Zašto muškarci ne bi mijenjali prezime?

Promjena prezimena je već stara tradicija i uvijek su bile žene te koje su mijenjale prezime. No u zadnje vrijeme sve više žena ostavlja svoje prezime ili dodaje suprugovo pa ima dva prezimena. Jedna od prvih poznatijih žena u Hrvatskoj koja je to napravila je poznata književnica Ivana Brlić-Mažuranić.

Vjerovali ili ne, dok je već spomenuto zadržavanje prezimena kod nas još uvijek tabu tema, izvan granica lijepe naše sve više muškaraca ili uzima samo ženino prezime ili ga dodaje uz svoje.

Što znači promjena prezimena?

Prezime je brend, naročito kod poznatih i uspješnih ljudi. Danas za bilo kakvu informaciju o nekoj osobi posežemo za internetom i ‘guglamo’ tu osobu kako bismo doznali više informacija o njoj. Promjena prezimena utječe na rezultate pretrage. Ako ste već izgradili sebe kao brend, promjenom prezimena gotovo više ne postojite u online svijetu i morate graditi svoje ime ispočetka. To ‘nestajanje’ iz online svijeta je samo jedan od razloga zašto mnoge poslovne žene zadržavaju svoje prezime nakon udaje.

No, to nije spriječilo suprugu Georgea Clooneya, Amal Alamuddin da promijeni svoje prezime. Amal je poznata pravnica s izuzetnom karijerom i mnogi su od nje očekivali da ostavi svoje prezime budući da je već izgradila svoj osobni brend na njemu.

Melinda Gates, Virginia Rometty i Indra Nooyi su također uzele prezime supruga, no one su izgradile svoje carstvo tek nakon udaje, tako da promjena prezimena nije imala utjecaj na izgradnju njihove karijere.

No, žene poput Sheryl Sandberg i Marisse Mayer su zadržale svoje djevojačko prezime i nakon udaje.

Sve više muškaraca uzima ženino prezime

Da, mnoge žene uzimaju prezime supruga ili ga samo dodaju uz svoje, no to ne znači da ne postoji i obrnuta situacija.

Jedan od takvih primjera je i talijanski umjetnik Marco Perego koji je uzeo prezime supruge Zoe Saldane, poznate američke glumice i zvijezde nedavnog filmskog hita „Čuvari galaksije“. Iako ga je Zoe htjela odgovoriti od toga, umjetnik nije odustao od svoje odluke.

„Pokušala sam razgovarati s njim. Rekla sam mu ‘ako uzmeš moje prezime, bit ćeš emaskuliran od strane svoje zajednice umjetnika, od latinske zajednice muškaraca, od strane svijeta’. Ali me Marco tada pogledao i rekao ‘Zoe, nije me briga’“, rekla je glumica za InStyle magazin.

Ova je vijest dospjela na velik broj naslovnica jer se još uvijek u svijetu smatra da bi žena prilikom udaje trebala uzeti prezime supruga, a ne obrnuto. Na ovu se tradiciju osvrnula i sama glumica na svom Facebook profilu.

“Očevi, sinovi, braćo, muškarci diljem svijeta: Vaša ostavština neće nestati ako uzmete prezime partnerice ili ako ona ostavi svoje. Ponosna sam što je moj suprug odlučio uzeti moje prezime kao svoje i ja njegovo”, napisala je glumica te nadodala: “Muškarci, nećete prestati postojati ako uzmete prezime partnerice. Upravo naprotiv – bit ćete zapamćeni kao muškarci koji su se zauzeli za promjenu. Ja znam da će naši sinovi poštovati svog oca i diviti mu se jer je njihov otac vodio primjerom.”

No, nije Marco Perego, sada Saldana, jedini muškarac koji je uzeo ženino prezime. Poznati pjevač Jay-Z, pravog imena Shawn Carter, također je svom prezimenu dodao prezime supruge, odnosno Knowles. I Beyonce je uzela prezime supruga tako da se oboje sada prezivaju Knowles-Carter. Malo je poznato da je i legendarni John Lennon uzeo prezime supruge Yoko Ono.

Ne mijenjaju prezimena samo poznate osobe, već i “obični” muškarci. Izgleda da je promjena prezimena kod muškaraca postala novi trend i da sve više muškaraca napušta već zastarjelu tradiciju.

Foto: Službena stranica Zoe Saldane

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

- Advertisment -