Posjetite Montreal – grad različitih kultura i vrhunske gastronomije

Kanada, svima poznata kao prva susjeda i najbolja prijateljica Sjedinjenih Država, krije u sebi i dašak Europe – pokrajinu Quebec i Montreal – mjesta gdje se živi i govori francuski.

Let iz Toronta za Montreal trajao je nešto manje od sat vremena. Dolazak u Montreal stvara nevjerojatan osjećaj – kao da ste sletjeli u Pariz. Pariz bez Eiffela ali jednako šarmantan kao i onaj s Eiffelom.

Sve je potpuno drugačije od onoga što možete vidjeti u Torontu. Montreal ima ono što Toronto, nema – dušu, notu frankofonije, sireve, vino, francuski šik i pariške zgrade s cvijećem na krovovima. ‘French Canadians’ to jako dobro čuvaju. Kao profesoricu francuskog jezika i velikog frankofila oduševila ju je predanost kojom se brinu za svoje francusko naslijeđe.

Kanadska Notre Dame

Na javnim mjestima nailazite isključivo na francuske izraze. Engleskog gotovo da i nema iako je Montreal dvojezičan. Međutim, progovorite li bar rečenicu na francuskom jeziku odmah se osjetite kao kod kuće. Montreal je dom Akademije francuskog jezika čija je glavna zadaća očistiti francuski jezik od anglicizama. Dominacija francuskog jezika se shvaća ozbiljno i to je vidljivo na svakom koraku.

Iako smo svi još uvijek potreseni požarom koji je zadesio Notre Dame u Parizu, dobro je znati da Notre Dame ima nekoliko svojih ‘sestara’ diljem svijeta. Jedna od njih nalazi se i u Montrealu. Iako ne toliko posjećena kao ona u Parizu, Notre Dame de Montreal je prekrasna, impozantna i jednako dojmljiva kao i original.

Mjesto susreta različitih kultura

Osim francuskog jezika, raskošnih vrtova i dobro poznatog stila gradnje ‘de la Mère France’, gastronomija je također poseban doživljaj u Montrealu. Svima nam je poznato da je fast food ‘tradicionalna kuhinja’ većine američkog kontinenta.

Ipak, u Montrealu su mu odlučili dati dašak francuskog, a rezultat je poznati poutine. Poutine je tipično jelo pokrajine Qubec. Glavni su mu sastojak prženi krumpirići ali su im u Qubecu dodali sir i umake i pretvorili ga u pravi francuski fast food. Danas je poutine nezaobilazno jelo čak i na svadbama.

Iako je subjektivna prema frankofonskim kulturama s obzirom da je i sama veliki frankofil, Montreal zaista nudi nešto drugačije. Osim što ima bogat i raznolik kulturni život, brojne ljetne festivale, upečatljiv francuski naglasak i nezaobilazni poutine, Montreal je mjesto susreta kultura.

To se može osjetiti na svakom koraku. Okruženi anglofonim pritiscima, francuski Kanađani izučili su zanat očuvanja kulturnog identiteta i to je ono što ovu pokrajinu čini jedinstvenom. Njihova borba i dokazivanje vjernosti majci Francuskoj čini cijelo putovanje još upečatljivijim, a ‘Pariz preko Atlantika’ još impresivnijim. Svakako se vraćam, ovo nije adieu vec au revoir,  Montréal.

Sve WiA članice ostvaruju 10% popusta na tečajeve i radionice za djecu i odrasle te pismene i usmene prijevode.

Foto: PR, Unsplash

POVEZANI ČLANCI:

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više