Ivana Matić: Važna je sinergija poduzetnica, žena u korporativnom i javnom sektoru

Mreža žena poduzetnica Women in Adria u Antunovcu je održala konferenciju “Prkosne i ponosne” sa ciljem edukacije i umrežavanja žena poduzetnica i onih koje to žele postati, kao i pokretanje dijaloga s lokalnim vlastima o specifičnostima ženskog poduzetništva i mogućnostima potpore.

Povezano: 4. međunarodna konferencije o ženama u poduzetništvu “Žene i točka” i ove godine u Lici okuplja uspješne poduzetnice!

Prkosne i ponosne

Direktorica Women in Adria Ivana Matić istaknula je kako u sferi poduzetništva žene moraju biti prkosne i ponosne, kako i kaže i sami naziv konferencije.

“Women in Adria već dvije godine djeluje izvan Zagreba, pa tako i u Osječko-baranjskoj županiji, dajemo podršku ženama u poduzetništvu, ali i onima u korporativnom, pa i  javnom sektoru. To je važno istaknuti jer sve pozitivne stvari koje smo napravile za žene poduzetnice, napravile smo uz podršku naših žena iz korporativnog i javnog sektora”, istaknula je Matić te dodala kako ohrabruje broj žena koje su danas tu, a pogotovo to što je taj broj iz godine u godinu sve veći.

“Sve više žene vjeruju u sebe i svoje sposobnosti, to rezultira sjajnim pričama i karijerama. To nas raduje i stojimo i dalje iza vaših ambicija”, istaknula je Ivana Matić.

Sudionice su se educirale o tome kako osigurati naplatu potraživanja i naplatiti se u slučaju neplaćanja, o čemu je govorila odvjetnica Vesna Koški. O pripremi EU projekata govorila je Tajana Lovrić iz tvrtke PJR d.o.o. O izazovima korištenja HBOR-ovih kredita kao izvora financiranja malih poduzetnika govorio je Boris Čagalj, voditelj područnog ureda za Slavoniju i Baranju.

O temi kako lokalne vlasti mogu pomoći poduzetnicama s poduzetnicama su u raspravi sudjelvali Davor Tubanjski, načelnik Općine Antunovac, Mario Turalija, zamjenik predsjednika Uprave Hamag Bicro, Nataša Tramišak – pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU Osječko- baranjske županije te Danijela Žagar načelnica uprave za poduzetništvo i obrt (MINGO).

prkosne i ponosne

Kapital mira i tišine

Načelnik Antunovca Davor Tubanjski istaknuo je važnost poduzetništva za Općinu Antunovac, kao i za cijelu Slavoniju, te dodao kako će se u proračunu za iduću godinu značajna sredstva usmjeriti na rast ženskog poduzetništva. Istaknuo je kako je cilj stvoriti poticajno okruženje, a povratne informacije koje dobije na ovakvim raspravama su jako bitne. Poduzetnice su istaknule važnost poticaja za troškove dječjeg vrtića u lokalnim sredinama te pohvalile potez po kojem je trošak vrtića odnedavno porezno priznat trošak. Istaknule su važnost kapitala mira i tišine, koji su ženama često luksuz.

Danijela Žagar osvrnula se na kritike Zakona o doprinosima kojeg poduzetnici smatraju štetnim. Rekla je kako će porezne mjere ići dalje. Ako se ovaj zakon pokaže štetnim mijenjat će se za dvije godine, a moguće i prije.

Ivana Matić iznijela je podatak kako je poduzetnička aktivnost u Osječko-baranjskoj županiji jako niska. Konstatirala je kako podaci pokazuju da u sredinama gdje je poduzetništvo slabije razvijeno, tu vidimo više žena poduzetnica te smatra takav fenomen poduzetništvom iz nužde.

Umrežavanje žena i razmjena iskustava je jako bitna

Nataša Tramišak kazala je kako je zadnjih 10 godina poduzetništvo u ovoj županiji na niskoj razini, ali u posljednjoj godini bilježi se porast broja poduzetnika, i to onih koji posluju s dobiti. “Ima puno više osnovanih tvrtki nego onih koje se gase. Žensko poduzetništvo je na razini cijele RH prepoznato kao problem. Umrežavanje žena i razmjena iskustava je jako bitna. Žene često imaju ideju, ali ne znaju kako”, istaknula je Tremišak te navela što javni sektor može napraviti:

“Koristeći sredstva dostupnih fondova možete dobiti subvencioniranje kamatne stope, ali to je kredit i to morate vratiti. Umjesto kredita postoje i potpore, Osječko-baranjska županija ih daje svake godine,” istaknula je Tremišak.

Mario Turalija u ime Hamag Bicro istaknuo je konkretne pogodnosti koje nude poduzetnicima početnicima.

“Mi radimo u službi poduzetnika i naš cilj je da oni što više koriste naše usluge kako bi pospješili svoj rast i stvorili dodanu vrijednost, što se tiče prihoda i dobiti, ali i zapošljavanja”, istaknuo je Turalija.

Foto: PR

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -