Mali, a veliki printer koji ispunjava sve uredske i profesionalne zahtjeve

EPSON Expression Photo HD XP-15000 je mali, lijepo dizajnirani printer s kazetom za A4 format koja je locirana ispod printera. Ona ima markirane pozicije za 10×15 te 13×18 papir i može primiti 200 komada A4 papira te do 50 komada fotopapira bilo kojeg formata. Možete ga također koristiti i za printanje na koverte ili printable DVD-e.

Kompaktan, ali snažan

Instaliranje samog printera i povezivanje s vašim računalom ili mobitelom traje otprilike pola sata.  Ipak, kada stavite tinte u printer, ostavite ga bar 20 minuta prije same upotrebe, a zatim isprintajte takozvani nozzle check koji vam pokazuje povlače li se sve boje na ispravan način. Printer dolazi i uz DVD upute za instalaciju, iako su one dostupne i na websiteu pa nisu nužno potrebne.

printer

Krenimo sad na glavnu priču. Radila sam recenziju printera na ispis A3 formata prema kvaliteti, cijeni i potrošnji kod ispisa u high quality printu. Koristila sam Ilford fotopapir te original MULTIPACK 6 boja HD INK. Za printanje u high quality mode-u potrebno je manje od 6 minuta, što je prilično brzo za mali printer.

Što se tiče kvalitete ispisa, ovaj mali inkjet printer ima predivnu duboku crnu boju i veliki kontrast, a daje i prirodnu boju kože. To naravno ovisi i o kvaliteti snimljene fotografije te postprodukcije, odnosno obrade u photoshopu ili lightroomu, što je i vidljivo na isprintanim fotografijama.

Profesionalna kvaliteta

Sada dolazimo do onog pitanja “Koliko me to košta?”

Spremnici boje su poprilično mali, samo 10.2ml, a cijeli paket tipa MULTIPACK 6 boja Claria photo HD INK 378/478 je između 120 i 127 eura. Cijena pakiranja Ilford fotopapira A3 formata od 20 komada iznosi otprilike 180 kuna, ovisno o tome tko je dobavljač. Dakle, po nekom izračunu koji sam radila na A3 high quality printu, fotografija bi vas koštala oko 35 kuna, što je prilično skupo. Ipak, možete dobiti do 16 komada fotografija tog formata s punim bojama, sve dok se jedna od boja ne potroši, što ovisi o bojama koje prevladavaju na fotografijama.

S obzirom da radim samo s Epson printerima, mogu ovaj model usporediti i s drugima ove marke. Model Expression Photo HD XP-15000 odličan je izbor kao dodatni printer za kvalitetan, ali poprilično skup ispis A3 formata (koji se koristi u profesionalne svrhe). S druge strane, isplativ je za kućno printanje dokumenata, koje je, zahvaljujući mogućnosti spajanja s WiFi-jem, moguće vrlo brzo obaviti. Odličan je izbor i u situaciji kada nemate vremena otići kod fotografa isprintati fotografije.

printer

U drugim slučajevima Epson ima veliki izbor printera, sve od profesionalnih, poluprofesionalnih pa do uredskih, tako da se može birati po potrebi, kvaliteti i cijeni, ovisno o tome što želite i trebate te kakve su vam mogućnosti.

L1800 je neki moj izbor ako bi se išlo na amatersku ili kućnu uporabu. Dolazi s bočicama od 70 ml koje su po komadu oko stotinjak kuna, a također ima i A3 ispis. Nažalost, nema WiFi mogućnosti, već postoji USB port. Razlika u kvaliteti ispisa između dye boja i pigmentiranih boja koje koristi XP-15000, nije jako velika. Ipak, ako nemate potrebe za A3 formatom i koristite ga za profesionalne svrhe, najbolji je izbor definitivno EPSON D700. On daje najbolji omjer cijene i kvalitete ispita, makar je u startu i najskuplji.

Autorica: Martina Cvek, MC Photography & Design

Foto: Martina Cvek

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kim kardashian harvard

Želimo li našim kćerima uspjeh na način Kim Kardashian? Makar dogurale...

I vrapci na grani već znaju da je Kim Kardashian održala predavanje na Harvardskoj poslovnoj školi. Stoga smo zatražile mišljenje na...