Promoviraju li Severinini „Silikoni“ sponzoruše ili šalju snažnu društvenu poruku?

Proteklih dana veliku je pažnju medija i šire javnosti izazvao novi Severinin spot za pjesmu “Silikoni”. U vrlo kratko vrijeme spot je prešao milijun pregleda na YouTubeu, a brojka se iz sata u sat povećava. Ipak, čini se da je više onih koji spot ne odobravaju, a broj dislajkova ide tome u prilog.

Dok Severina na svome Facebook i Instagram profilu tvrdi da je u kontroverznoj pjesmi riječ o metafori koja prikazuje što sve žene rade da bi bile lijepe, poruka koja je odaslana u javnost, čini se, ipak je ponešto drugačija. Ili je pogrešno shvaćena.

Mnogi je optužuju za promicanje prostitucije i sponzoruša koje žive na račun muškaraca, dok drugi u pjesmi vide nešto potpuno drugo. Sve nas je to navelo da detaljnije analiziramo samu pjesmu i spot te pokušamo utvrditi jesu li u pravu oni koji spot i pjesmu nazivaju “balkanskim dnom dna” ili pak se iza stihova krije dublja poruka namijenjena ženama, ali i društvu u globalu.

Idealne žene produkt su muškog dizajna

Spot prikazuje tvornicu u kojoj se na traci proizvode naoko savršene serijske žene, savršenih proporcija i određenog izgleda. Velike grudi, duga kosa i ten bez ijedne mane ono su čemu se teži u spomenutoj tvornici. One žene koje se ne uklapaju u zadane okvire ili ne žele pristati na njih, putem bivaju odbačene.

S obzirom da naše društvo, posebno njegova muška polovina, percipira ženske grudi kao najvažniji tjelesni adut, oko njih je građena i cijela pjesma. U nedostatku istih, silikoni su ti koji se nameću kao najjednostavnije rješenje za problem neprihvaćenosti u društvu u kojem su tzv. idealno tijelo u svojoj glavi zamislili upravo muškarci. Međutim, muškarac s kojim se Severina sreće u tekstu pjesme osuđuje njezine silikone, što je opet prava slika dvoličnosti kakvim obiluje naše društvo. S jedne strane ženama se nameću “ideali ljepote” kroz glazbene spotove i medije, a s druge strane ih se osuđuje ako nisu prirodne.

Takvu bitku dva različita spola dočaravaju Severinin dio teksta u pjesmi i onaj njezine glazbene partnerice Sajsi MC. Dok Severina, koja u spotu neodoljivo podsjeća na još jednu izmišljenu ženu, Jessicu Rabbit, nastoji stajati iza svojih odluka i prava da radi što god želi, glas Sajsi MC donosi vrlo kontradiktorne rečenice. U njima se definitivno promovira nerad (“Neću da radim, milostinju ja hoću…”), a svaka druga misao donosi jake seksualne konotacije iz čega proizlazi da je bolje ulagati u svoj izgled i veze s muškarcima nego u obrazovanje, rad i žensku samostalnost.

Ženino tijelo nije oruđe kojim se postižu ciljevi

Jedna od temeljnih poruka njezine pjesme je da je tijelo ženino vlasništvo i da ona s njime može raditi što god, pa i koristiti ga za dobivanje onog što želi, što god to bilo. Bilo da je riječ o napretku u karijeri ili pak osvajanju željenog muškarca. Upravo se zbog toga i našla na meti kritika. Šalje snažnu poruku da žena može iskoristiti ono što joj je priroda dala da bi uspjela, a ako nije bila te sreće, tu je plastična kirurgija da sve to popravi.

Severina se referira i na Brazil, državu koja je osim po nogometu, najpoznatija upravo po najvećem broju plastičnih operacija u svijetu, a koje počinju već od adolescentske dobi. I to je ono što je zabrinjavajuće. Iz toga proizlazi da je ljepota uvijek ispred svega ostaloga, bilo da je riječ o Severininoj navodnoj metafori i izrugivanju društvu u kojem živimo ili pak stvarnim željama današnjih žena.

Severina upozorava na goruće društvene probleme na sebi svojstven način

Iako Severinu ne bismo možda svrstali u uzore kojima bi žene trebale težiti, ne možemo joj osporiti njezinu drušvenu angažiranost. Podsjetimo se, među prvima je još za vrijeme Vlade premijerke Jadranke Kosor svojim poznatim brošom upozoravala na problem velike nezaposlenosti u Hrvatskoj, a nedavno je  svoju podršku dala i LGBT zajednicama na Gay Prideu.

Svojim likom i djelom kao jedna od najutjecajnijih ličnosti na ovim prostorima, htjeli mi to priznati ili ne, može značajno doprinijeti osvjetljavanju društvenih problema. Međutim, možda bi ubuduće trebala razmišljati o tome da njezinu publiku ipak uglavnom čine djevojčice i mlade djevojke koje možda još ne mogu jasno percipirati njezine zamišljene metafore pa ih samim time navodi i na primanje potpuno drugačije poruke od one koju je prvotno htjela odaslati.

Pogledajte i procijenite:

 

Foto: YouTube Screenshot

 

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

prijave najbolje poduzetnice 2023

Prijave za nagrade najboljim poduzetnicama 2023. su otvorene – evo kako...

Već godinama u Women in Adria organiziramo natječaj za najbolje poduzetnice u Hrvatskoj. Cilj dodjele ovih nagrada je poticanje ženskog poduzetništva,...