Na vas su pali privatni poslovi za nadređenog? Pokažite jasan stav!

Započelo je običnim donošenjem kave za stol. Nema problema, i tako ste išli po svoju. Ubrzo vas se zadužilo za donošenje ručka. Par puta ste otišli do pošte preuzeti paket. Jučer ste vodili psa veterinaru, a danas trebate po djecu u vrtić. Ni paket ni pas ni djeca nisu vaši – već vama nadređene osobe. Zvuči li vam ova situacija poznato?

Kako se postaviti kad vama nadređena osoba zahtjeva da obavljate privatne poslove za njih, a to uopće nije u opisu vašeg posla?

Postavite granice

Nekim je osobama obavljati tuđe privatne poslove u redu tijekom radnog vremena. Nekima nije ni tada, a neki će rado ostati i duže. Poanta je da nismo svi isti, stoga sami odlučite gdje je vaša granica.

Možda vam je u redu otići po kavu, čak ćete se i ponuditi za taj zadatak, ali ugovarati nečiji termin kod zubara nipošto ne dolazi u obzir. Kako tako nešto nadređenoj osobi dati do znanja?

Radnici se u ovakvim situacijama obično osjećaju zarobljeno, te često strahuju od otkaza ili mobinga.


Pročitajte više: Morate kuhati kave na poslu, a to vam nije u opisu radnog mjesta? HR menadžerica Vedra Regul Erent Ondrušek savjetuje kako to riješiti!


Najbezbolniji način za odbijanje privatnog zadatka jest da istaknete svoje poslovne obveze. Ako pojasnite nadređenoj osobi kako se suočavate s kratkim rokom ili složenim poslom, vjerojatno neće biti problema. Nipošto se nemojte svađati. Neka svaki razgovor bude civiliziran i uljudan.

Budete li primorani delegirati svoj posao na nekog drugog kako bi privatni poslovi za nadređene zauzeti prioritetno mjesto, slobodno krenite u potragu za novim poslodavcem.

Što ako jednostavno pristanete?

Linija manjeg otpora svakako je pristati i pomiriti se sa situacijom, iako ste njome nezadovoljni. No to nije dobro niti za vas niti za posao. Ovakvim su situacijama najpodložniji zaposlenici na asistentskim pozicijama koji u konačnici uče vrlo malo ili ništa o poziciji na kojoj su zaposleni.

Slično je i ako niste asistent. Naime, promijeni li se nadređena osoba, prebacuje vas se na zadatke koje ne znate izvršavati jer ih niste dovoljno radili, te se ističete kao loš radnik koji je opet pod rizikom da ga opet zateknu privatni poslovi za nadređene.


Pročitajte više: Kako postaviti zdrave granice u odnosu s drugima?


Bez obzira na to odlučite li prihvatiti situaciju ili ne, upamtite jedno – ne dajte se iskorištavati. Na vašem su ugovoru navedene vaše radne obveze, a ako se od vas traži da odrađujete stvari koje nisu definirane ugovorom ili pak koje prelaze vaše granice, niste ih dužni izvršavati.

Poslodavaca kojima će biti potreban vaš stručni rad uvijek ima.

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -