Mislite da ste potplaćeni? Po novom Zakonu o radu to možete i provjeriti

Novi Zakon o radu nam donosi brojne novosti, a jedna koja je posebno zainteresirala radnike je jednakost plaća žena i muškaraca odnosno obveza poslodavca da isplati jednaku plaću radnici i radniku za jednak rad ili za rad jednake vrijednosti. Ova odredba uvedena je u svrhu sprječavanja nejednakosti plaća. Dakle, ako sumnjate da niste pravedno plaćeni u odnosu na svoje kolege, imate pravo na provjeru. No, što zapravo smijete provjeriti? 

Radnik ima pravo uvida u kriterije, a ne obračun plaće

„Ako se obavlja jednak rad ili rad jednake vrijednosti, onda radnik ima pravo uvida u podatke o kriterijima temeljem kojih je određena plaća,“ pojašnjava odvjetnica tvrtke Wolf Theiss Dora Gaži Kovačević. „Naime, Zakon o radu propisuje obvezu poslodavca da radniku dostavi podatke o kriterijima na temelju kojih je drugi radnik, koji obavlja poslove slične ili iste naravi, ostvario plaću.“

U prijevodu, radnik nema pravo u obračun plaće svojeg kolege, no ima pravo uvida u neke druge podatke.

„Smatram da na zahtjev radnika poslodavac ne treba dostaviti obračun plaće drugog radnika, već samo određene općenite informacije o kriterijima na temelju kojih je taj drugi radnik ostvario plaću, naravno, ako se radi o jednakom radu ili radu jednake vrijednosti“ nastavlja Gaži Kovačević.

Inače, prema Zakonu o radu, osnove i mjerila za isplatu plaće radnika ne mogu biti poslovna tajna.

„Ako poslodavac ne postupi po zahtjevu radnika, prekršaj nije propisan, ali inspektor može u provedbi inspekcijskog nadzora poslodavcu narediti da u određenom roku dostavi radniku podatke o kriterijima.“


Pročitajte više: 6 znakova koji otkrivaju da ste potplaćeni i kako postupiti


Poslodavac je dužan obrazložiti razliku u plaći

U Republici Hrvatskoj plaće moraju biti ravnopravne za jednak rad i rad jednake vrijednosti. To znači da problem nejednakih plaća žena i muškaraca uopće ne bi smjela postojati. Zakon o radu je usklađen s Direktivom 2006/54/EZ o provedbi načela jednakih mogućnosti i jednakog postupanja prema muškarcima i ženama u pitanjima zapošljavanja i rada.

Ova direktiva postoji kako bi se radnicima osigurale jednake plaće za isto radno mjesto bez obzira na spol, te kako bi država potaknula poslodavce da radnicima redovito pružaju informacije o ravnopravnom postupanju prema ženskim i muškim radnicima. No, problem je što direktiva ne propisuje dužnost davanja korektnih informacija na uvid radi dokazivanja jednakog postupanja.

U svakom slučaju, ako do nejednakih plaća žena i muškaraca dođe, poslodavac je dužan obrazložiti zašto ta razlika postoji.

„Na državama članicama je da detaljnije reguliraju kakve će informacije poslodavci morati pružati radnicima u svrhu ostvarivanja prava na jednakost plaća, zbog čega iz Direktive ne mogu proizaći veće obveze od onih izričito propisanih Zakonom o radu,“ tumači Gaži Kovačević i dodaje kako će tek vrijeme pokazati kako će se nova odredba primjenjivati u praksi.

Foto: Canva / Dora Gaži Kovačević, privatna arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

Baraćeve špilje

Baraćeve špilje – piknik, šetnja i uživanje nadomak Zagrebu

Tko kaže da je Lika samo zimska destinacija? Ovaj, industrijom neoskvrnut, dio Hrvatske zbog svoje netaknute prirode možda je najljepši upravo...
- Advertisment -