Savladajte osnovne stavke računa dobiti i gubitka na engleskom

Nedavno smo dali kratak pregled osnovnih pojmova vezanih za bilancu na engleskom jeziku, pa ćemo se nadovezati na to sažetkom glavnih stavki računa dobiti i gubitka, temeljnog izvještaja koji prikazuje financijski rezultat u obračunskom razdoblju, kako bi oni ekonomske struke koji rade u međunarodnom okruženju imali bazu za svladavanje terminologije korištene u financijskim izvještajima.

Račun dobiti i gubitka

Račun dobiti i gubitka / profit and loss account ili profit and loss statement, skraćeno P&L, je, kao i bilanca, jedan od financijskih izvještaja / financial statements, koji prikazuje prihode i rashode / profit and loss, odnosno rezultate poslovanja ostvarene u određenom obračunskom razdoblju / within an accounting period. To razdoblje može obuhvaćati poslovnu godinu / financial year ili međurazdoblje, na primjer tromjesečno / quarterly ili mjesečno / monthly.

Jedna od najvažnijih stavki računa dobiti i gubitka je neto dobit /net income, koja se još naziva i neto profit / net profit ili čista zarada / net earnings. S obzirom da se radi o posljednoj stavki koja se pojavljuje na dnu računa / on the last line, na engleskom se neto dobit naziva i bottom line. Formula za izračunavanje neto dobiti je:

neto dobit = ukupni prihodi – ukupni rashodi

net income = total revenue minus total expenses

račun dobiti i gubitka

Govoreći o dobiti, možete se susresti i s izrazom zadržana dobit / retained profit, koja označava onaj dio dobiti trgovačkog društva koja preostaje nakon oporezivanja dobiti / profit after tax, a koja se ne raspodjeljuje, odnosno isplaćuje dioničarima kao dividenda / not paid out to shareholders as dividends, nego se, na primjer, ponovno ulaže u poslovanje / reinvested in the core business.

Rezultat poslovanja može biti i neto gubitak / net loss, odnosno negativna razlika / negative bottom line između ukupnih prihoda i ukupnih rashoda.

Osim izraza bottom line, kad govorimo o računu dobiti i gubitka, u engleskom se jeziku koristi i izraz top line, koji označava prvu stavku računa, odnosno poslovne prihode / revenue.

Women in Adria članice ostvaruju poseban popust na učenje stranih jezika u školi stranih jezika Smart Grupa.

Autor: Smart Grupa

Foto: Pexels/Pixabay

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

pita s trešnjama

Pita s trešnjama: neodoljiv desert idealan za ljetne dane

Sezona je trešanja, a ovo omiljeno ljetno voće daje poseban štih i okus svakom desertu. Nećemo vas ostaviti bez ukusnog recepta...
- Advertisment -