Hrvati ne žele šefove među Facebook prijateljima!

Portal posao.hr ispitao je korisnike o Facebook prijateljstvu sa šefom/šeficom, a anketa je pokazala da ispitanicima takav oblik povezivanja ne dolazi u obzir!

Prijateljstvo sa šefom na Facebooku ne dolazi u obzir

Većina ispitanika, čak njih 55%, nisu prijatelji na Facebooku sa sadašnjim/bivšim šefovima i smatraju da to ne dolazi u obzir, pokazala je anketa koju je proveo portal posao.hr  na 500 ispitanika u razdoblju od 25. siječnja do 9. veljače 2016. godine.

Ispitanici su rekli da privatne profile ne koriste za poslovne kontakte, a većina je dodala da ne žele paziti na sadržaj koji objavljuju na svojim Facebook profilima. U skladu s time, ne iznenađuje podatak da tek 5% ispitanika smatra da bi trebali biti Facebook prijatelji sa svojim šefovima, iako sada nisu.

Praksa provjeravanja’ Facebook profila zaposlenika tijekom selekcijskog procesa već je postala uobičajena, pa se posloprimcima često savjetuje da paze što objavljuju na svojim profilima društvenih mreža. Tako su neki od ispitanici nervozno istaknuli da je ‘Facebook najgori špijunski alat’, ali ipak neophodan u svakodnevnom životu. Zanimljivo je da čak 26% ispitanika nema Facebook, pa se ne moraju brinuti o ‘provjerama’.

„U današnjem umreženom svijetu društvene mreže su jedan oblik online CV-ija, ali i značajan networking alat. Ipak, anketa pokazuje da većina posloprimaca želi zadržati pravo na privatnost i ne miješati privatno i poslovno. Time se nažalost još jednom potvrdilo da odnos poslodavaca i posloprimaca još uvijek nije prijateljski i transparentan“, komentirao je rezultate Saša Jurković, direktor portala posao.hr i predsjednik najveće HR udruge u Hrvatskoj – HR Centar.

S druge strane, 19% ispitanika potvrdilo je da su Facebook prijatelji sa sadašnjim/bivšim šefovima. Zanimljivo je da je u 12% slučajeva ‘zahtjev za prijateljstvo’ poslao šef/ica, dok je tek u 7% slučajeva zaposlenik bio taj koji je inicirao povezivanje na ovoj društvenoj mreži! Zanimljivo je i da su ispitanici koji su Facebook prijatelji sa svojim nadređenima naglasili su da su u dobrim odnosima.

Prijateljstvo_sa_šefom_na_Facebooku_Infografika_posao.hr

Izvor i foto: Posao.hr

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više