Prvo online umrežavanje poduzetnica i korporacije oduševilo sve

Raznolikost dobavljača je praksa uključivanja u nabavu onih skupina koje u njoj nisu tradicionalno zastupljene. Poduzetnice čine svega 2% nabave velikih korporacija što je velika prepreka razvoju njihovog biznisa.

Što je raznolikost dobavljača?

Osim novca, važan kapital za biznis je i vrijeme, koje ženama nedostaje i kad grade karijeru i kad grade biznis. Vrijeme je kapital osobito na početku, koje se treba uložiti i u operativni rad u biznisu kad smo još mikro tvrtka i vrijeme za rad na biznisu, na networkingu i razvoju poslovanja. Zbog obiteljskih obveza, žene nemaju luksuz potpunog fokusa na biznis, što je nužno osobito na početku poslovanja.

Velike tvrtke više surađuju s drugim velikim tvrtkama jer su jednostavno slične. Imaju slične procedure, način komunikacije i stvari su puno jednostavnije. Tome doprinosi i konsolidacija ugovora na razini grupe kako bi se postigle uštede.

Praksa raznolikosti dobavljača je nastala u Americi prije 50 godina kada je predsjednik Nixon donio zakon da sve tvrtke koje žele surađivati s državom moraju u nabavu uključiti manjinske dobavljače. Tvrtke su polako počele uviđati i poslovne koristi od ove prakse jer na taj način ostvaruju bolje razumijevanje svojih kupaca, grade dugoročne odnose i jačaju svoje kupce. Danas 97% Fortune 500 kompanija primjenjuje ovu praksu.

Raznolikost dobavljača nije pozitivna diskriminacija, već jednakost šansi. Žene ne dobivaju posao zato što su žene, nego ako mogu ponuditi ono što se traži po konkurentnoj cijeni. Ako više poduzetnica dobije priliku da se predstavi, više će ih i dobiti posao. Prva referenca s velikom tvrtkom, vodi drugoj, pa trećoj i biznis brže raste.

U Europi je ova praksa slabo zastupljena, čak i kod tvrtki u američkom vlasništvu. Jedina globalna američka kompanija koja ovu praksu ima u svom procesu nabave i primjenjuje ju na svim tržištima je IBM. Zahvaljući toj praksi mnoge poduzetnice su dobile posao s IBM-om u Hrvatskoj.

Women in Adria promovira ovu praksu još od 2015. godine. S obzirom da nam je epidemija normalizirala online evente, koje ćemo sigurno nastaviti i kad se vratimo normalnom životu jer nam jednostavno omogućava da okupimo članice iz svih dijelova zemlje vrlo brzo i efikasno, odlučili smo organizirati prvi online event umrežavanja poduzetnica i velike tvrtke.

Odgovor na upit smo gotovo odmah dobili od Raiffeisen banke, našeg dugogodišnjeg partnera. RBA je jedina banka u Hrvatskoj koja već godinama ima kreditnu liniju za poduzetnice i pakete poslovnog i privatnog bankarstva je prilagodila njihovim privatnim i poslovnim potrebama.

Direktor nabave Goran Marinov je poduzetnicama objasnio kako u RBA funkcionira proces nabave, kako im pristupiti, kako rade tendere i što je pri tome bitno, te što nabavljaju po pojedinim poslovnim područjima.

Nakon zanimljivog predavanja uslijedli su pitchevi poduzetnica koje su predstavile svoje proizvode i usluge.

Na kraju je dogovoreno da će se prezentacije detaljno još pregledati u nabavi Raiffeisen banke i proslijediti pojedinim poslovnim područjima. “Hvala Ivani Matić i mreži Women in Adria što su organizirali ugodno druženje na kojem smo imali priliku približiti sustav nabave poduzetnicama. Osim toga, kroz kratke prezentacije poduzetnica proširili smo dosadašnje znanje novim informacijama na tržištu. Ovakve inicijative donose višestruke koristi uključenim sudionicima i veselimo se budućim projektima.“, izjavio je Goran Marinov.

Ni naše članice nisu krile oduševljenje eventom.

“Bilo je odlično, hvala puno na krasnoj i korisnoj inicijativi, svaka pohvala” Ana-Marija Špicnagel Ćurko.

“Odlična ideja. Ono što me oduševilo je kakvih sve super poduzetnica ima WiA mreža, a nismo se još susrele na nijednom eventu. A ja sam ih obišla puno.” Ana Keglović Horvat.

“Super inicijativa. Da se malo prodrmamamo. A tehnički problemi će mi postati novo normalno” Nina Ninčević

“Hvala na inicijativi i prilici da se predstavimo!” Gordana Kadoić

“Svidjelo mi se kako je sve zamišljeno i organizirano od strane Wia, a svidjelo mi se i kako nam je Goran sve objasnio o nabavi”

Ukoliko se i vi želite predstaviti velikim tvrtkama, pridružite nam se uz poseban popust u prosincu i sudjelujte već na sljedećem online umrežavanju u siječnju!

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

p&g mamforce

Direktorica P&G: ‘Potencijal treba njegovati, a dobar kadar zadržati’

Svako radno okruženje ima svoje specifičnosti i svoje izazove. Male tvrtke, žensko poduzetništvo, velike kompanije, multinacionalne korporacije. Što je teže i...
- Advertisment -