Privrednoj banci Zagreb 10 milijuna eura od EBRD-a za potporu ženama u poduzetništvu

Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD) zaključila je s Privrednom bankom Zagreb (PBZ) kreditnu liniju u iznosu od 10 milijuna eura, namijenjenu podupiranju mikro, malih i srednjih poduzeća koje vode žene ili su u vlasništvu žena, izvijestili su u ponedjeljak iz tih dviju banaka.

Kreditna linija za potporu ženama u poduzetništvu

Direktorica EBRD-a za Hrvatsku Vedrana Jelušić Kašić je istaknula kako je ta kreditna linija još jedan ogledni primjer uspješne suradnje između PBZ-a i EBRD-a.

„Podupiranje poslovanja poduzetnica pridonosi ostvarenju većeg društvenog bruto proizvoda kroz pojačanu aktivnost više poslovnih subjekata. Među ženama postoji značajan poduzetnički potencijal koji je važno podržati“, kazala je Jelušić Kašić.

Član Uprave PBZ-a Ivan Gerovac je rekao kako je PBZ iznimno predan pružanju podrške poduzetnicama i nada se da će im novi specijalni proizvod financiran iz sredstava EBRD-a olakšati pristup tržištu. Kreditna linija, kako se navodi u priopćenju, podržana je EBRD-ovim programom “Žene u poduzetništvu” (Women in Business Programme) koji promovira poduzetništvo žena i sudjelovanje žena u gospodarstvu. Uz financiranje poslovanja tvrtki, pod programom se nude i usluge savjetovanja.

Program za žene poduzetnice je osnovan uz financijsku potporu fonda za tehničku pomoć EBRD-a i Taiwan Business-EBRD Cooperation fonda.

S obzirom na to da mikro, mala i srednja poduzeća čine temelj hrvatskog gospodarstva, osiguravanje financiranja, kao i profesionalna savjetodavna podrška, od iznimne su važnosti za poticanje ponovnog rasta tog sektora.

EBRD je kao investitor prisutan u Hrvatskoj od njene neovisnosti i dosad je podržao više od 182 projekta u ukupnom iznosu od 3,2 milijarde eura. EBRD-ove aktivnosti uključuju različite sektore ekonomije i posebno su izražene u infrastrukturi, gospodarstvu, financijskim institucijama i energetici.

Foto: Pixabay

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više