Problemi s naplatom potraživanja

Probleme s naplatom potraživanja moguće je izbjeći odnosno umanjiti pravodobnom reakcijom.

Potraživanja u cjelini, njihov nastanak, način kreiranja, preventivni postupci i ostale radnje mogli bi biti tema za jednu možda malo tanju knjigu, ali ipak dobra tema za knjigu. Iz tog razloga želim iznijeti još par bitnih činjenica vezano uz naplatu. Ponekad naizgled bezazlene informacije mogu pokrenuti ideju o nekom novog koraku – ili čak iskoraku i samim time biti od pomoći.

Preventiva glavu čuva

Istina je kao i za većinu stvari da preventiva glavu čuva. Ako ste poduzeli preventivne radnje u cilju ostvarivanja što bržeg obrtaja i naplate vaših potraživanja, napravili ste puno. Međutim čak niti preventiva sama po sebi ne znači da ste 100% zaštićeni od onog najnepoželjnijeg ishoda, a taj je da ste možda ostali bez novca koji ste zaradili. Pametno i proračunato postupanje može smanjiti vjerojatnost lošeg ishoda – konačne nenaplate, ali samo po sebi ne može spriječiti one događaje koji će vas bez obzira na sve prethodno dovesti u nepovoljan položaj.

Što još možete učiniti da spasite svoj novac ili barem jedan dio?

1. Zovite, zovite, zovite

Bez obzira koliko opomena poslali i u kojim vremenskim razmacima, osobni kontakt je onaj koji daje najbolje rezultate. U ljudima s druge strane ćete prije pobuditi osjećaj srama, krivnje ili nečeg trećeg ako na naplati budete inzistirali direktnim kontaktom. Vaš je poslovni partner možda u problemima i veća je vjerojatnost kako ćete modus za rješavanje problema pronaći u telefonskom i osobnom kontaktom nego pišući opomene i mailove.

2. Kompenzirajte

Možda imate neke otvorene račune koje trebate platiti svome kupcu ili možda postoji cijeli krug drugih dobavljača sa kojima vi ili vaš kupac surađujete i gdje bi se vaše potraživanje moglo zatvoriti višestrukom kompenzacijom. Razmislite, može li vaš kupac napraviti isporuku koja bi mogla biti iskorištena u vašem poslovanju i time stvoriti osnovu za kompenzaciju.

3. Proučite ostale mogućnosti obračunskih plaćanja

Ukoliko poslujete s kupcima koji su problematični i kod kojih naplata duže traje istražite mogućnosti zatvaranja svojih potraživanja putem cesija, asignacija i dr. metoda obračunskih plaćanja. Istražite i saznajte koji vaši kupci ili koja potraživanja (ovo se odnosi i na ona od države) imaju potraživanja od nekog vašeg dobavljača odnosno njihovog kupca.

4. Dogovorite obročnu otplatu s kupcem

Ukoliko zaključite da je situacija takva da vaš kupac nije samo “šlampav” u plaćanjima već zaista ima konkretne probleme u poslovanju, ponudite mu model obročne otplate koji smatrate realnim za sebe, ali i za kupca koji će u dogovorenom vremenskom razdoblju uspjeti platiti ono što vam je dužan.

5. Agencije za naplatu potraživanja

Ukoliko nemate interne resurse koji bi se mogli aktivno pobrinuti oko naplate potraživanja možete ih “predati” agenciji za naplatu potraživanja. U tom slučaju morate računati da će suma potraživanja koju niste naplatili biti umanjena za određeni postotak naknade agenciji.  Prednost dajte onim agencijama koje naplaćuju po realizaciji i koje u portfelj primaju i potraživanja u zastari.

6. Factoring

Jedna od opcija preko koje možete pokušati naplatiti potraživanje je i faktoring. Ima ga više vrsta, a cijena koju ćete platiti ovisi i o bonitetu vašeg kupca. Isplata se u načelu vrši u iznosu od 70% – 95% iznosa potraživanja ovisno o vrsti faktoringa i procjenama Faktora. Ukoliko odlučite koristiti ovaj način naplate potraživanja, svakako pokušajte na strani svojih obveza potražiti izvore koji bi vam omogućili kompenzaciju troškova faktoringa sa koristima od obveza – konkretno; dogovorite s dobavljačem skonto za ranije plaćanje i kombinirajte usmjeravanje naplaćenih novčanih sredstava. Extra savjet: Klauzulu o suglasnosti za davanje potraživanja pod faktoring nije naodmet uglaviti u ugovor s kupcem pri samom sklapanju ugovora. U tom slučaju dobivate dodatnu fleksibilnost za “baratanje” svojim cashom jer ga možete odmah prodati factoring kući ukoliko zaključite da bi vam to bila isplativa opcija financiranja.

7. Spasite barem novac koji dajete za PDV

Navedene metode nisu represivnog karaktera. One koje jesu već su nažalost dobro poznate. Negativne konotacije nenaplaćenih potraživanja ne završavaju samo na manjku novca radi nenaplate samog potraživanja. Nenaplata potraživanja ne odgađa obvezu plaćanja PDV-a što može predstavljati ozbiljan udar na likvidnost. Osim toga, ukoliko ne napravite ispravak vrijednosti potraživanja, vaša osnovica za plaćanje poreza na dobit sadržavati će i one prihode koje niste naplatili pa ako poslujete s dobiti platit ćete i porez na dobit, a ako ne smanjit ćete iznos gubitka. Prije ili kasnije, utjecat će na iznos odljeva novca za poreze.

Pokušajte spasiti novac koji dajete za PDV. Vratite se na točku 1. ovog posta, dogovorite sastanak s kupcem i pokušajte dogovoriti ispravak PDV-a koji se odnosi na nenaplaćena potraživanja. Ako kupac pristane ispraviti svoje pravo na preporez i vi ćete moći ispraviti svoju obvezu. Međutim, dobro se ogradite da kupac ne bi zaključio kako odustajete od potraživanja. S ispravkom vrijednosti potraživanja možete utjecati na svoj financijski rezultat za tekuću godinu i za slijedeće godine, ali imajte na umu – potraživanja koja nisu utužena, dana na ovrhu, nisu prijavljena u stečajnu masu ili nije postignuta nagodba sa dužnikom u zastarnom roku – nisu niti porezno priznata. Prije nego poduzmete takve korake – ispitajte cijenu postupaka i prosudite da li vam se po određenim potraživanjima isplati išta poduzimati jer u nekim slučajevima ove radnje iziskuju dodatni odljev vašeg novca i povećanje troškova koji premašuju koristi kojima se nadate.

U konačnici ostaje i nada kako će Zakon o financijskom poslovanju zaživjeti ne samo u tehničkom već i u operativnom smislu te olakšati svakodnevne operacije i poslovanje u Hrvatskoj.

Marijana Mešić je osnivač tvrtke Finars rješenja koja na tržište lansira novu B2B uslugu snižavanja troškova i izdataka poslovanja. Inovativnim metodama i strategijama te iskustvom stečenim na poziciji CFO-a međunarodnih kompanija, pomaže svim poslovnim subjektima poboljšati poslovne rezultate, zaradu i stanje novca na računima bez stvaranja novih troškova. www.finars-rjesenja.com

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

održivo poslovanje poduzetnika

Hrvatske poduzetnike u održivom poslovanju koče financije. ‘Održivost nije trošak nego...

Glavni razlog zašto se više hrvatskih malih i srednjih poduzeća (MSP) nije okrenulo održivom razvoju je nedostatak javnih poticaja, održivih financija,...