„Priče za laku noć za buntovne djevojčice“ o 100 izvanrednih žena

Čitanje priča djeci ima veliki utjecaj na razvoj njihove mašte i kreativnosti, a omogućava i razumijevanje različitih, dobrih i loših osobina u jednoj osobi.

Međutim, u pričama se često na nejednak način prikazuju ženski i muški likovi. Dok su glavni muški likovi većinom prikazani kao zanimljivi, snažni, sposobni i nezavisni, djevojčice i žene su prikazane kao slatke, ovisne i naivne.

“Priče za laku noć za buntovne djevojčice”

Upravo zbog toga jer likovi iz priča mogu utjecati na karaktere ličnosti djece, novinarka Elena Favilli i dramaturginja Francesca Cavallo odlučile su napraviti dječju knjigu o ženama koje su promijenile svijet. Knjiga „Priče za laku noć za buntovne djevojčice“ (Good Night Stories for Rebel Girls) govori o 100 snažnih i uspješnih žena te najtalentiranijih umjetnica našeg vremena koje će inspirirati djevojčice.

„Vrlo je važno da djevojčice odrastaju okružene ženskim uzorima. To im pomaže da budu sigurne i da si postavljaju veće ciljeve“, smatraju Favilli i Cavallo, inače osnivačice tvrtke Timbuktu Labs, koje su pokrenule i kickstarter kampanju kako bi knjiga mogla ugledati svjetlo dana. Kako je 95% knjiga i televizijskih emisija, uz koje su odrasle, bez ženskih likova na istaknutim pozicijama, a situacija se nije znatno promijenila ni u posljednjih 20 godina, odlučile su napraviti nešto u vezi toga.

priče_za_laku_noć2

Dakle, umjesto klasičnih priča o princezama, ovih je 100 priča inspirirano izvanrednim ženama iz prošlosti i sadašnjosti koje su svojim hrabrim djelovanjem promijenile svijet. U knjizi se tako spominje kraljica Elizabeta I., tenisačica Serena Williams, astronautkinja Mae Jemison i mnoge druge. Svaka priča napisana je u stilu bajke na jednoj cijeloj stranici uz portret žene na sljedećoj stranici.

No bez obzira što u naslovu stoji da su priče za djevojčice, Favilli i Cavallo savjetuju da se ove priče čitaju i dječacima. „Važno je da i oni nauče suosjećati sa ženskim junacima. Ove priče su veliki izvor inspiracije za svaku osobu, bez obzira na spol i dob”, zaključile su autorice.

Foto: Youtube Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

vlasnica Euronautic

Kako je Katarina 107 smjena gostiju pretvorila u sasvim običan radni...

U tvrtku je došla kao recepcionarka, a sada je vlasnica i direktorica. Možda zvuči nevjerojatno, no to je karijerni put Katarine...