Viktorija Knežević: Gašenje platforme OcijeniMe je krajnje nezakonit akt i sramotan čin!

Prije nekoliko godina odvjetnica Viktorija Knežević imala je zamisao s ciljem unapređenja društva. Zamisao je ubrzo i realizirala u obliku platforme Ocijeni me, čija je svrha bila svojevrsna reforma javne uprave kroz mogućnost da se ocijeni rad javnih službenika od strane građana.


Pročitajte više: Odvjetnica Viktorija Knežević pokrenula stranicu za ocjenjivanje rada službenika javnog sektora


Rad javnih službenika prije lokalnih izbora nije bitan?

Bilo je tu kako pozitivnih, tako i negativnih komentara na službenike, a cijeli je koncept građanima omogućavao uvid u stvarno stanje javne uprave, te sukladno tome, po potrebi i kvalitetniji izbor djelatnika za vlastite potrebe i usluge. Na stranici OcijeniMe.hr bilo je moguće ocijeniti gradonačelnike, pročelnike te sve službenike i namještenike 22 hrvatska grada, objašnjava Viktorija. Zvuči kao unaprjeđenje društva i veća sloboda govora u korak s cjelokupnim napretkom društva? Sama pomisao na to prije lokalnih izbora na koncu prošle godine, zasmetala je vladajućima pa je platforma ugašena.

“HDZ suvereno vlada na sve tri razine vlasti kako u gradovima, tako u županijama i na državnoj razini, tako da među tom ekipom treba tražiti krivce.”

Agencija za zaštitu osobnih podataka prisilila je Viktoriju da ugasi stranicu, što je nezakonit akt i krajnje sramotan čin institucije koja bi trebala braniti pravo građana na obradu osobnih podataka za koje postoji legitiman interes, smatra aktivistica.

Ovo je svojevrstan presedan s obzirom na to da je glas građana grubo ušutkan.

“Nisam bitna ja, niti je bitna moja stranica, nego su hrvatski građani koji nemaju minimum slobode govora da kažu što misle o najlošijoj i najskuplje plaćenoj javnoj upravi u Europi. Dosta nam je što plaćamo ovakvu katastrofalnu upravu, nego ne smijemo ni prigovoriti na to.”

Pokrenuta nova stranica

Umjesto OcijeniMe, pokrenuta je nova stranica namijenjena ocjenjivanju, u sadržaju znatno lošija od Viktorijine jer građani nemaju uvid u to tko sve radi. Ne može se otvoriti gradski upravni odjel pa jednostavno vidjeti tko radi, isto kao što se ne može ocjenjivati službenike i namještenike već samo gradonačelnike i druge ključne osobe.

“Tjeraju vas da ih ocjenjujete po kategorijama ljubaznost i brzina usluge iako to ocjenu ne možete dati tim osobama koje vam oni nude, kome je kada gradonačelnik osobno ili član nadzornog odbora HEP-a riješio predmet da ga možete ocijeniti po tim kategorijama? Uvjerena sam da je ta nova stranica kukavičje jaje koje su nam podvalili kako bi izgledalo da građani imaju pravo glasa, a zapravo ga nemaju i u opasnosti su jer podaci o njihovom identitetu mogu biti razotkriveni.”

Unatoč zatvaranju platforme, Viktorija nastavlja sa svojim projektima, a vjerujemo i da će još jednom ući u trag i omogućiti građanima potpunu slobodu govora kakvu zaslužuju imati.

Novi Viktorijin projekt smješta Dubrovnik u digitalnu vječnost

Viktorija je u međuvremenu pokrenula MyDubrovnik game, video igru čija se radnja odvija u starom gradu Dubrovniku, Igrač je gradonačelnik pred kojim su brojni problemi koji opterećuju grad – gužve, turisti, preopterećena infrastuktura, a koji treba riješiti dok je zabava zagarantirana.


Pročitajte više: Kako je Viktorija Knežević nakon otkaza izgradila najveći odvjetnički ured u Dubrovniku!


Ovoj igri cilj je omogućiti Dubrovniku koji je odavno zaslužio svoje mjesto u vječnosti, da uđe u digitalnu vječnost. Svi oni koji ga žele posjetiti, a ne mogu, moći će to kroz ovu igru. S druge strane, ova turistička aplikacija omogućit će svima koji posjećuju Dubrovnik da ga istraže sa slušalicama u ušima, bez potrebe da se guraju u gužvu.

Software će biti franšiziran tako da sve agencije i turistički vodiči koji posluju van Dubrovnika mogu ovaj alat koristiti za svoje potrebe i podići svoje poslovanje u postCovid vremenu na sasvim novu razinu.

Foto: Privatna Arhiva

POVEZANI ČLANCI

PROČITAJTE JOŠ:

Komentiraj

Unesite svoj komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Pročitajte više

kapi za oči

Naše oči rade sve napornije… kako im pomoći da održe tempo?

Gotovo da nema profesije u kojoj nismo izložene digitalnim ekranima. I dok primjenom nove tehnologije mi radimo pametnije, naše oči rade...
- Advertisment -