Princ Saudijske Arabije poziva da se omogući ženama da voze

Princ Alwaleed bin Talal je putem društvenih mreža poručio kako je došlo krajnje vrijeme u Saudijskoj Arabiji za ukidanje zabrane ženama da voze.

Naime, Saudijska Arabija je jedina zemlja na svijetu u kojoj žene ne smiju upravljati vozilima.

„Vrijeme je za ukidanje zabrane ženama da voze“

Alwaleed bin Talal je utjecajni princ, ali i investitor i magnat, koji je i ranije  kritizirao kršenje prava žena u toj zemlji. Naime, žene u Saudijskoj Arabiji ne smiju otvoriti bankovni račun bez odobrenja supruga, izaći iz kuće bez pratnje, imaju strogi kodeks odijevanja, a tek su nedavno dobile jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo glasa.

Princ je na svom Twitteru pozvao da se prekine debata o toj temi, jer je došlo vrijeme za ukidanje zabrane vožnje za žene. Uz to, na svojoj web stranici objavio je tekst u kojem je naveo kako je „zabranjivati ženama da voze automobile danas pitanje prava slično onome kojim se ženama zabranjuje obrazovanje“.

Također, detaljno je razradio što bi dozvola ženama da same voze značila za financijski, ekonomski, socijalni, religijski i politički faktor u toj zemlji.

Ovo nije „društveni luksuz“, već nešto što je nužno, napomenuo je Alwaleed,  te naveo kako ne može religijski zakon braniti takvo što jer je to jednostavno kršenje prava žena.

No, ne dijele svi njegovo mišljenje. Tako za zamjenika saudijskog prijestolonasljednika princa Muhamed Bin Salmana el Sauda, to nisu dovoljno dobri razlozi.

Upravo su iz tog razloga i žene u Saudijskoj Arabiji sredinom godine objavile bojkot Uberu, čije su usluge bile prisiljene koristiti. No, smatrale su kako to ne pomaže rješavati njihove probleme. Ova borba za pravo da same voze traje već dva desetljeća, a prisiljene su plaćati vozače i to većinom strance, ili se oslanjati na muške članove obitelji koji ih voze.

Princ aktivan na društvenim mrežama

Princ iz Saudijske Arabije je i inače politički aktivan na društvenim mrežama pa je tako prošle godine komentirao i nominaciju Donalda Trumpa za predsjednika SAD-a, kad mu je poručio da je sramota ne samo za Republikansku stranku, već i za cijelu Ameriku. No, nakon što je Trump pobijedio na izborima, čestitao mu je na pobjedi.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -