Kako pronaći pravog?

Kada su me djevojke iz Women in Adria zamolile da napišem nešto o štednji u dvadesetima, razmišljala sam kako uopće zainteresirati mlade djevojke prepune života za štednju i učenje o investiranju. Kada se samo sjetim sebe u tim godinama.


Pročitajte više: Uz ove savjete ostvarite svoje financijske ciljeve!


Kako pronaći pravog muškarca, a i pravu štednju?

Iako sam vrlo mlada počela raditi u bankarstvu i znala sve o financijama, osiguranju i štednji, za mene je najbolja štednja bila za investiranje u nove cipele. Vodila sam se onom od Marilyn Monroe “Dajte djevojci prave cipele i osvojit će svijet”. Vjerujte mi, vrlo brzo sam sakupila novac za cipele, nije mi bio problem odreći se pokoje kave i donijeti gablec od kuće. I dan danas nemam problem uštedjeti novac za cipele.

Dakle vrlo jednostavno, štednji moramo dati neku svrhu, namjenu, ona mora imati WOOOOW razlog zbog kojeg ćemo krenuti u aktivno odvajanje novčanih sredstava. Vrlo lako ćete skupiti novac za cipele, putovanje….no, kako odabrati dugoročnu štednju za budućnost?!

Neki dan na jednoj terasi dvije mlade djevojke dale su mi ideju. Obje su vrlo mlade, dvadesetak godina i živopisno su komentirale kakvi su njihovi idealni muškarci. Jedna je željela partnera za dug život, dok je druga željela partnera s kojim će živjeti ispunjen život pun uzbuđenja i iznenađenja. Tada sam se sjetila mudre gđe Kiyosaki (preporučujem sve knjige Kim i Roberta) koja je investicijske fondove usporedila s muškarcima.

Stoga krenimo, pokušat ću vam to objasniti na najjednostavniji način.

Na financijskom tržištu postoji prevelik broj financijskih proizvoda, i to doista svakoga može lako zbuniti. Često se marketing potrudi te u ime ubaci nešto što većinu privuče kao flexi, benefit, bonus, cash, no na kraju „od šume ne vidiš drveće“. Baš kao i s muškarcima, ima ih mnogo, svaki je drugačiji, svaki ima nešto što nam odgovara i nešto što nam ne odgovara, nešto što nas privlači i nešto što nas odbija, ali na kraju, ipak ih možemo svrstati u 3 grupe.


Pročitajte više: Pravilo za štednju koje će oporaviti vaše financijsko stanje!


Dobri dečki, Loši dečki i Mlakonje

Dobri dečki

To su vam oni dečki koji vam pružaju sigurnost sada i u budućnosti, možda vam ne daju pretjerano puno uzbuđenja, ali možete im vjerovati i osloniti se na njih.

Ovdje mogu svrstati životna osiguranja, mirovinsku štednju, stambenu štednju i obvezničke fondove. Ulaganja su dugoročna, odvajate mjesečno ili godišnje, ali do sredstava ne možete doći kada poželite već po isteku ugovorenog roka. Životno osiguranje možete prekinuti ranije, ali gubite veliki iznos u odnosu na uloženo, dok mirovinsku štednju možete prekinuti tek kada napunite 51 godinu po trenutno važećim uvjetima. No, ako izdržite ugovoreni rok, na računu će vas čekati vrlo lijepa suma novaca. To vam je kao da ste potpisali predbračni ugovor, ako istupite ranije iz braka snosit ćete neke penale, ako ostanete u braku, naslijedit ćete lijepu imovinu.

To su dugoročna ulaganja, vrlo teško je predvidjeti hoćemo li ili nećemo „izdržati“ do kraja, no to su ulaganja koja pokazuju zrelost i odgovornost prema partneru i obitelji s kojom živimo. Kod svih dugoročnih ulaganja, morate znati da se pravila igre mogu mijenjati te da nećete u svim fazama života moći odvajati istu količinu novaca zato preporučujem da ti iznosi uplata budu promišljeni. Uvijek možete više uplaćivati u odnosu na početnu uplatu. Također, kao i u svakoj dugotrajnoj vezi, braku, dođe do nesuglasica i razmirica, te je potreban otvoren razgovor ili savjetovanje. Stoga, ako dođe do nemogućnosti daljnjih uplata, savjetujem da se na vrijeme konzultirate o mogućnostima moratorija, kapitalizacije uplata i sl. Rastava, odnosno raskid je najbolnija i zadnja opcija.

Loši dečki

Oni su glavne face na partyju, sve cure su zaljubljene u njih, neodoljivo su privlačni, žive život punim plućima, zabavni, društveni, neustrašivi, vrlo su strastveni i s njima vam nikada nije dosadno, no na kraju vas razočaraju i ostave zbog neke druge.

Ovdje spadaju dionice i dionički fondovi, kriptovalute, sve investicije koje obećavaju visoke prinose, ali i velike rizike ako nemate znanja i iskustva. Za ovu vrstu ulaganja morate prethodno uložiti u znanje, neki određeni period pratiti tržište kretanja te raditi analizu isplativosti i profitabilnosti. Ovdje je potrebno dnevno praćenje jer ovi „dečki“ nisu pouzdani. No, tko voli uzbuđenje, špekulaciju, dnevno praćenje i ima nos za „prekid veze“ kada je najbolje, kada je dobit zadovoljavajuća, tada su to pravi dečki za vas. Ovdje savjetujem da igrate s onim iznosima koji su vam višak i ne narušavaju egzistenciju te si unaprijed odredite kolika dobit bi vas zadovoljila, a izađite iz igre kada dostignete tu dobit.

Ti dečki nisu loši ako znate s njima igrati, garantiraju vam uzbuđenje, zabavu i strast, ali nemojte očekivati da su za duge staze.


Pročitajte više: Žene često rade ove financijske greške i tako gube financijsku neovisnost!


Mlakonje

To su oni „nit’ smrdi nit’ miriši“, leži na kauču, čita novine i gleda TV, ali je dobar i govori „Da, draga!“

Ovdje govorimo o depozitima, novčanim fondovima, čarapama… Nema gubitaka, nema ni dobitaka, nula. To su čuvari novaca, poput sefova. Na njih možete uplaćivati novac kada želite i koliko želite te možete raspolagati tim novcem odmah. Ovi računi su odlični kada želite sakriti sami od sebe neka sredstva kako ne bi došlo do impulzivne potrošnje. Oni će čuvati vaš novac za putovanja, cipele, božićne poklone i sl.

Dečki nisu savršeni, no svaki ima ono nešto što će vas privući. Pristup uvijek mora biti individualan, nema generalnog rješenja za sve. Svaka djevojka odabrat će onoga koji najbolje odgovara njenim kriterijima, baš kao što su i djevojke s terase potpuno različito opisivale svoje idealne dečke.

No, naši dečki iz financijskog svijeta imaju jednu veliku prednost. Oni se neće ljutiti ako odaberete sve odjednom, jednog dobrog dečka, jednog lošeg i jednog mlakonju. Zapravo možete odabrati i 3 dobra dečka, 2 loša dečka i 2 mlakonje, ni tada se neće ljutiti.


Pročitajte više: Financijski ciljevi koje bi svaka karijeristica trebala imati!


Savjet za kraj, u štednju/investicije krenite odmah, neka to budu mali iznosi, ali redoviti. Nije važno koliko i za što planirate odvajati novac, najvažnije da krenete, da steknete tu naviku odvajanja i da pratite kako se iznos povećava. To će vam dati poticaj da povećate iznos uplata, a vrlo brzo otvorit ćete i još pokoji račun za štednju pa sve dok ne sakupite sve one dečke koji vam se najviše sviđaju i koji vas najbolje razumiju.

Drage djevojke, nemojte biti pasivne i dozvoliti da drugi upravljaju vašim financijama, budite aktivne i osvojite svoje „dečke“ koji nestrpljivo čekaju na vas.

Autor: Marina Lehki, financijski coach, [email protected]

Foto: Unsplash/Travis Essinger, Privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

1 KOMENTAR

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

najava konferencija javna uprava

Žene koje su uspjele u javnom sektoru okupile smo na konferenciji...

Iako čine većinu zaposlenih, u javnom sektoru žene su nedovoljno zastupljene na vodećim pozicijama. Od 128 gradova, žena vode tek njih...
- Advertisment -