Provjerite radi li i vaš iPhone usporeno

Ukoliko imate iPhone, ovaj članak će vas sigurno zanimati. Naime, Apple je nedavno na neugodno iznenađenje brojnih korisnika otvoreno priznao da svjesno softverski usporava starije modele iPhonea, piše Business Insider.

Kako to izgleda i što točno znači?

Rad pametnih telefona se usporava kako oni stare, a to je objašnjeno ublažavanjem problema koji dolaze sa smanjenim radnim vijekom baterije. iPhone koristi Li-Ion (litij-ionsku) bateriju koja nakon određenog broja ciklusa punjenja i pražnjenja počne gubiti na performansama.

Kako bi omogućili da noviji iPhone uređaji rade jednako dugo kao stariji, inžinjeri u Appleu starije su modele namjerno softverski usporili.

Iz Applea su naveli kako su s praksom ograničavanja rada iPhonea počeli 2016. godine s modelima 6, 6S i SE te u 2017. godini nastavili i s iPhoneom 7.

Mislite da i vaš uređaj radi usporeno?

Provjerite radi li i vaš iPhone usporeno

Evo kako to provjeriti! Instalirajte neku od besplatnih aplikacija za analizu, primjerice popularni Lirium Info Lite. Nakon što je aplikacija na vašem uređaju, unutar aplikacije izaberite “Options”, pa “This Device” i “CPU” te usporedite stvarnu brzinu (CPU Actual Clock) s maksimalnom (CPU Maximum Clock). Ako su brzine jednake, vaš iPhone nije usporen. Ako nisu, jasno je što je posrijedi.

U nastavku su izvorne brzine procesora:
iPhone 6 i 6 Plus: 1.4 GHz
iPhone 6S i 6S Plus: 1.84 GHz
iPhone SE: 1.84 GHz
iPhone 7 i 7 Plus: 2.34 GHz

Nedavno smo pisali i o aplikacijama koje najviše troše mobilne baterije, što uz ovo softversko usporavanje može dovesti do potpunog kolapsa mobilnih uređaja.

Ne kupujte novi uređaj

Sve dok namjerno usporavanje iPhone uređaja nije i službeno potvrđeno, korisnici nisu znali što se događa s njihovim telefonima te su kupovali nove, misleći da su im telefoni potpuno dotrajali i da im nema spasa. No, da su samo promijenili bateriju, njihovi uređaji bi sasvim normalno funkcionirali. Sada su mnogi od nezadovoljnih kupaca uložili tužbe i zahtijevaju nove besplatne telefone.

Apple je sada kao ispriku korisnicima ponudio sniženu cijenu baterije, koju bi trebalo iskoristiti, pa čak i ako vaš telefon zasad radi bez poteškoća.

Ipak, važno je znati da aplikacije koje analiziraju rad vaših baterija nisu 100% točne i da biste za jasan uvid u stanje rada telefona trebali otići do prvog Apple dućana.

Za one koje zanimaju detaljnije informacije o ovom kontroverznom slučaju koji je bacio negativno svjetlo na Apple, tu je i jedan kratki informativni video:

Foto: Pexels/Screenshot

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više