Pridonosi li pauza za ručak s kolegama boljim odnosima u kompaniji?

U većini današnjih tvrtki, naročito u onim velikima, svatko se bavi svojim poslom, a sve veći opseg zadataka rijetko dopušta interakciju među kolegama na poslu. Zato nije ni čudno što svoje kolege sve češće znamo samo po imenu.

Uvijek možemo upoznati ljude s kojima radimo nakon radnog vremena, ali većina nas uvijek žuri kući kako bi proveli vrijeme s obitelji ili popili kavu s prijateljima. Kada bi onda trebali upoznati kolege? Možda je pauza za ručak rješenje?

Vrijeme s kolegama ili vaše osobno vrijeme?

Mnoge kompanije imaju prostorije u koje zaposlenici mogu otići na ručak. Jedna od takvih kompanija je i britanska tehnološka tvrtka Roli u kojoj je praksa da svi zaposlenici zajedno jedu.

Ne samo da zaposlenici u Roliju zajedno jedu, već se i svakih osam tjedana izmjenjuju u postavljanju stola i pranju posuđa nakon ručka.

U jednom hodniku postavljen je stol s dovoljno stolica za 90 ljudi. Svaki dan zaposlenici iz različitih odjela – od tehničara i administratora do menadžera, zajedno sjedaju i za vrijeme pauze za ručak dijele svoja iskustva – naviše poslovna, ali i privatna. U kompaniji vjeruju da ovom praksom razvijaju bolje odnose i komunikaciju u kompaniji što direktno pridonosi i samom uspjehu kompanije.

„Društveni kapital gradi se stvarima kao što je dijeljenje hrane, Mi gradimo tvrtku, ali i zajednicu. Smatram da je velika privilegija što se svaki dan skupimo i pokušavamo različitim razmišljanjima riješiti probleme s kojima se susrećemo u industriji“, rekao je Corey Harrower, direktor ljudskih resursa u Roliju, za The Guardian.

Ovakva praksa građenja boljih odnosa među zaposlenicima nije rijetkost. Prostorije za ručak u mnogim su kompanijama, naročito onim većina, već normalna stvar. Iako većina kompanija nema ovakvu politiku kakvu ima Roli – da se za vrijeme pauze za ručak pokušavaju izgraditi bolji odnosi među kolegama i izmjenjuju iskustva koja bi mogla dovesti do novih ideja. Neke kompanije, poput Googlea, poznate su i po svojim prostorijama za odmor napravljenima kako bi se zaposlenici mogli odmoriti od posla. A možda i jedni od drugih?

Provođenje vremena s kolegama na poslu svakako može pomoći izgradnji boljih odnosa u kompaniji, no još uvijek postoji i ona druga strana – da možda neki zaposlenici svoju pauzu za ručak žele iskoristiti na neki drugi način. Žurba, rokovi, stres, u nekim uredima i stalna galama… sve su to stvari zbog kojih neki ljudi jednostavno svojih pola sata ili sat vremena pauze za ručak žele provesti sami, daleko od svih. Možda se s nekim kolegama ni ne slažu, a možda jednostavno žele, naročito oni koji rade sjedeće poslove, malo prošetati po obližnjem parku.

Bilo da se odlučite na ručak s kolegama s posla kako bi ih bolje upoznali i izmijenili poslovna iskustva ili sami kako biste se od tih istih kolega malo odmorili, nikako nemojte provesti svoju pauzu za ručak pred računalom, odnosno na radnom mjestu. I naravno, nemojte preskakati pauzu – to je vaše vrijeme za odmor i povratak energije koja vam je potrebna za daljnji rad.

Foto: 123rf

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

plaćanje PDV-a po ostvarenoj naplati

Zašto mjera plaćanja PDV-a po ostvarenoj naplati treba ostati i nakon...

Udruga poreznih obveznika Lipa priopćila je kako Vladina mjera plaćanja PDV-a po ostvarenoj naplati bi, umjesto prema izdanim računima kako je...