Prokrastinacija: Kako jednom zauvijek prestati odgađati?

Jeste li ikada čuli za pojam prokrastinacije? Ako niste, riječ je o osobini koja je zajednička većini ljudskih bića, a odnosi se na tendenciju odgađanja i odugovlačenja vlastitih obaveza i to bez posebnog objektivnog opravdanja. Iako se prokrastinacija ne manifestira kod svih na isti način, potrebna je kombinacija mentalnog prilagođavanja i aktivne primjene kako bi se ova navika razbila.

Uklonite distrakcije

Najteže je ukloniti sve ono što nam odvlači pažnju. U današnje smo vrijeme bombardirani s distrakcijama sa svih strana – bilo da je riječ o društvenim medijima ili e-mailovima. Kada dođe trenutak u kojemu se zaista morate posvetiti određenom zadatku, pokušajte isključiti sve oblika obavijesti kako vam misli ne bi neprestano „lutale“.

prokrastinacija

Uzimajte pauze

U redu je napraviti pauzu. Dovoljno je i desetak minuta kako biste se osjećali odmornije i energičnije. Brojna su istraživanja pokazala da odmori povećavaju produktivnost jer omogućuju vašem mozgu da se ponovno „napuni“ prije nego što se vrati na zadatak.

Povezano: 5 prijedloga kako kvalitetno iskoristiti pauze na poslu

Postavite krajnje rokove

Ispisivanje rasporeda i upisivanje zadataka unaprijedit će vašu organizaciju i produktivnost. Ako su pred vama kompleksni zadatci, zabilježite krajnje rokove za izvršavanje zadatka u cjelini, a zatim ga razdijelite. Manje je zastrašujuće i puno je lakše upravljati bilo kojim zadatkom ili projektom kad ga razdvojite na manje komade.

prokrastinacija

Prvo riješite teže zadatke

Iako je mnogo lakše započeti sa lakšim zadacima jer zahtijevaju manje vremena i mentalne predanosti, davanje prednosti težim zadacima učinit će cijeli proces mnogo manje bolnim. Što više odgađate zahtjevnije projekte, to će vam se teži i gori oni činiti. Ali ako upravo njih odlučite završiti prve, stvorit ćete si dodatnu motivaciju za ono što je pred vama.

Razgovarajte i družite se s drugima

Upoznajte svoje prijatelje ili obitelj sa svojim ciljevima jer ponekad interna motivacija nije dovoljna. Dodatni korak koji biste mogli poduzeti je da se okružite ljudima koji će vas potaknuti na akciju. Provođenje vremena s produktivnim ljudima i vas će potaknuti na produktivnost.

Povezano: Zašto bogati ljudi izbjegavaju pesimiste?

Umjesto da se uzrujavate oko mnoštva projekata, zadataka i ispita koji su pred vama, usredotočite se na male korake koje možete poduzeti kako biste ih ostvarili. Prokrastinacija se neće riješiti dodatnim odgađanjem, stoga nađite način da s rješavanjem obaveza započnete što prije!

Originalni je članak objavljen na portalu Thrive Global.

Foto: Pexels

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -