobi.

Međutim, u pričama se često na nejednak način prikazuju ženski i muški likovi. Dok su glavni muški likovi većinom prikazani kao zanimljivi, snažni, sposobni i nezavisni, djevojčice i žene su prikazane kao slatke, ovisne i naivne.

“Priče za laku noć za buntovne djevojčice”

Upravo zbog toga jer likovi iz priča mogu utjecati na karaktere ličnosti djece, novinarka Elena Favilli i dramaturginja Francesca Cavallo odlučile su napraviti dječju knjigu o ženama koje su promijenile svijet. Knjiga „Priče za laku noć za buntovne djevojčice“ (Good Night Stories for Rebel Girls) govori o 100 snažnih i uspješnih žena te najtalentiranijih umjetnica našeg vremena koje će inspirirati djevojčice.

„Vrlo je važno da djevojčice odrastaju okružene ženskim uzorima. To im pomaže da budu sigurne i da si postavljaju veće ciljeve“, smatraju Favilli i Cavallo, inače osnivačice tvrtke Timbuktu Labs, koje su pokrenule i kickstarter kampanju kako bi knjiga mogla ugledati svjetlo dana. Kako je 95% knjiga i televizijskih emisija, uz koje su odrasle, bez ženskih likova na istaknutim pozicijama, a situacija se nije znatno promijenila ni u posljednjih 20 godina, odlučile su napraviti nešto u vezi toga.

priče_za_laku_noć2

Dakle, umjesto klasičnih priča o princezama, ovih je 100 priča inspirirano izvanrednim ženama iz prošlosti i sadašnjosti koje su svojim hrabrim djelovanjem promijenile svijet. U knjizi se tako spominje kraljica Elizabeta I., tenisačica Serena Williams, astronautkinja Mae Jemison i mnoge druge. Svaka priča napisana je u stilu bajke na jednoj cijeloj stranici uz portret žene na sljedećoj stranici.

No bez obzira što u naslovu stoji da su priče za djevojčice, Favilli i Cavallo savjetuju da se ove priče čitaju i dječacima. „Važno je da i oni nauče suosjećati sa ženskim junacima. Ove priče su veliki izvor inspiracije za svaku osobu, bez obzira na spol i dob”, zaključile su autorice.

Foto: Youtube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

oporezivanje napojnica

Napojnice se oporezuju? Da, ako plaćate karticom

Udruga Glas poduzetnika ovim se putem želi osvrnuti na regulaciju poreznog tretmana napojnica. S obzirom na sve češće korištenje kartičnog plaćanja...